• lördag 21 januari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Uppsala Vimmel
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
VIDEO: Blomstrand efter 2-5 mot Karlskoga Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Calzone på två vis

Fredagsmys med hemgjord calzone ikväll. Så himla gott. Roligt att variera och göra något annat än den vanliga plåtpizzan. Sonen tyckte dock att det blev för mycket deg såhär och föredrar alltså plåtpizza. Själv gillar jag att det blir tjocka kanter, men det är en smaksak. Kavlar man tunnare blir det kanske bättre. Hursomhelst väldigt gott. Jag gjorde två olika fyllningar. En traditionell med tomatsås, skinka och ost och en svamp- och ostfyllning. Den sistnämnda smakar ljuvligt...

Calzone på två vis

8 st (motsvarar en plåtpizza)

Pizzadeg:

1/4 pkt jäst

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 msk olja

5-6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget, tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ett par timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Kavla ut varje del till en rundel. Fördela fyllningen på ena halvan, vik över och tryck till kanterna. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 12-13 minuter.

Fyllning 1:

Tomatsås (räcker till 2 omgångar):

1 liten gul lök, finhackad

1 tetra tomater, 500 g

½ tsk salt

1 krm peppar

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk basilika

1 tsk oregano

1 tsk timjan

½ tsk socker

2 msk tomatpuré

Fräs löken i olja ett par minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra med lock ca 30 minuter.

Rökt skinka

Riven ost

Oregano

 

Fyllning 2 (räcker till 4 pizzor)

ca 8 färska champinjoner

ett par nävar förvällda kantareller

margarin och olivolja att steka i

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl crème fraiche

2 dl riven lagrad prästost eller annnan ost du gillar

1/2 tsk timjan

salt, peppar

Stek svampen i margarin och olivolja. Tillsätt hackad gul lök och vitlök och låt fräsa med ett par minuter. Tillsätt crème fraiche, ost och kryddor. Rör om och låt svalna en aning.

 

Fantastisk köttgryta med glögg, champinjoner och bacon

Vilken god gryta det här blev! Sista glöggskvätten slank ner och det blev så god smak av det. Mums! Rundade av med grädde (dock ej tillräckligt enligt maken...). Kände mig extremt duktig som hade förberett grytan kvällen innan och hade bara att värma upp och koka ris när det var dags för en snabb middag innan träning. Det är så värt det.

Fantastisk köttgryta med glögg, champinjoner och grädde

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

750 g grytbitar av nöt (högrev, fransyska, ytterlår)

margarin att fräsa/bryna i

2 msk vetemjöl

1/2 flaska glögg

2 1/2 dl vatten

1 kalvbuljongtärning

1 tsk soja

8 färska champinjoner

1 pkt bacon

2 1/2 dl grädde

salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och slanta moroten. Skär köttet i bitar. Fräs grönsakerna i margarin och lägg över i en gryta. Bryn köttet i omgångar och lägg över detta också. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt glögg, vatten, buljongtärning och soja. Låt grytan koka upp och puttra på svag värme med lock ca 2-3 timmar, tills köttet är mört. Rör om då och då. Stek champinjoner och bacon och tillsätt mot slutet tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller potatismos och valfria grönsaker.

Kladdkaka med daimglasyr

I helgen hade vi gäster för att fira att sonen blivit tonåring. Han önskade något med choklad till efterrätt, helst chokladmousse. Men då jag är himla dålig på just chokladmousse blev det istället ett säkert kort, en kladdkaka med glasyr gjord av Marabous Daim- och saltlakritschoklad. Ljuvligt gott. Man kan ju egentligen ta den chokladkaka man gillar bäst eller har hemma i glasyren. Vi serverade med en klick grädde, men glass fungerar ju lika bra.

Kladdkaka med daimglasyr

200 g margarin

4 dl socker

2 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 krm salt

4 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna en aning och rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sedan ner ett ägg i taget. Tillsätt vetemjölet och rör hastigt ihop en slät smet. Häll smeten i smord och bröad springform. Grädda kakan strax under mitten av ugnen, vid 175 grader, ca 20 minuter. Låt kallna innan glasyren hälls på.

Glasyr:

1 dl vispgrädde

2 msk smör

200 g chokladkaka med Daim och saltlakrits

Koka upp grädde och smör i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner hackad choklad. Rör tills glasyren är slät. Häll glasyren på den kalla kakan och ställ kallt några timmar innan servering, eller över natten.

Frukostscones

Nu var det länge sedan jag bjöd familjen på nybakt bröd till frukost. Någon gång före jul kan jag tro. Oftast sätter jag en deg på kvällen och bakar ut på morgonen, men ibland kan det vara smidigt att bara röra ihop en sconesdeg. Dubbla receptet om ni är många hungriga!

Frukostscones

2 runda kakor

1 dl grahamsmjöl 

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja

2 dl fil, yoghurt eller mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt olja och fil/yoghurt/mjölk och rör ihop till en kladdig deg. Dela upp degen i två högar på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut med mjölade händer, till 1 1/2 cm tjocka kakor. Skåra och nagga. Grädda mitt i ugnen, vid 250 grader, ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Ätes med fördel varma och nybakta!

Linssoppa med sötpotatis, kokosmjölk och röd curry

Usch, vilket ruskväder det blev idag på eftermiddagen och kvällen. Vad passar då inte bättre än en värmande god soppa? Jag inspirerades av kusin L och gjorde en linssoppa med sötpotatis, kokosmjölk och röd curry. Variera mängden curry efter tycke och smak. Olika märken är olika starka om jag inte har fel. Smaka dig fram. Jag ville inte ha en alltför stark soppa eftersom hela familjen skulle äta den.

Linssoppa med sötpotatis, kokosmjölk och röd curry

4-6 portioner beroende på hur hungriga ni är

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

2 sötpotatisar

1 msk rapsolja

2 tsk röd currypasta eller efter egen smak

2 dl linser, röda

400 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

ca 2 burkar vatten

3 buljongtärningar, höns

salt, peppar

Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Fräs det skurna i rapsolja tillsammans med röd curry. Tillsätt linser, krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Jag tog först en burk vatten och spädde sedan allt eftersom soppan kokade. Tillsätt buljongtärningar. Låt soppan koka ca 30 min under lock. Mixa grovt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se