• måndag 20 februari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
VIDEO: Victor Ekarv efter segern mot Almtu... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Första förlusten för Upsala ASS i superettan

Uppsala Inför helgens match mot toppkonkurrenten Stockholms SS hade Upsala ASS vunnit fyra raka matcher i superettan. Men i femte ronden blev det tvärstopp. Stockholms SS vann med 5,5 - 2,5, vilket ser ut som klara siffror, men det blev en större seger än vad partierna gav en antydan om. På femte bordet hade exempelvis Carl-Fredrik Johansson spelat upp en vinstställning mot Luis Couso och på sjunde bordet pressade Måns Svensson sin motståndare under stora delar av partiet. UASS ligger därmed på tredje plats och kämpar närmast med Burgsvik och Schack 08 om den andra elitserieplatsen. Nästa match blir mot Rockaden II som visade styrka i sin match mot Västerås.

I division 1 norra så spelade UASS II mot Hässelby och vann en storseger med 6 - 2 efter att man på de fem sista bonden nollat Hässelby. Både William Cardenas och Joakim Nilsson visade god form inför sportlovsturneringen.

Tredjelaget hade ett minisammandrag i Umeå och spelade två matcher där tillsammans med Schack 78 mot två Umeålag - SK Rockaden Umeå II och Akademiska Schacksällskapet. Mot Rockaden Umeå II blev det knapp förlust med 3,5 mot 4,5 medan vi vann mot Akademiska Schacksällskapet med 5,5 mot 2,5. Fullpoängare för UASS under Umeåturnén blev Bo Nyberg, Kenneth Ekman och Victor Carlfors. I den sistnämnda matchen vann Kurt Ekelund en meriterande seger mot FM Göran Broström. Den som är kunnig i svensk schackhistoria vet att nämnde Broström har representerat Sverige i schackolympiaden i Lugano 1968 - där för övrigt Börje Jansson toppade det svenska förstalaget. Grattis Kurt!

Fjärdelaget vann sin match mot Ålands SF med 5-3 efter att man vunnit stort på slutborden.

Fjärde raka segern för UASS i superettan!

Uppsala Lördagen den 14 januari på stadsbiblioteket slog Upsala ASS tillbaka Västerås i fjärde ronden av superettan. Men det var hård kamp innan siffrorna skrevs till 4,5 - 3,5! Långt inne i matchen såg det ytterst oklart ut och alla matchresultat tycktes möjliga. Segern möjliggjordes av att både Måns Svensson och Sverrir Thorgeirson vann högst oklara ställningar genom att skickligt ta tillvara motståndarnas misstag. Tredje segern för UASS togs av Carl-Fredrik Johansson som därmed har det helt acceptabla resultatet fyra raka på de fyra första ronderna.

UASS ledde ju inför denna rond med tre raka segrar från sammandraget i Kosta och vi behåller därmed serieledningen även om Stockholms SS - våra nästa motståndare - ligger en poäng före, men med en match mer spelad också.

Uppsalasuccé i Rilton Cup i Stockholm

Uppsala

Över jul och nyår spelas den klassiska schacktävlingen Rilton Cup i Stockholm. Den spelas i flera olika klasser och i två av dem blev det överlägsna segrar för unga spelare från Uppsala SSS.
I Rilton 1800 segrade 15-årige Erland Jäppinen (bilden) med 6,5 poäng av 7 och tog därmed sin klart främsta seger i karriären.
Och i Rilton 1600 la Akash Mitra ännu en klar seger till sin redan välfyllda meritlista, även han tog 6,5/7 poäng.
Stort grattis!

/Carl Fredrik

Snygg kombination gav William segern

Uppsala William Cardenas från Uppsala SSS spelar just nu en stormästarturnering i Galicien, Spanien och har efter drygt halva turneringen samlat 1,5 poäng på fem partier. I femte ronden kom hans hittills enda vinst, efter att han lurat sin betydligt mer erfarne motståndare. 

William Cardenas - Fernando Ribeiro, Portugal

I ovanstående ställning är det svarts (Ribeiros) tur och han trodde nog sig ha funnit ett snyggt drag när han spelade

1...Se2?

Tanken är att om vit spelar 2.Lxd8 följer 2...Sg3† 3.Kh2 Sxf1† 4.Txf1 Txd8 och även om olikfärgade löpare kan verka remiaktigt så ger merbonden svart stora vinstchanser. Men William hade sett att det finns ett mycket bättre drag i ställningen.

2.Lxb7†! 

Svarts kung luras bort från försvaret från tornet och efter

2...Kxb7 3.Lxd8

hade vit en kvalitet mer och vann ganska komfortabelt. 3...Sg3† 4.Kg2 Sxf1 5.Txd7 hjälper inte svart något. 

Resultaten i tävlingen kan följas här.

/Carl Fredrik

William Cardenas inbjuden till stormästarturnering i Spanien

Uppsala

William Cardenas från Uppsala SSS har fått den fantastiska möjligheten att delta i en mycket stark schackturnering i Galicien, Spanien. Den spelas 17-23 december 2016 och här berättar han om sina förväntningar inför tävlingen.
Resultat från tävlingen kan följas på http://chess-results.com/tnr253813.aspx?lan=6&art=2&wi=821.

I den här filmen berättar William om sina förväntningar inför tävlingen.

 

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se