• måndag 25 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Tillbaka Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Sirapslimpa - nästan som köpt!

Igår vet jag inte vad som hände med mig. På något sätt hade jag massor med energi när jag kom hem efter jobbet, så jag svängde ihop en deg till dessa goda sirapslimpor. De är mycket populära här hemma! Inga fibrer här inte, men det går väl för sig ibland?!

 

Sirapslimpor

2 st

50 g jäst

3½ dl vatten

2 tsk salt

25 g smält margarin

1 dl ljus sirap

5 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll lite över jästen. Rör så att det löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, margarin, sirap och rågsikt. Tillsätt sedan lite av vetemjölet i taget och arbeta degen smidig, så att den släpper bunkens kanter. Jäs ca en timme under bakduk.

Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare ca 45 minuter under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, först vid 250 grader 5 minuter (kasta in lite vatten i ugnen innan du stänger ugnsluckan) och därefter vid 200 grader ca 20-25 minuter. Täck eventuellt bröden mot slutet så att de inte får alltför mycket färg. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Går utmärkt att skiva och frysa in!

Köttfärspiroger med tzatsiki

Tänk, i morgon är det fredag igen! Veckan har swishat fram, men hur det gick till vet jag inte. Vi var på cup hela förra helgen, så denna helg ser jag fram emot att få ta det lite lugnt och bara vara. Till fredagsmys kanske det passar med dessa goda piroger?

Köttfärspiroger med tzatsiki

ca 10-12 st

Pirogdeg:

75 g margarin
2½ dl mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 ägg (spar lite till pensling)
ca 8-9 dl vetemjöl

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och kontrollera att degvätskan är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ägg och vetemjöl. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Gör under tiden köttfärsfyllningen.

Köttfärsfyllning:

8 färska champinjoner, skivade
1 msk olja eller margarin
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kalvfond
2 dl tomatkross
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Fräs champinjonerna några minuter i olja eller margarin. Tillsätt nötfärsen och hacka sönder den i stekpannan så att den blir smulig. Tillsätt lök och pressad vitlök och fräs ytterligare några minuter. Häll på fond, tomatkross och tomatpuré. Krydda med timjan, oregano och balsamvinäger. Låt röran puttra ca 10-15 minuter. Det ska bli en ganska fast röra. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Dela degen i 10-12 bitar. Kavla ut till tunna rundlar, lägg på fyllning och vik ihop. Tryck med en gaffel runt om så pirogen stängs. Låt jäsa under duk på plåt ca 20 minuter.

Grädda pirogerna vid 225 grader, ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. Servera med en god sallad och tzatsiki.


Supergod tzatziki
4 portioner

½ gurka
salt
peppar
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk krämig vit balsamvinäger
2-3 dl turkisk yoghurt

Riv gurkan grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå ca 20-30 minuter. Krama ur vätskan och lägg gurkan i en skål. Peppra, pressa i vitlöken och tillsätt balsamvinäger och turkisk yoghurt till lämplig konsistens. Smaka av och ställ i kylen inför servering.

Kycklingcarbonara

Jag har varit sugen på att testa carbonara med kyckling ett bra tag nu. Idag blev det äntligen av och det var fantastiskt gott! Middagen klar på en knapp halvtimme, det gillar vi!

I morgon är det äntligen fredag! Det gillar vi också!

 

Kycklingcarbonara

4 portioner

 

ca 400 g spagetti

 

400 g kycklingfilé 

1 pkt bacon

några färska champinjoner

salt, peppar

2-3 dl grädde, valfri sort

2 ägg

2 dl riven parmesan

salt, peppar

Koka spagettin enligt förpackningens anvisning.

Tärna bacon och skär champinjonerna i bitar. Stek i stekpanna och lägg åt sidan. Skär kycklingen i bitar och stek även den. Salta och peppra och kontrollera att kycklingköttet är vitt. 

Vispa ihop grädde, ägg och parmesan. Salta och peppra. 

Vänd ner kyckling, svamp och bacon tillsammans med gräddblandningen i den nykokta spagettin. Servera med valfria grönsaker.

Helstekt fläskytterfilé med kall bea

I söndags åt vi en riktigt god, men enkel middag bestående av helstekt fläskytterfilé, kall bea och rostade rotfrukter (potatis, palsternacka, morot och kålrot). Mums!

Helstekt fläskytterfilé med kall bea och rostade rotfrukter

4 personer

1 kg fläskytterfilé 

margarin

salt och peppar

Bryn filéen i margarin. Salta och peppra. Stick in en termometer och tillaga köttet färdigt i ugnen, vid 225 grader, tills termometern visar 72 grader. Ta ut och låt vila. Skär upp i skivor.

Rostade rotfrukter:

potatis

morot

palsternacka

kålrot

olja

salt

Ta så mycket potatis och rotfrukter som du tror går åt. Skala och skär i bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen vid 225 grader, ca 30-40 minuter, beroende på storlek.

Kall bea:

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

2 krm salt

1 krm vitpeppar

2 1/2 dl rapsolja

drygt 1 tsk torkad dragon

drygt 1 msk hackad persilja, går bra med fryst

1 krm sambal oelek

Knäck ägget i en hög bunke och klicka i dijonsenapen. Vänta sedan ett tag innan du fortsätter. Det är viktigt att ingredienserna håller samma temperatur. Tillsätt vinäger, salt, peppar och olja. Mixa med mixerstav och dra den sakta uppåt. Då blir det en tjock majo. Smaksätt med dragon, persilja, schalottenlök, sambal och chilipulver. Ställ kallt inför servering.

Fantastiskt god kräftsoppa

Hösten är välkommen. Jag är redo för höstmat. Har många favoriter att laga och ser fram emot mysiga höstmiddagar med tända ljus. En favorit är denna kräftsoppa som hängt med i många år och syns här och var på nätet. Det är sonens favorit, fast hela familjen gillar den i och för sig. Men det är oftast han som önskar den. Igår hade vi den till förrätt. Mums!

Kräftsoppa

4 portioner (eller som förrätt 8 portioner)

2 stora morötter

1 gul lök

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

2-3 krm sambal oelek

2 dl grädde eller crème fraiche

1 burk kräftost (à 400 g, 17%)

1-2 msk hackad dill

ev lite salt, peppar

En burk kräftstjärtar i lake

Riv morötterna grovt och hacka löken. Fräs i smör ett par minuter. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten, buljongtärningar och sambal och låt koka upp. Puttra under lock 5-10 minuter. Tillsätt kräftost och grädde. Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt koka upp igen, tillsätt dill och smaka av med salt och peppar. Lägg upp kräftstjärtar i djupa tallrikar och fördela soppan över. Servera med ett gott bröd.

Indisk linsgryta med tomat och kokosmjölk

Häromdagen lagade dottern och jag indisk linsgryta, något som vi alla är förtjusta i här hemma. Linsgrytan serverades med ris, stekta tortillasnibbar, grönsallad, mango chutney, yoghurt, russin och hackade jordnötter. Jättegott!

Indisk linsgryta

4-5 portioner

1 liten gul eller röd lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk olja

1/2 tsk vardera av chilipulver och koriander

1 msk curry

3 dl röda linser

400 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

400 ml vatten

1 grönsaksbuljongtärning

salt, peppar

Fräs lök och vitlök i oljan tillsammans med kryddorna i en kastrull. Tillsätt linser, tomater, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt grytan koka med lock ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med goda tillbehör.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se