Logga in
Logga ut
Bra fredag Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Schackbloggen i Uppsala har kollegor i landet

Schackbloggen i Uppsala i UNT är långt ifrån den enda schackbloggen i Sverige. Nej, vi är begåvade med en lång rad olika bloggar den schackspelare och schackintresserade bloggar om det ena och det andra. Följande presentation av svenskspråkiga bloggar är inte på något sätt uttömmande utan det finns mycket annat läsvärt men här kommer något av det jag försöker följa:

Lars Grahns blogg, Inte bara schack gör skäl för namnet. Mest schack förvisso, men inte bara schack. Lars är en av Sveriges bästa skribenter och den som mer än någon annan måste framhållas sedan början av 1970-talet då han startade Schacknytt i konkurrens med förbundets tidning Tidskrift för schack och sedan har han också varit redaktör för just Tidskrift för schack och numer Korrschack. Grahns blogg har många turneringsreportage från både när och fjärran, utsökta bilder som illustrerar och mycket partimaterial. Alltfrån tävlingarna i den svenska GP-serien till Dortmund, London, Tata och Norway Chess. Inte bara schack får helt klart fem kraxande guldkajor!

GM Tiger Hillarp Perssons blogg Chess at the bag of cats är snävare och mer inriktad på hans eget spelande och de turneringar han ställer upp i. Ett klart plus är det fina partimaterialet som Tiger själv kommenterar naturligtvis. Från dem intresserade av spelet Go finns också en hel del att hämta här. Tidigare har Axel Smith bloggat från Norge men han tycks ha tagit uppehåll nu så Tiger, tror jag, är den (enda) av de svenska toppspelarna som regelbundet skriver om sitt schack på detta sätt.

Schacksnack är en kombination av nyhetssajt och blogg som hållit igång i många år. Den har sitt huvudsakliga fokus på Sverige och svenska turneringar och är alltid mycket väl uppdaterad. Ett måste om man vill hänga med!

Bo Sjögren bloggar under bosjo surrar och har inlägg om både schack, litteratur, musik och vetenskap på sin blogg. Bo är en både finurlig och duktig skribent och satsar på att ha ganska få men genomarbetade och matiga inlägg. Ett stort plus för den myckna självdistansen!

En klubb som har satsat på att blogga är Malmö AS. Där är det framförallt Thomas Johansson som håller i taktpinnen. Av naturliga skäl är det främst material från klubbens egna tävlingar och det allsvenska spelet. MAS-bloggen har många foton som alltid är trevligt att beskåda.

/Henrik

Livesändning av matchen Upsala ASS och Kungstornet den 24 februari

Uppsala På lördag klockan 11.00 spelar UASS mot Kungstornet på Uppsala Schackcentrum och samtidigt har UASS aktivitet i vår klubblokal på Storgatan 11. UASS har blixtspel och kommentarer från partierna från 11.00 samtidigt som man kan fika.

Men evenemanget går också att följa live från dator eller telefon. På länken: http://www.usss.se/wp/ finns all information om livesändningen. Man kan alltså följa partierna i flera olika format: Standard Fullskärm Alla partier samtidigt

Schackvärldsmästaren Garri Kasparov till Stockholm den 27 februari

Uppsala Schackvärldsmästaren Garri Kasparov har många strängar på sin lyra och en av dem är att väcka opinion mot Putinregimen i Kreml. Ända sedan 2005 då han lade ned sin aktiva karriär som spelare har han flitigt sökt organisera oppositionen mot den då alltmer auktoritäre Vladimir Putin. Kasparovs senaste bok "Winter is coming" (2016) är en studie av det ryska maktsystemet som har väckt uppmärksamhet i breda kretsar.

På tisdag den 27 februari kl 16.30-18.00 kommer Kasparov till Stockholm för att föreläsa på Utrikespolitiska institutet. UI arrangerar då, med Martin Kragh som moderator, en föreläsning med frågestund där Kasparov lägger ut texten om just situationen i Ryssland nu inför det stundande presidentvalet. Valet är som bekant riggat på förväg för att "rätt" kandidat ska vinna på olika sätt. Den främste oppositionskandidaten Alexei Navalnyi får t.ex. inte ens delta. Träffa Kasparov den 27 februari och hör hans egen analys av situationen!

Shirov föreläser i Sverige den 2 februari

Uppsala En av schackvärldens stora profiler, Alexey Shirov, spelar som ni kanske vet för Wasa SS sedan ett par säsonger tillbaka. Det är en del av Wasa Schackklubbs satsning för att ta sig upp i elitserien igen och av resultaten och laguppställningen att döma når man målet under denna säsong.

Shirov är kanske mest känd för sin skarpa kombinatoriska spelstil där djärvheten ibland gränsar till dumdristighet i hans jakt efter seger. Som bäst var nog Shirov omkring 1998 då han bland annat slog Kramnik och fick rätten att utmana Kasparov om VM-titeln. Hur gick den matchen kanske någon undrar? Svaret är att den blev ospelad. Kasparov drog sig efterhand ur evenemanget och gav istället chansen till förloraren Kramnik. Inte helt juste mot Shirov tyckte nog de flesta men i schackvärlden är det inte alltid rättvisa villkor utan ibland den starkes rätt...

fredag den 2 februari kommer Alexey till Stockholms schacksalonger Ringvägen 9 C för en helkväll med schack. Programmet börjar 17.00 med lite mingel och sedan börjar själva föreläsningen klockan 18.00. Shirov kommer bland annat att visa några av sina partier och svarar också på deltagarnas frågor.

Missa inte den här chansen att se en världsstjärna i aktion!

Schacklördag på stadsbiblioteket med svenska mästarna på besök

Uppsala Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang i Uppsala stadsbibliotek som är en tradition i Uppsalas schackliv. Så länge som UASS spelade i samma serie som lokalrivalerna Schack 78 kunde vi ha derby på stadsbiblioteket. Men sedan 15 år tillbaka, när lagen återfinns i olika serier, så spelar UASS alltid hemmamatch i januarironden på stadsbiblioteket.

Nu på lördag den 13 januari är det dags igen för en av säsongens höjdpunkter. UASS möter då regerande svenska mästarna Team Viking i Elitserien. Från 11.00 är besökare hjärtligt välkomna att heja fram laget som spelar i Mallas sal. På barnavdelningen har vi aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15.

Hjärtligt välkomna!

 

 

Säsongsinledningen bjuder på ett evenemang som ni inte får missa. Nu på lördag den 13 januari kommer en av säsongens höjdpunkter. UASS möter mångfaldiga och regerande svenska mästarna Team Viking i Stadsbiblioteket. Kom och heja fram laget från 11.00 i Mallas sal! Vi har också aktiviteter för barn och unga mellan 12 och 15 på barnavdelningen.

Fusket inom schacket

Uppsala Kan man fuska i schack? Det är inte en helt ovanlig fråga man får som schackspelare. Svaret på den frågan har nog alltid varit ja men under de senaste 15-20 åren har frågan fått mycket större aktualitet än tidigare. Anledningen stavas datorer och schackmotorer. När datorerna började bli tillräckligt bra för att kunna vinna mot vem som helst och dessutom var mans egendom så öppnades en möjlighet att fuska som tidigare inte hade stått till buds.

Mot slutet av 1990-talet kom de första historierna om datorfuskare och ett antal spelare åkte också fast. I World Open USA åkte en spelare fast som deltog under pseudonym "John von Neumann" - alltså en av datorhistoriens pionjärer. Måhända ett bisarrt skämt lika mycket som fuskförsök?! Indiern Umakant Sharma hade år 2006 sitt elektroniska hjälpmedel (bluetooth) insydd i en excentrisk huvudbonad när han spelade tävlingar, men till sist bad en domare honom att ta av mössan vilket nog inte var vad indiern hade hoppats på...

olympiaden 2010 i Khanty Mansiysk så fastnade fransmannen GM Sebastian Feller och hans två kumpaner i domarnas nät efter att ha använt ett avancerat system där en av Fellers medhjälpare tecknade drag med hjälp av mun- och handrörelser medan en ytterligare sammansvuren skötte datorn som spottade fram dragen. Feller är efter en avstängning tillbaka igen, men förhoppningsvis utan polare med excentriskt rörelsemönster. Norge fick sitt första fuskfall 2016 när den blinde amatören Stein Björnsen, som tack vare sitt handikapp fick spela med en öronsnäcka, blev påkommen. Den listige norrmannen hade i själva verket en bluetoothmottagare gömd i örat och spelade nästan på Carlsens nivå till omvärldens stora förvåning.

Nu har Sverige fått sitt första dokumenterade fall av datorfusk. I Kvibergsspelen Göteborg 2017 så misstänkte domaren en spelare och ärendet fick vidare till en av FIDEs kommittéer som utreder dessa frågor. En viktig del av bevisningen utgörs av själva dragen. Vad man gör är att undersöka de bättre schackprogrammen mot spelarens faktiska drag under partiet. Ett enskilt parti, eller kanske två, kan en amatörspelare i sina ljusaste stunder spela på, låt säga, Houdinis eller Stockfish nivå. Men en spelare som under en hel turnering spelar samma drag som en dator, rankad ca 1000 Elopoäng högre - ja han fuskar med närmast exakt 100 procent säkerhet.

Spelaren ifråga är nu avstängd från allt tävlingsspel i två år, till maj 2019. Jag skulle gärna se att hans tävlingsresultat från tävlingen där han blev upptäckt stryks, prispengarna betalas tillbaka och att spelarens ranking nollas när han får tävla igen. Eftersom personen ifråga hävdar sin oskuld och då kanske överklagar så följer jag vedertagna pressetiska principer och namnger honom inte. Men det som är intresserad kan säkert googla fram hans identitet, precis som jag har gjort.

Nu undrar säkert vän av ordning hur ofta detta förekommer i schacket? Jag vågar påstå att det finns fler fuskare - också i Sverige - än dem som ertappats med sitt fusk. Ungefär som med doping inom idrotten så finns det ibland mer sofistikerade sätt att manipulera resultatet än vad kontrollanterna förmår upptäcka. 

 

 

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se