• tisdag 25 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Ingen tränare i J20 - än: "Inte det viktig... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

www.unt.se/schackbloggen

Schackbloggen

I Uppland spelas schack på snart sagt varenda skola. Schackfyran har många hundra deltagare varje år och ca 250 lärare och fritidsledare har utbildat sig för att använda schack i undervisningen. Dessutom finns i Uppsala en av Sveriges äldsta schackklubbar, och både klubben och många enskilda spelare hör till de bästa i Sverige. UNT har en över hundraårig tradition av regelbunden schackbevakning. I UNT:s schackblogg kommer vi att skriva om schack i alla former, om barn och vuxna, om bredd och elit, från i dag och historien, från Uppland, Sverige och resten av världen!

Bloggen är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar.

Upsala ASS är klara för elitserien 2017/18!

Uppsala Oj oj oj vilken dramatik det blev i avslutningen av superettan. Inför de avslutande tre ronderna i Västerås av Superettan och elitserien var det klart att UASS, troligen, behövde hålla sig ett poäng före sina konkurrenter eftersom vi hade alltför få partipoäng. Och första matchen mot Burgsvik var den allra viktigaste eftersom gotlänningarna var oss hack i häl.

Vad hände då i första matchen? Ja det frågade vi oss också efter kollapsen med 1 - 7 på fredagskvällen. Två ynka remier fick vi med oss. Därmed var matchen mot Horndal på lördag en måstematch för bägge lagen. Horndal slogs för livet i botten och vi för en elitserieplats i toppen. Efter en kampfylld match vann UASS med 5,5 - 2,5 mot dalmasarna, men lika viktigt var att både Burgsvik och Stockholms SS förlorade sina respektive matcher. Plötsligt var det realistiskt med uppflyttning, igen.

Inför sista ronden på söndag var läget raffinerat. På 11 poäng fanns Stockholms SS, Burgsvik och UASS i nämnd ordning och på 10 poäng skuggade Schack 08 Norrköping som också hade chansen. Vi utgick från att UASS skulle behöva vinna mot Kamraterna och då fanns möjligheten att avancera om bara något av lagen Stockholms SS och Burgsvik tappade poäng. UASS tog också en tidig ledning genom Sverrir Thorgeirson och sedan Carl-Fredrik Johansson som vann sina respektive partier. Thomas Marttala tog också kommandot i mittspelet och då skulle vi i sådana fall leda med 3 poäng.

Problemet var bara att det såg mindre ljust ut vid flera andra bräden. Risken fanns att det bara skulle bli oavgjort - och det skulle väl inte räcka... Faktum är att lyckan log mot UASS igen eftersom Burgsvik inte hade något flyt utan gick mot nederlag. Därmed skulle det räcka för UASS med ett oavgjort resultat och det var just vad det blev! Siffrorna skrevs till 4 - 4 och med ett poängs marginal lyckades vi passera Burgsvik.

Därmed vann Stockholms SS superettan, UASS på andra plats och därmed tar vi klivet upp i elitserien igen efter en paus på 3 säsonger!

UASS II klarade kontraktet i Östersund

Uppsala Ett stort grattis till Upsala Allmänna Schacksällskaps andralag som klarade kontraktet i den avslutande matchen mot Östersund i division 1 norra. Andralaget som ju spelar i en tuff division 1-serie hade bland annat Wasa med flera stormästare i laget att kämpa emot. Inför sista ronden fick man inte förlora emot Östersund och det gick vägen. Det blev istället seger med uddamålet 4,5 – 3,5 och fina segrar stod Erik Thörnblad, Fredrik Attefall, Jaokim Nilsson och Per Bjelvanmark för.

Tredjelaget hade å sin sida  samma utgångsläge i division II, dvs laget fick inte fick förlora mot Fagervik-Sundsvall för då hotade nedflyttning. Men Fagervik hade mobiliserat bra och anförda av Anders Kling slog man tillbaka UASS med 2,5 – 5,5 och därmed får UASS III lämna plats, bara 1,5 partipoäng skiljde upp till Schack 78 som därmed klarade sig kvar.

I division III vann Heby mot UASS och USSS kombinerade fjärdelag med 6,5 – 1,5. Men här inträffade en jätteskräll på fjärde bordet där Akash Mitra slog starke Ilhan Yusupov. Grattis Akash!

Nu är det bara en serie kvar att följa för UASS räkning, nämligen sammandraget den 24-26 mars för superettan där UASS förstalag allså har slagläge för att gå upp i elitserien. Men situationen i toppen är rafflande. Förstalaget ligger just nu på en andraplats vilket betyder uppflyttning. Avståndet ned till jagande Burgsvik som vi möter på fredagskvällen är bara 1 poäng och jagar bakom gör också SK Kamraterna och Schack 08. Sammandraget spelas i Västerås i Växhuset på Viktor Larssons plats på fredag-söndag med början på fredag klockan 18.00. Kom gärna dit och heja fram förstalaget till en elitserieplats!

/Henrik

Oavgjort mot Rockaden II i superettan

Uppsala I sjätte matchen i superettan mot Rockadens andralag blev det efter en lovande inledning oavgjort, alltså 4 - 4. Flera partier såg ut att kunna ge ytterligare utdelning men denna gången var inte riktigt lyckan på vår sida. Glädjande var att Carl-Fredrik Johansson tog sin femte(!) seger för säsongen samt att Malte Burwick slog tillbaka en av Rockadens stora talanger Hampus Sörensen. Nu väntar sammandraget där UASS möter toppkonkurrenten Burgsvik på fredagen, på lördagen väntar Horndals SK som kämpar för att undvika nedflyttning och på söndag är det troligen en avgörande match mot göteborgslaget SK Kamraterna som också är med i toppstriden. Kom gärna och heja fram oss den 24-26 mars i Västerås! 

UASS andralag gjorde en riktigt fin match mot topplaget Wasa SK som ju förstärkt sitt lag rejält och leder överlägset i division 1 norra. men UASS luggade Stockholmarna på 2,5 poäng, alltså 5,5 - 2,5 i slutresultat. William Cardenas slog Peter Collett och Per Bjelvenmark gjorde samma bedrift mot Per Söderberg, men värst av alla var nog förstabordspelaren Johan Sittenfelt som remiserade mot GM Pia Cramling. Grattis Johan! Nu väntar en avgörande match mot Östersunds SK i Östersund för att avgöra om UASS II klarar kontraktet.

UASS tredjelag förlorade en jämn match mot Rockaden Umeå II med 4,5 - 3,5. Vårt gemensamma fjärdelag slog Vallentuna i sin näst sista match för säsongen med 5 - 3.

/Henrik

Första förlusten för Upsala ASS i superettan

Uppsala Inför helgens match mot toppkonkurrenten Stockholms SS hade Upsala ASS vunnit fyra raka matcher i superettan. Men i femte ronden blev det tvärstopp. Stockholms SS vann med 5,5 - 2,5, vilket ser ut som klara siffror, men det blev en större seger än vad partierna gav en antydan om. På femte bordet hade exempelvis Carl-Fredrik Johansson spelat upp en vinstställning mot Luis Couso och på sjunde bordet pressade Måns Svensson sin motståndare under stora delar av partiet. UASS ligger därmed på tredje plats och kämpar närmast med Burgsvik och Schack 08 om den andra elitserieplatsen. Nästa match blir mot Rockaden II som visade styrka i sin match mot Västerås.

I division 1 norra så spelade UASS II mot Hässelby och vann en storseger med 6 - 2 efter att man på de fem sista bonden nollat Hässelby. Både William Cardenas och Joakim Nilsson visade god form inför sportlovsturneringen.

Tredjelaget hade ett minisammandrag i Umeå och spelade två matcher där tillsammans med Schack 78 mot två Umeålag - SK Rockaden Umeå II och Akademiska Schacksällskapet. Mot Rockaden Umeå II blev det knapp förlust med 3,5 mot 4,5 medan vi vann mot Akademiska Schacksällskapet med 5,5 mot 2,5. Fullpoängare för UASS under Umeåturnén blev Bo Nyberg, Kenneth Ekman och Victor Carlfors. I den sistnämnda matchen vann Kurt Ekelund en meriterande seger mot FM Göran Broström. Den som är kunnig i svensk schackhistoria vet att nämnde Broström har representerat Sverige i schackolympiaden i Lugano 1968 - där för övrigt Börje Jansson toppade det svenska förstalaget. Grattis Kurt!

Fjärdelaget vann sin match mot Ålands SF med 5-3 efter att man vunnit stort på slutborden.

Fjärde raka segern för UASS i superettan!

Uppsala Lördagen den 14 januari på stadsbiblioteket slog Upsala ASS tillbaka Västerås i fjärde ronden av superettan. Men det var hård kamp innan siffrorna skrevs till 4,5 - 3,5! Långt inne i matchen såg det ytterst oklart ut och alla matchresultat tycktes möjliga. Segern möjliggjordes av att både Måns Svensson och Sverrir Thorgeirson vann högst oklara ställningar genom att skickligt ta tillvara motståndarnas misstag. Tredje segern för UASS togs av Carl-Fredrik Johansson som därmed har det helt acceptabla resultatet fyra raka på de fyra första ronderna.

UASS ledde ju inför denna rond med tre raka segrar från sammandraget i Kosta och vi behåller därmed serieledningen även om Stockholms SS - våra nästa motståndare - ligger en poäng före, men med en match mer spelad också.

VI SOM BLOGGAR: Lars Falk: Schackskribent, problemist och studiekompositör. Carl Fredrik Johansson: tränar barn och ungdomar i schack på alla nivåer samt utbildar lärare i hur man använder schack i undervisningen. Henrik Malm Lindberg: spelar och skriver om schack i Uppsala, intresserad av schacket i skuggan av storpolitiken under 1900-talet. Erik Malmstig: tidigare svensk juniormästare och trefaldig vinnare av Elitserien i lagschack, intresserad av relationen mellan schack & kreativitet. Sture Olsson: UNT:s schackredaktör sedan 31 år, Internationell Mästare i korrschack.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se