Gimoprodukten uttagen till Tre Kronor Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Marinerad prästost

Tänk att det är fredag i morgon igen! Jag tycker veckorna bara svischar förbi, men inte mig emot! I morgon ska vi äta lite plockmat här hemma. Har köpt lite goda ostar, oliver och charkuterier. Jag ska baka gott lantbröd och göra aioli. Längtar! Nu ikväll marinerade jag prästost, så himla gott som tilltugg eller till plockmaten. Mums! Naturligtvis kan man ta den ost man gillar!

Marinerad prästost

en burk

ca 200 g prästost eller annan ost du gillar

1/2 dl olivolja

2 msk vit balsamvinäger (funkar säkert med mörk också)

1 vitlöksklyfta, hackad

lite hackad rödlök eller schalottenlök 

1 msk sweet chilisås

1 msk honung

salt, peppar

torkad eller färsk oregano eller annan örtkrydda du gillar

Tärna osten. Blanda övriga ingredienser och häll över osten. Låt stå i kylen över natten.

Ryggbiff med potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås

Det här är en riktigt god lördagsmiddag hemma hos oss. En bit ryggbiff, potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås. Mums!

Ryggbiff med potatisgratäng, svampkräm och balsamicosås

4 portioner

4 ryggbiffar

salt och peppar

smör att steka i

 

Potatisgratäng:

1 kg potatis

ett par schalottenlökar eller en bit purjolök

1 liten vitlöksklyfta

2 1/2 dl grädde

2 1/2 dl mjölk

1 1/2 tsk salt

1 krm peppar

2 dl riven, lagrad ost

 

Svampkräm:

1 dl förvällda kantareller

1 schalottenlök eller 1 bit rödlök

1 msk smör

salt, peppar

1 dl crème fraiche, 34%

1 msk fryst persilja

1/2 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk dijonsenap

salt, peppar

 

Balsamicosås:

1 1/2 msk strösocker
3 msk balsamvinäger
1/2 flaska rött vin (går även med matlagningsvin)
1 kalvbuljongtärning eller 3 msk kalvfond
1 msk majsena ljus redning
2 msk kallt smör
ev lite salt

Börja med svampkrämen. Fräs svamp och hackad lök i smör. Salta och peppra. Låt svalna. Vispa crème fraiche fast, det tar en stund. Vänd ner den avsvalnade svampröran, persilja, vitlök och dijon. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt minst en timme inför servering.

Skala och skiva potatisen. Strimla lök och hacka vitlök. Lägg det skurna i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Salta och peppra. Låt blandningen koka på medelvärme, rör om då och då, tills potatisen är nätt och jämnt mjuk, ca 15 minuter. Rör ner hälften av den rivna osten och låt den smälta ner. Smaka av. Häll blandningen i en ugnssäker form och strö över den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 15 minuter. Låt stå en stund innan servering.

Balsamicosås: Smält sockret i en liten kastrull och låt det bli ljusbrunt. (Akta så att det inte bränns.) Dra kastrullen åt sidan och häll på vinägern, men se upp - det kan skvätta ganska rejält! Tillsätt rödvin och kalvbuljong. Koka ihop 10-15 minuter utan lock. Rör i majsenan. Koka upp igen och låt puttra en minut eller två tills den tjocknat lite. Hit kan du förbereda. Precis innan servering: Värm såsen och vispa i smöret. Smaka av med salt.

Salta och peppra köttet. Stek i margarin på båda sidor ett par minuter på varje sida (eller kortare tid efter smak och biffarnas tjocklek).

Servera med valfria grönsaker.

 

Schnitzel med kaprisdipp

Nu var det ett tag sedan, men idag blev det äntligen av igen. Schnitzel med kaprisdipp. Potatismos och gröna ärtor. Mums, jag kan äta detta ofta! Hela familjen fullkomligt älskar denna rätt!

Schnitzel med kaprisdipp

4 portioner

Potatismos:

Ca 1 kg potatis

mjölk

smör

salt, peppar

Kaprisdipp:

2 msk finhackad kapris

1/2 liten finhackad rödlök

2 msk fryst persilja

2 dl crème fraiche

salt, peppar

Schnitzel:

ca 750 g skinkstek

1 ägg

2 dl ströbröd

1 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 krm peppar

margarin att steka i

Tillbehör: kokta morötter och ärtor

Börja med att skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Tillsätt mjölk och smör, lite i taget, och vispa samman till mos. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ingredienserna till dippen och smaka av. Ställ kallt inför servering.

Skär skinksteken i skivor. Banka ut dem (jag tog botten av en kastrull). Vänd i uppvispat ägg och sedan i ströbröd som du blandat med mjöl, salt och peppar. Stek några minuter på varje sida i ganska rikligt med margarin. Det ska bli frasigt och gott. Kontrollera att köttet är genomstekt. Servera!

Pepparkakor

I söndags gjorde vi pepparkaksdeg så att den skulle vara klar när baksuget slog till. Själv har jag tröttnat på att baka pepparkakor och skulle lika gärna kunna köpa en burk. Tråkigt men sant. Dottern, däremot, tycker det är ett måste att baka egna pepparkakor. Såklart hon får göra det. Skönt att hon fixar det mesta själv. Jag assisterade bara med gräddningen!

Pepparkaksdeg 

ger ca 150 pepparkakor

7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
1/2 msk bikarbonat
1 tsk malen kardemumma
1/2 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
150 g margarin
1/2 dl ljus sirap
1 dl vatten

Lägg alla ingredienserna i matberedaren. Fettet ska vara kylskåpskallt och skuret i bitar. Kör maskinen tills du får ihop en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 1 dygn.

Arbeta med en bit av degen i taget. Kavla degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 4 minuter.

Saffransbröd

Tänk att det är första advent nästa helg! Jag hänger inte riktigt med! Fast idag passade vi faktiskt på att baka saffransbröd. Skönt att ha det fixat! En pepparkaksdeg blev det också!

Vi brukar alltid göra släta, vanliga lussekatter av halva degen och bullar fyllda med mandelmassa av andra halvan.

Saffransbröd

ca 18-20 släta lussekatter och ca 20 knutar med mandelmassa och vanilj

 

50 g jäst

175 g margarin

5 dl mjölk

2 pkt saffran

1½ dl strösocker

½ tsk salt

1 ägg

ca 15 dl vetemjöl

 

Fyllning till bullarna:

margarin

vaniljsocker

riven mandelmassa

russin

 

Till pensling:

ägg

russin

pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degspadet bli fingervarmt. Häll lite av degspadet på jästen och rör tills det lösts sig. Tillsätt resten av degspadet, saffran, socker, salt och ägg. Arbeta in lite av vetemjölet i taget tills degen känns smidig (gärna en aning kladdig). Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Dela degen i två delar och knåda på mjölat bakbord. Dela ena degen i 18-20 bitar och forma släta vanliga lussekatter. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 20 minuter. Tryck ner ett russin i vardera ände och pensla med ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen, ca 6-8 minuter, vid 250 grader. Låt svalna under duk på galler.

Kavla den andra delen till en stor degplatta. Bred på margarin, strö över vaniljsocker och riven mandelmassa och russin. Vik degen dubbel, långsida mot långsida. Dela i ca 20 bitar. Snurra varje del och forma en knut. Lägg på plåt. Låt jäsa under duk ca 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda som ovan.

Lasagne med spenat och ost

Dotterns önskemål inför veckans meny var en lasagne med spenat och ost. Sagt och gjort. Letade lite inspiration och det resulterade i en supergod lasagne, väl värd att göra om!

Lasagne med spenat och ost

4 portioner

 

9 lasagneplattor

250 g fryst bladspenat - tinad och urkramad

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1/2 tsk salt

1 krm peppar

 

Ostsås:

3/4 dl mjöl

8 dl mjölk

2 msk flytande margarin

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm malen muskotnöt

150 g riven ost

 

Hacka gul lök och vitlök. Fräs i olja ett par minuter. Tillsätt den urkramade spenaten och låt fräsa med en stund. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken. Låt koka upp under vispning. Tillsätt resten av mjölken och låt puttra ytterligare några minuter. Tillsätt margarin och kryddor. Tillsätt 2/3 av osten och låt smälta. Smaka av.

Häll lite ostsås i botten av en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, spenatröra och ostsås. Avsluta med ostsås. Strö över resten av den rivna osten.  Gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 30 minuter.

Servera med en god sallad!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 40 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se