• måndag 27 februari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Racet om topp fyra High & Low High & Low
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Nasi Goreng

Skönt med sportlov! Ta dagen som den kommer, få pyssla i köket och mysa. Idag blev det skridskor i ishallen på förmiddagen. Sedan kokade jag blåbärssylt och gjorde svartvinbärsgelé. Känns bra att få undan lite bär från frysen. Lagade en rätt jag inte lagat på väldigt länge, nämligen Nasi Goreng. Gott! En rispytt med fläskkött eller kyckling och vitkål. Pricken över i:et är tillbehören, såsom räkor, omelett, ananas och yoghurtsås.


Nasi goreng
ca 6 portioner

3 dl ris
500 g kycklingfilé
1 msk olja + 1 msk margarin
1 tsk curry
1 tsk röd currypasta
1 stor gul lök, hackad
5 dl strimlad vitkål
1 paprika, tärnad
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 tsk soja
1 krm sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
500 g räkor med skal
3 ananasringar

Omelett:
2 ägg
lite salt och peppar
2 msk vatten

Yoghurtsås:
2 dl tjock yoghurt
lite pressad vitlök
ca 2-3 msk sweet chilisås
salt, peppar

Koka riset enligt förpackningens anvisning. Stek en omelett.

Skär kycklingen i bitar och bryn i olja och margarin tillsammans med curry i en stor gryta (jag använde min stora stekgryta). Se upp så att det inte bränns! Lägg i lök och vitkål och låt det bli mjukt under lock, ca 10-20 min. Tillsätt även paprikatärningarna efter en stund. Smaksätt med salt, paprikapulver, soja, sambal och vitlök.

Blanda i det kokta riset. Garnera med skalade räkor, ananasbitar och strimlad omelett. Servera med yoghurtsås med sweet chili.

Pastagratäng med sidfläsk och spenat

Idag har jag varit kompledig. Så skönt att hinna göra sådant man inte riktigt hinner till vardags. Städa, åka iväg med förpackningar osv. Självklart har jag också hunnit med att bli lite inspirerad. Rotat i frysen och skrivit listor på vad jag kan laga. Tittat i mattidningar. Så bra att det är lov snart - då har jag tid att få pyssla ordentligt i köket. Trevligt!

Idag blev det en pastagratäng som går bra att förbereda och gratinera inför servering. Den blev populär här hemma, roligt!

Pastagratäng med sidfläsk och spenat

4-6 portioner beroende på hur hungriga ni är

320 g pasta, valfri sort

ca 200 fryst bladspenat

ca 250 g rökt sidfläsk eller 2 pkt bacon

1 liten gul lök

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

125 g riven ost, lagrad (jag blandade parmesan och hushållsost)

salt, peppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt bladspenaten tina och krama ur den. Tärna sidfläsk eller bacon. Hacka löken. Fräs det skurna tills fläsket är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med den kokta pastan och spenaten. Häll blandningen i en smord ugnssäker form.

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölken. Vispa till en slät sås och koka upp varsamt. Låt puttra några minuter på svag värme. Tillsätt det mesta av osten, men spar lite till gratinering. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över pastan. Peta lite med en sked så att såsen rinner ner lite mellan pastan. Strö över resten av den rivna osten.

Gratinera hela härligheten mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 15-20 minuter.  Servera med valfria grönsaker, till exempel kokt broccoli och haricot verts som här. 

Orientalisk gryta med fläskkött eller kyckling

Hoppas du haft en fin Alla Hjärtans Dag, oavsett om du firar eller inte.

Den här grytan brukar niorna laga och den blir för det mesta mycket populär. Det var nog ett par år sedan jag lagade den, men nu fick jag lust att göra den igen. I skolan gör vi den med kyckling, men jag använde här grytbitar av fläskkött. Det blev så himla gott! Mums! Barnen var lite skeptiska, men tog om och det måste ju betyda gott betyg, eller hur?!

Orientalisk gryta med fläskkött eller kyckling

4 portioner


ca 700 g fläskkött eller kycklingfilé
1 gul lök
ca 300 g vitkål
½-1 paprika
1 msk olja
1½ tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk riven färsk ingefära
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2 tsk soja
1-2 vitlöksklyftor
1 äpple
2 1/2 dl matlagningsgrädde

ev 1 1/2 msk maizena redning

salt, peppar

Strimla köttet och lägg åt sidan. Hacka löken. Strimla vitkål och paprika. Hacka vitlök och skär äpple i tärningar. Fräs löken tillsammans med curry i en stor gryta eller stekpanna. Tillsätt grönsakerna och köttet och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor, buljongtärning, vatten och soja. Låt småputtra under lock ca 10-15 minuter (kanske något längre med fläskköttet, tror min kokade ca 30 minuter). Tillsätt grädde. Låt koka upp och puttra ett par minuter. Red ev av med maizena. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och valfria grönsaker.

Citron- och marängpaj

Alltså, den här pajen är så fantastiskt god! Ljuvlig! Bra val av dottern på hennes födelsedag! Vi hade aldrig bakat citron- och marängpaj innan, bara ätit, så jag var lite nervös hur det skulle bli. Det gick hur bra som helst. Tack vare tomtens spritspåse och tyll kan jag numera också spritsa, det är kul.

Citron- och marängpaj

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 ägg

125 g smör

Gör degen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och ställt kallt en timme eller mer. Förgrädda pajskalet vid 225 grader, ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:

2 citroner, skal och saft

3 äggulor

125 g smör

2 dl strösocker 

Blanda samman citronskal och saft med äggulorna. Smält smöret och vänd ner socker och citronblandning. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ svalt och låt kallna innan fyllningen hälls i pajskalet. 

Marängtäcke:

3 äggvitor

2 dl strösocker

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa till maräng. Spritsa eller fördela marängen jämnt över pajen. Grädda vid 250 grader, ca 3-4 minuter eller tills marängen fått fin färg.

Ta ut och låt svalna inför servering.

Köttfärspiroger till födelsedagsbarnet!

Det känns som om vi äter väldigt mycket brödbaserad mat just nu. Pizza i söndags och idag piroger. Men så var det också dotterns önskemiddag idag eftersom hon fyller elva år! Hurra! Klart man får piroger då! Det är ju himla gott. Till efterrätt önskade hon citron- och marängpaj, men den får ni en annan dag!

Jag fotade pirogerna, men de blev tyvärr inte alls fina så jag fuskar och tar en bild sedan tidigare.

Köttfärspiroger med vitlökssås
ca 10-12 st

Pirogdeg:

75 g margarin
2½ dl mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 ägg (spar lite till pensling)
ca 8-9 dl vetemjöl

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och kontrollera att degvätskan är fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, ägg och vetemjöl. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Gör under tiden köttfärsfyllningen.

Köttfärsfyllning:

8 färska champinjoner, skivade
1 msk olja eller margarin
400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kalvfond
2 dl tomatkross
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Fräs champinjonerna några minuter i olja eller margarin. Tillsätt nötfärsen och hacka sönder den i stekpannan så att den blir smulig. Tillsätt lök och pressad vitlök och fräs ytterligare några minuter. Häll på fond, tomatkross och tomatpuré. Krydda med timjan, oregano och balsamvinäger. Låt röran puttra ca 10-15 minuter. Det ska bli en ganska fast röra. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Dela degen i 10-12 bitar. Kavla ut till tunna rundlar, lägg på fyllning och vik ihop. Tryck med en gaffel runt om så pirogen stängs. Låt jäsa under duk på plåt ca 20 minuter.

Grädda pirogerna vid 225 grader, ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg. Servera med en god sallad och vitlökssås (crème fraiche, vitlök, salt och peppar).

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Ärentunaskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se