• onsdag 24 maj 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Inte bara Iran ... Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Chokladbollens dag!

Idag är det visst chokladbollens dag och den ena bilden rullar förbi efter den andra när man kikar in på sociala medier. Jag får väl inte vara sämre, utan här bjuder jag er på två olika recept. Dels vanliga chokladbollar, dels chokladbollar med dadlar och mandelmjöl (syns på bilden). Själv gillar jag skarpt de sistnämnda, men det är klart att det är väldigt gott med en traditionell boll också. Man får välja efter humör helt enkelt!

Chokladbollar

ca 16 st (eller hur stora man nu vill ha dem…)

250 g smör

½ msk vaniljsocker

2½ dl socker

1 dl kakao

7½ dl havregryn

½ dl starkt kaffe

kokos, pärlsocker eller strössel

Blanda samman allt ordentligt, gärna i matberedaren. Forma runda bollar och rulla i kokos, pärlsocker eller strössel. In i kylen eller frysen. Njuuut.

 

Mumsiga bollar med dadlar, mandelmjöl och kokos

20-30 st beroende på önskad storlek

6 dadlar

2 1/2 dl havregryn 

1 dl mandelmjöl

3 msk kakao

2 msk krossade linfrön

1/2 dl rapsolja

1/2 dl kallt kaffe

2 msk honung

ca 1 1/2 dl kokos att rulla i

Kärna ur dadlarna. Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa till en jämn smet. Låt stå kallt en stund. Rulla sedan till bollar och rulla i kokos. Förvara kallt.

Halloumiburgare med sötpotatispommes och vitlökssås

Igår vabbade jag med dottern och då improviserade vi ihop en enkel men smarrig lunch, nämligen halloumiburgare med sötpotatispommes och vitlökssås. Helt i vår stil! Vi tog bara vanliga vita frallor från frysen, men har man hamburgerbröd kan man givetvis ta det. Nu fanns ingen tid till att baka, annars är det så gott med hembakta hamburgerbröd. Vad du än gör, glöm inte att steka bröden, det är så gott!

Halloumiburgare med sötpotatispommes 

4 portioner

Sötpotatispommes:

2 stora sötpotatisar

2 msk olivolja

1 msk maizena majsstärkelse

2 msk ströbröd

3/4 tsk salt

Vitlökssås:

2 dl crème fraiche

1 liten pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Salladsblad

tomater

gurka

paprika

rödlök

4 hamburgerbröd eller andra valfria bröd

1-2 paket halloumi

Börja med såsen. Blanda ingredienserna och smaka av. Låt stå i kylen inför servering.

Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg i en bunke. Tillsätt olja och blanda ordentligt. Strö över maizena, ströbröd och salt - och blanda om igen. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, tills sötpotatisen fått fin färg och är lite krispig utanpå, det tar ca 25-30 min beroende på hur tjocka stavarna är.

Skär upp grönsakerna. Dela bröden på mitten och stek dem i smör. Skär halloumin i skivor och stek hastigt på hög värme i olja. Montera burgaren (lite av såsen i botten) och servera med sötpotatispommes och resten av vitlökssåsen.

Vit kladdkaka med en aning citron

På Valborg bjöd vi på denna goda kladdkaka med vit choklad och lite citron. Jag ville inte att citronen skulle ta över utan mest att den skulle bryta av det söta en aning. Man kan förstås ta en hel citron om man vill det. Kakan smakade ljuvligt. Vi serverade med björnbär och vispgrädde. Kakan kan med fördel förberedas kvällen innan.

Vit kladdkaka med en aning citron

150 g smör eller margarin

150 g vit choklad

3 dl strösocker

3 ägg

1/2 citron, skal och saft 

2 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

kokos till formen

björnbär eller andra bär du gillar

vispgrädde eller vaniljglass

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta åt sidan. Rör ner den vita chokladen och rör tills den smält. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills en slät smet.

Bröa en form med kokos. Häll i smeten och grädda kakan strax under mitten av ugnen, ca 20-22 minuter (jag hade den inne 22 minuter och den blev härligt kladdig). Låt den gärna stå i kylen tills nästa dag.

Bubbel och goda tilltugg

På Valborg hade vi goda vänner på besök. Vi hade grillpremiär och innan det lite bubbel och tilltugg. Så gott! Vi hade (förutom lite chips och andra snacks) parmarullar med mozzarella och basilika, inbakade oliver, minitoast med majo och räka samt baconlindade dadlar (året runt här, inte bara till jul!).

Kanske något av detta passar i morgon när det är fredag och strålande väder?! Tjoho!

Parmarullar med mozzarella och basilika

16 st

8 skivor lufttorkad skinka

1 boll mozzarella

16 basilikablad

Dela skinkskivorna på mitten. Dela mozarellaosten i 16 bitar. Linda in en bit mozzarella och ett basilikablad i en skinkskiva och lägg upp på fat.

 

Minitoast med majo och räkor

1 baguette

hemgjord majo, se nedan (det blir över av detta men det kan du använda till någon god sås när du grillar!)

räkor med skal

Skär baguetten i skivor. Stek i smör i stekpanna. Låt svalna. Klicka på majo och lägg på skalade räkor.

Hemgjord majonnäs

1 ägg

1-2 tsk dijonsenap

½ msk vitvinsvinäger

2 krm salt

knappt ett kryddmått peppar, svart eller vit

2½ dl rapsolja (men byt gärna ut ½ dl mot olivolja)

Ta gärna fram ägg och senap och låt det bli rumstempererat innan du fortsätter. Jag brukar knäcka ägget i bunken och klicka i senapen – därefter väntar jag ett tag. Tillsätt sedan vinäger, salt, peppar och olja. Sätt mixerstaven i botten på den höga bunken. Mixa några sekunder och dra mixerstaven långsamt uppåt. Voilà! En härligt, tjock majo!

Inbakade oliver

ca 50 st

3½ dl vetemjöl

½ tsk salt

125 g margarin

3 dl riven, lagrad ost

2 msk vatten

50 gröna oliver (eller svarta om du föredrar det)

1 ägg till pensling

ev sesamfrön

Blanda mjöl, salt och margarin – gärna i en matberedare – till en grynig massa. Tillsätt ost och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i fem bitar och rulla till tjocka längder. Låt rullarna vila i kylen ca 30 min eller längre. Dela varje rulle i 10 bitar.

Platta ut varje bit och lägg på en oliv och klä med degen så att oliven göms. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, vid 200 grader, ca 10-15 minuter eller tills degen fått fin färg.

Baconlindade dadlar

ca 16 st

16 färska dadlar, urkärnade

1 pkt bacon

Halvera baconskivorna och linda kring dadlarna. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.  Tillaga mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 10-12 minuter. Låt svalna en stund innan servering.

Äntligen salladstider!

Nu vågar man väl knappt skriva om det fantastiska vädret, då försvinner det väl illa kvickt. Men jag kan inte låta bli... för så underbart det är med sol och värme! Välkommen sköna maj! Med vädret kommer också suget efter goda sallader. Det bästa är att plocka fram diverse godsaker i olika skålar så var och en kan göra sin egen sallad. Igår var det bara jag och sonen hemma för middag och det är mycket ovanligt får jag lov att säga. I skålarna fanns: kokt pasta, sallad, stekta champinjoner, tomat, gurka, paprika, majs, rökt skinka, tärnad ost, oliver, soltorkade tomater och melon. Till det gjorde jag en enkel vitlökssås med lite crème fraiche, majo, vitlök, salt och peppar. Detta smakade så himla gott!

Nu är vi redo för en ny vecka, som ju är en kortvecka till råga på allt!

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se