• fredag 21 juli 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Funbo-Uppsala-Funbo på cykel Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Sirapslimpa - nästan som köpt!

Igår vet jag inte vad som hände med mig. På något sätt hade jag massor med energi när jag kom hem efter jobbet, så jag svängde ihop en deg till dessa goda sirapslimpor. De är mycket populära här hemma! Inga fibrer här inte, men det går väl för sig ibland?!

 

Sirapslimpor

2 st

50 g jäst

3½ dl vatten

2 tsk salt

25 g smält margarin

1 dl ljus sirap

5 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll lite över jästen. Rör så att det löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, margarin, sirap och rågsikt. Tillsätt sedan lite av vetemjölet i taget och arbeta degen smidig, så att den släpper bunkens kanter. Jäs ca en timme under bakduk.

Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg limporna på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare ca 45 minuter under bakduk. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, först vid 250 grader 5 minuter (kasta in lite vatten i ugnen innan du stänger ugnsluckan) och därefter vid 200 grader ca 20-25 minuter. Täck eventuellt bröden mot slutet så att de inte får alltför mycket färg. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Går utmärkt att skiva och frysa in!

Grillad lammrostbiff med getostkräm

Nu så är jag tillbaka. Vi har varit en vecka i Prag eftersom sonen spelat innebandycup där. Vilken upplevelse. Vi har åkt tunnelbana, spårvagn och buss hit och dit, tittat på spännande innebandy, ätit billig och god mat, umgåtts, shoppat och turistat. Jättemysigt. Men nu är vi på hemmaplan och som alltid har jag lite mer matinspiration när jag varit bortrest. Lycka är att få fylla på ett tomt kylskåp, skriva matlista, pyssla i köket...

Idag grillade vi lammrostbiff. Så himla gott. Serverade rostad potatis och sötpotatis samt en chèvrekräm till. 

Grillad lammrostbiff med getostkräm

4 portioner

ca 800 g lammrostbiff eller lammytterfilé 

2 msk olja

en skvätt vit balsamvinäger

1 msk honung

blandade hackade färska örter (jag hade timjan, oregano och rosmarin)

1 pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Se till att det blir jämt fördelat. Marinera i ett par timmar. Grilla eller stek i ugnen till 56-58 grader. Låt vila en stund och skär upp köttet.

Chèvrekräm

150 g getost

1-2 dl crème fraiche

lite färsk timjan

salt, peppar

Smula getosten grovt i en skål. Blanda med crème fraiche till lämplig konsistens. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt stå i kylen inför servering.

Servera köttet med getostkräm och rostad färskpotatis och sötpotatis (skrubba och skär i jämnstora bitar, ringla över olja och strö över salt, sedan skjuts in i ugnen vid 225 grader, ca 30 min) samt en god sallad.

Chokladsnittar

Härliga sommardag! Fast jag längtar tillbaka till Greklandsvärmen... Idag bakade dottern med kompis chokladsnittar. Gott sommarfika!

Chokladsnittar

ca 30 st

100 g margarin eller smör

1 1/4 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 msk vaniljsocker

1/2 ägg

 

Pensling:

1/2 ägg

pärlsocker

 

Blanda alla ingredienser, gärna i en matberedare, till en deg. Dela degen i tre delar. Forma dem till rullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna en aning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 15 min. Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna på galler.

Bästa köttbullarna

Ibland tänker jag att det är så jobbigt att göra egna köttbullar. Fast det är ju inte det! Jag är visserligen urusel på att steka fina, runda köttbullar, men det spelar mindre roll. Det blir ju så mycket godare än köpta! Köttbullarna passar på en buffé, tillsammans med brunsås och potatis eller tillsammans med klassikern stuvade makaroner.

Bästa köttbullarna
4 portioner


2 skivor vitt bröd eller ca 50 g brödrester
1½ dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
½ gul lök, hackad och fräst i smör

Smula brödet i en bunke. Häll på mjölken och låt svälla ca 30 minuter.

Tillsätt resten av ingredienserna i bunken och arbeta ihop till en jämn smet.

Rulla små köttbullar och lägg på en blöt skärbräda. Stek i margarin tills köttbullarna fått fin färg och blivit färdiga inuti.

Härliga Grekland!

Vi har varit i härliga Grekland, därav det lilla uppehållet. Det var många år sedan vi var där så det var mycket trevligt att komma tillbaka. På bilden en av de bästa förrätterna. Friterade ostrullar, tzatziki och pitabröd. Smakade ljuvligt vill jag lova.

Rostad färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter

Midsommarafton i övermorgon. Vad sägs om en härlig färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter? Vi hade den till grillad lammfilé häromdagen, men salladen passar även på en buffé. Mums, verkligen en av mina favoriter. Det passar även med fetaost om du inte är förtjust i getost.

Rostad färskpotatissallad med getost, jordgubbar och valnötter

4 portioner som tillbehör eller betydligt fler om det är på en buffé

ca 1 kg färskpotatis, gärna små

1-2 msk olja

salt

1 liten påse ruccola

1/2-1 förpackning jordgubbar, ev halverade

ca 150 g getost

1-2 msk honung

ett par nävar valnötter

flingsalt, peppar

Skrubba färskpotatisarna, halvera dem eventuellt. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och salta. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter eller tills de fått fin färg och är färdiga. Låt dem svalna en stund.

Lägg sköljd ruccola på ett stort fat. Lägg på den något avsvalnade potatisen. Fördela jordgubbar och getost i bitar över potatisen. Ringla över honung och strö över valnötter. Avsluta med lite salt och peppar. Njut!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se