• torsdag 17 augusti 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Grekiska biffar med ajvarsås Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk

Ja, jag vet. Jag har bloggat om den här fantastiska linsgrytan många gånger. Men den är helt klart värd att gå i repris. Om och om igen. Så gott! Hela familjen tycker det, vilket är ett stort plus. Jag serverar massa tillbehör i skålar. Varierar utifrån vad vi har hemma. Idag blev det ris, yoghurt, mango chutney, kokos, russin, jordnötter, sallad, tomat, gurka, morot, broccoli och sist men inte minst tortillabröd som jag skar i snibbar och stekte i olja. Mums.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk
4-6 portioner (för oss räcker det till två middagar!)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl röda linser
2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tomater
ca 100 g fryst bladspenat
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 30 minuter med lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem efter halva tiden. Späd eventuellt med lite mer vatten om du vill. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med salt och peppar.

Grekiska biffar med ajvarsås

Häromdagen åt vi så goda biffar med fetaost. Till det rostade jag potatis och rödbetor samt serverade med en ajvarsås. Mycket gott.

Grekiska biffar med ajvarsås 

4 portioner

500 g nötfärs (lamm blir förstås ännu godare)

1 ägg

1 tsk salt

2 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

2 tsk oregano

100 g fetaost

Ajvarsås:

2 dl crème fraiche

1/2 dl ajvar

en liten pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Rostad potatis och rödbetor:

potatis

rödbetor

olja

salt

Börja med potatis och rödbetor. Skrubba potatisen och skala rödbetorna. Skär i bitar, rödbetor något mindre. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och salta. Blanda om. Rosta i ugnen, vid 225 grader, ca 30 min eller tills det är färdigt.

Medan potatisen är i ugnen gör du såsen. Blanda ingredienserna och smaka av. Låt stå kallt innan servering.

Blanda ingredienserna till biffarna. Forma till ca 10-12 små biffar och stek i margarin i stekpanna, några minuter på varje sida.

Servera med en god sallad.

Kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk

Så var semestern slut. I morgon börjar vardagen igen. Som jag skrev i ett tidigare inlägg känner jag mig redo. Jag har gått igenom kyl, frys och skafferi. Skrivit matsedel för veckan som kommer. Känner mig riktigt inspirerad. Man tager vad man haver. Har redan en lång lista på mat jag vill laga i höst. Både gamla godingar och nya rätter att testa. Fast lite svårt är det med vardagsmat förstås. Det ska gå snabbt och fungera inför träning. Tilltala alla. För att inte tala om variation. Inte ett helt enkelt pussel. Nu är det bara att hoppas på att inspirationen följer med ett bra tag framöver!

Idag lagade jag och dottern en fantastiskt god kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk. Vi gjorde grytan ganska mild, men styrkan reglerar man själv med mängden röd curry. Vi toppade med jordnötter, vilket blev jättegott. Hade tyvärr inga cashewnötter hemma, annars hade vi tagit det! Vill man kan man förstås blanda ner nötterna i grytan. 

Kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk

4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 röd paprika

några blomkålsbuketter

olja att fräsa/bryna i

2 tsk röd curry (eller mer efter smak)

700 g kycklingfilé

400 ml kokosmjölk

2-3 dl vatten

2 msk kycklingfond 

maizena till redning

salt, peppar

jordnötter/cashewnötter

Hacka gul lök och vitlök. Skala och slanta moroten. Tärna paprikan. Fräs grönsakerna i olja tillsammans med röd curry. Lägg över i en gryta/kastrull. Skär kycklingfilén i mindre bitar. Bryn i ett par omgångar och lägg över i grytan. Häll på kokosmjölk, vatten (börja med 2 dl) och fond. Låt koka upp och puttra med lock ca 10-15 minuter. Späd ev med mer vatten. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Glöm inte att kontrollera att kycklingen är färdig.

Servera med kokt ris och valfria grönsaker. Nötter för den som vill.

Krämig potatissallad

Denna potatissallad är enkel, men mycket god och gillas av alla här hemma. Passar till grillmiddagen, till en god rostbiff eller på buffén. Mycket, mycket godare än köpt potatissallad som jag har svårt för.

Krämig potatissallad

4 portioner

ca 1 kg potatis, vanlig eller färsk

1 1/2 dl crème fraiche

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1/2-1 dl majo, gärna hemgjord, se nedan

2 msk bostongurka

1 msk hackad kapris

1-2 salladslökar (eller purjolök, rödlök)

salt, peppar

Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.

Tärna potatisen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka salladslöken och vänd ner den och såsen i potatisen. Ställ kallt inför servering.

Hemgjord majonnäs

1 ägg
1-2 tsk dijonsenap
½ msk vitvinsvinäger
2 krm salt
knappt ett kryddmått peppar, svart eller vit
2½ dl rapsolja

Ta gärna fram ägg och senap och låt det bli rumstempererat innan du fortsätter. Jag brukar knäcka ägget i bunken och klicka i senapen – därefter väntar jag ett tag. Tillsätt sedan vinäger, salt, peppar och olja. Sätt mixerstaven i botten på den höga bunken. Mixa några sekunder och dra mixerstaven långsamt uppåt. Voilà! En härligt, tjock majo!

Man tager vad man haver-sallad

Nu börjar min ledighet att gå mot sitt slut. En vecka kvar, sedan börjar vi lärare igen. Jag är redo. Jag är sugen på höst. Jag har massor med rolig höstmat att laga. Jag är i ärlighetens namn lite trött på alla restluncher (även om det känns väldigt bra att ta vara på resterna). Jag plockar ofta ihop en sådan här god tallrik till min lunch. Man tar vad man haver. Här blev det en härlig sallad med couscous, rostbiff, ost, oliver, majs, keso och tomat. Inte helt fel. 

Skållade rågbullar

Häromdagen bakade jag dessa goda rågbullar. Vi har även bakat dem med niorna i många år. Så goda!

Skållade rågbullar
16-18 st

1 dl rågkross
1 dl rågflingor
3 dl kokhett vatten

4 dl kallt vatten
1 paket jäst
2 rågade tsk salt
1 msk mald brödkrydda (anis, fänkål, ev kummin)
6 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl

Lägg rågkross och rågflingor i en bunke och häll över det kokheta vattnet. Låt stå ca 15 min (längre om du har tid). Häll på det kalla vattnet och se till att det inte är varmare än 37 grader. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, brödkrydda, och rågsikt. Arbeta sedan in lite vetemjöl i taget tills degen känns smidig, men fortfarande lite kladdig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt (den är kladdig). Dela i 16-18 lika stora delar. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk ca 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se