• torsdag 27 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Vad är det på Fox ikväll? Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Frida Harju

Matstyrka

Frida Harju tränar nästan varje dag och bloggar om mat som bygger muskler och innehåller allehanda nyttigheter. 2014 genomförde hon en Tjejklassiker, sprang ett halvmara och vann ett mini-triathlon. Sommaren 2015 debuterade hon i body fitness och knep en andra plats. I vår är siktet inställt på Athletic Fitness.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

Paj, en av mina största svagheter. Men tänk om man kan göra en glutenfri version utan varken fet stanning eller fylld med ost. Men blir det gott då? O ja, den här är oförskämt god. Det här är faktiskt en av få gånger jag använder gräddfil i varm matlagning men det blir riktigt bra alltså.

 

Kallrökt laxpaj på mandelmjölsbotten med kvargromsås

4 port (ca 470 kcal/port)

botten:

4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk sesamfrö

1/2 tsk salt

1 ägg

1 msk (20 g) smör

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en mixer,  tillsätt allra sist ägget. tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och stoppa sedan in i ugnen ca 12-15 minuter. Tills den har en fin färg.

Fyllning:

1 påse spenat

1/2 gul lök finhackad

1 förpackning kkallrökt lax á 180 gram

några körsbärstomater

svartpeppar, paprikapulver

Gör såhär: Fräs lök och spenat i lite smör i en panna. Fördela sedan detta i det gräddade skalet, klyfta tomater och lägg i samt klipp laxen i strimlor och fördela över.

stanning:

2,5 dl mjölk

2,5 dl gräddfil

3 ägg

klippt dill

Gör såhär: Vispa ihop stanningen och fördela över skalet. Ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Täck med folie på slutet om den får för mycket färg.

Romsås/Dipp

1/2 dl gräddfil

1 dl lättkvarg

1 msk stenbitsrom

1 msk finhackad rödlök

1 msk finhackad dill

Gör såhär: Blanda ihop allt till såsen och låt stå och dra sig i kylskåpet innan servering.

Vi åt ihop med min goda sockerfria pizzasallad.

Asiatisk biffsallad med het dressing

Ibland kan jag få sånt där galet sug efter asiatiska smaker - jag tänker då på chili, lime, ingefära och soja. Gärna fräscha grönsaker också, i en wok typ. Hittade en version på den här i UNT faktiskt. Valde dock glasnudlar och även lövbiff istället för vanlig biff då, så freestylade vi lite med dressingen då vi inte hade alla ingredienser hemma, det blev galet bra. Prova du med vettja. Lagom lätt, inte tung måltid som ändå mättar bra.

Asiatisk biffsallad med het dressing

4 portioner (ca 450 kcal per port)

700-800 g lövbiff

3 salladslökar

1 förpackning sockerärter

1 morot

1 msk rapsolja

160 g (1 förpackning) glasnudlar

salt, svartpeppar

 

dressing:

2 msk sweet chilisås

2 msk soja

1 msk sesamfrö

1 kruka hackad färsk basilika

torkad chili

Gör såhär: Koka upp vatten i en kastrull till glasnudlarna. Blanda ihop dressingen och ställ åt sidan. Strimla lövbiffen, lök, morot och sockerärter. Fräs lövbiffen i olja i en wokpanna och ha sedan i grönsakerna när köttet börjat få färg. salta och peppra. Lägg i glasnudlarna i tre minuter i det heta vattnet. När de är klara häll av vattnet i ett durkslag och blanda sedan ner nudlarna i kött- och grönsakswoken. Fördela på fyra tallrikar och ringla dressingen över.

Fridans version på Carbonara

Igår när jag kom hem från jobbet hade jag ingen lust att äta en matlåda, något som annars är lätt hänt när inte Simon var hemma och det bara var jag som skulle ha mat i magen. Jag liksom många andra var trött och hungrig igår och ville att middagen skulle gå snabbt. Jag blev sugen på Carbonara för någon dag sedan då jag blivit exponerad av nån bild med det på. Visste att jag hade 1 portion bönpasta kvar hemma i skafferiet, även lite riven ost i kylen och ägg har vi alltid hemma. Perfekt, det enda som behövde införskaffas var kycklingbacon. Detta är ju en charkvara om en snäppet "hälsosammare" än griskött. Man får fuska ibland, helt klart. Väljer man bönpasta höjs både proteininnehållet (indirekt mättnaden) och man slipper bråkigheter som gluten. Genom att välja kyckling- eller kalkonbacon så har man "råd" rent energimässigt att strö lite riven ost i rätten, gärna en smakrik sådan. Prova du med vettja! du kommer inte att bli besviken.

Fridans version på Carbonara

1  portion (ca 450-500 kcal)

1 förpackning kycklingbacon

1/4 förpackning bönpasta (jag hade risenta)

1/2 tomat

2 msk riven ost

1 ägg

lite persilja till garnering

Gör såhär: Koka upp vatten till pastan i en kastrull. Lägg i pastan och låt koka i 6-7 minuter. Fräs under tiden kycklingbaconet hackat i småbitar i en teflonpanna, strö lite svartpeppar över. Skiva upp en halv tomat. Häll bort vatten från pastan, rör ner bacon, tomat och riven ost och lägg sedan upp på en tallrik. Ta bort toppen av skalet på ett ägg och placera det i högen av pasta. Strö lite persilja över. Bon apetit.

 

Keso/spenatpaj på mandelmjölsbotten

Jag blev sugen på paj i helgen, men så hade vi mat kvar så det blev ingen riktig matlagning på söndagen och mina drömmar fick vänta. Dock inte längre än till idag då jag slog till på en vegetarisk variant (veckans vegetariska) och med min favvo glutenfria botten på mandelmjöl, fiberhusk och sesamfrö. Jag bytte även ut olivolja mot tryffelolja i den tomatsås jag gör och brer ut innan fyllningen kommer vilket skapade en bombastisk smak. Ni måste prova

Keso/spenatpaj på mandelmjölsbotten

4 portioner (ca 400 kcal/port)

botten:

1 ägg

1 msk (20 g) smör

2 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1 msk sesamfrö

lite salt

 

tomatsås:

1 msk tomatpuré

1/2 vitlöksklyfta

1/2 msk tryffelolja (eller olivolja)

pizzakryddor

 

Fyllning:

1 påse färsk spenat

1/2 gul lök

1/2 vitlöksklyfta

1 näve finhackade höstkantareller (kan bytas ut mot annan svamp)

svartpeppar

lite smör att steka i

 

Stanning:

2 dl (200 g) lättkeso

1 förpackning (2,5 dl) matlagningsgrädde 4%

2 ägg

paprikapulver

Topping: riven ost

Gör såhär: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda allt till pajdegen i en mixer och tryck sedan ut degen i en ugnsfast form. Nagga med gaffel och kör pajskalet i ca 15 minuter i ugnen tills det får färg.

Rör ihop tomatsåsen. Hacka lök och fräs ihop med vitlök, spenat och svamp i smör i en stekpanna. Krydda med valfria kryddor.

Blanda ihop allt till stanningen. När skalet är klart, börja med att pensla på tomatsåsen. Fördela sedan spenatblandningen över. Häll över stanningen och toppa med någon nypa riven ost. Kör i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Vegetariska kroppkakor på Buttnernut squash, fylld med quorn, trattkantareller och svamp

Måndag igen och dax för vegetariskt. Hittade dessa läckerheter, eller snarare inspiration till dessa, hos en kostvetarkompis men som fyllt sina med halloumi och soltorkad tomat. Det blev säkert supergott men jag ville att det mer skulle likna originalet och gifta sig fint med syrliga lingon och grönkålen och fyllde mina med quornfileér, svamp, lök och kryddpeppar. Vilken grön succé!
Vegetariska kroppkakor på Buttnernut squash, fylld med quorn, trattkantareller och svamp
4 port
ca 500 kcal/port
Kroppkakor/deg
850 g (en normalstor) butternut squash
1-2 dl potatismjöl
3 äggulor
ca 0.5-1 dl fiberhusk
1 tsk salt
Fyllning
1/2 gul lök
en näve förvällda kantareller
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 tsk mortlad kryddpeppar
salt, svartpeppar, paprikakrydda
1/2 msk smör
Lingon
200 g frysta lingon
ca 0.75-1 dl sötningsströ
Grönkålschips
200 g grönkål hackad i bitar
kokosfettspray (eller olivolja)
flingsalt
Gör såhär: Skala, dela och koka butternut squashen. Detta kan göras i förväg och tar ca 20 min.
Ta ut lingonen i god tid innan servering och blanda med sötningsströ, låt tina. Sätt ugnen på 200 grader. Strö ut grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla olja och salt över. Kör i ugnen ca 7-10 minuter, tills den börjat få färg.
Blanda ihop allt till degen i en matberedare eller med degkrokar och elvisp. Tillsätt så mycket potatismjöl och fiberhusk att du får en deglik konsistens som går att arbeta med.
Hacka allt till fyllningen och fräs i en stekpanna i smör. Krydda efter tycke och smak.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela degen i flera små bollar, för oss blev det 24 st. Tryck ut degen i handflatan i en cirkel och stoppa lite fyllning mitt i. Vik över kanterna och rulla ihop till en boll, lägg på fuktad skärbräda att vänta på de andra. Gör lika med resterande och koka sedan bollarna, ca 12 åt gången, på medelhög temperatur i kastrullen med vatten. Bollarna är klara när de flyter upp till ytan. Servera ihop med grönkålschips, lingonen och eventuell överbliven fyllning.

Bloggare: Frida Harju Ålder: 27 Familj: mamma och tre syskon - Elina, Henrik, Christian. är sambo med pojkvännen Simon Kostvetare: läst kostvetarprogrammet, Uppsala universitet, jobbar nu som Nutritionist/projektledare på företaget Lifesum Extraknäck: Egna föreläsningar, kostscheman På fritiden: Tränar och lagar mat i massor, läser mycket både skönlitteratur och tränings/matfakta i tidningar Äter helst: Frukostmat (havregrynsgröt och mitt surdegsbröd, tröttnar aldrig) Annars min pulled chicken som är lika god som pulled pork men mer hälsosam och snällare mot miljön. Äter aldrig: vitt bröd, pasta, falukorv och köttbullar Drömmer om: Att få fortsätta att jobba med sådant som hjälper människor i deras vardag med kosten och hälsan på något sätt. Mer av Frida Harju:: http://fridaharju.blogg.se/

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se