• tisdag 28 mars 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Notor som skickas till Trump Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Malin Bergvall

Malins matblogg

Vängebon Malin Bergvall bloggar om smart, enkel och spännande vardagsmat.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Här kan du läsa en intervju med Malin Bergvall.

Kycklingfilé med sötpotatispommes och vitlökssås

I fredags hade jag och dottern tjejkväll när killarna var iväg på innebandy. Dottern fick bestämma vad vi skulle äta och det blev kycklingfilé, sötpotatispommes och vitlökssås. Så himla gott! Helt i min smak! Serverade med en god sallad med fetaost och oliver - passade utmärkt till sötpotatisen!

Kycklingfilé, sötpotatispommes och vitlökssås

ca 3 portioner

2 stora kycklingfiléer eller 3 mindre

margarin att bryna i

grillkrydda

salt, peppar

2 stora sötpotatisar

2 msk olivolja

1 msk maizena majsstärkelse

2 msk ströbröd

3/4 tsk salt

Vitlökssås:

2 dl crème fraiche

1 liten pressad vitlöksklyfta

salt, peppar

Börja med såsen. Blanda ingredienserna och smaka av. Låt stå i kylen inför servering.

Bryn kycklingfiléerna i margarin, krydda med grillkrydda, salt och peppar. Lägg filéerna i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen, vid 225 grader. Jag hade termometer och körde till 72 grader. Låt vila en stund innan filéerna skärs upp.

Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg i en bunke. Tillsätt olja och blanda ordentligt. Strö över maizena, ströbröd och salt - och blanda om igen. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen, vid 225 grader, tills sötpotatisen fått fin färg och är lite krispig utanpå, det tar ca 25-30 min beroende på hur tjocka stavarna är.

Servera med kyckling, vitlökssås och en härlig sallad.

 

Pastapytt med lax, broccoli och haricot verts

Vår, vår, vår! Man blir glad av solen, även om det är lite för kallt än så länge för mig. I morgon är det fredag också, det gör det hela ännu bättre! Igår åt vi denna favorit - en pastapytt med lax och grönsaker. Så himla gott och fräscht! Jag är medveten om att det blir många repriser här på bloggen för tillfället. Men just nu går all energi åt allt nytt på jobbet, så jag är glad att det står mat på vårt bord varje dag (däremot blev jag inte så poppis häromdagen då det blev en nödlösning - fryst pyttipanna...).

Pastapytt med lax, broccoli och haricot verts

4-6 portioner

ca 350 g pasta, valfri sort
1 stånd färsk broccoli (250 g) eller fryst
ett par nävar haricot verts

en bit purjolök
ca 500-600 g laxfilé
margarin att steka i
salt, peppar

Vitlöks- och basilikasås:
2 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
lite pressad vitlök
2-3 msk fryst basilika
salt, peppar

Blanda först ihop såsen och låt den stå kallt inför servering.

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Bryt broccolin i mindre buketter och låt koka med när det är 4-5 minuter kvar av koktiden. Lägg ner bönorna när det är ett par minuter kvar. Häll av i ett durkslag och häll pastan och grönsakerna på ett stort fat eller i en stor form.

Hacka löken och skär laxen i bitar (skär bort skinnet om det finns kvar). Stek lök och lax i margarin så att laxen får fin färg och blir färdig inuti. Salta och peppra. Lägg laxen på pastan/grönsakerna och blanda försiktigt. Servera med den goda såsen. Njut!

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk

Ja, jag vet. Jag har bloggat om den här fantastiska linsgrytan många gånger. Men den är helt klart värd att gå i repris. Om och om igen. Så gott! Hela familjen tycker det, vilket är ett stort plus. Jag serverar massa tillbehör i skålar. Varierar utifrån vad vi har hemma. Idag blev det ris, yoghurt, mango chutney, kokos, russin, jordnötter, sallad, tomat, gurka, morot, broccoli och sist men inte minst tortillabröd som jag skar i snibbar och stekte i olja. Mums.

Krämig indisk linsgryta med kokosmjölk
4-6 portioner (för oss räcker det till två middagar!)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
3 dl röda linser
2 1/2 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 tomater
ca 100 g fryst bladspenat
salt, peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det mjukt med kryddorna i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och buljongtärning samt kokosmjölk. Låt det sjuda ca 30 minuter med lock. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem efter halva tiden. Späd eventuellt med lite mer vatten om du vill. Lägg i spenaten. Låt det sjuda ytterligare 5 minuter, eventuellt utan lock om du vill att grytan ska koka ihop sig något mer. Smaka av med salt och peppar.

Indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin

Snart helg igen! Härligt! Ännu mer härligt (kanske) är att det är vår ute! Som jag längtat. Tra la la...

Idag bjuder jag på en mycket god indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin. Mums.

Indisk soppa med linser, spenat, kokos och russin

4 portioner

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, tärnade
2-3 potatisar, tärnade
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk olja
½ tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
1, 2 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 dl röda linser
2 dl mjölk
ca 150 g färsk blomkål, i mindre bitar
150 g fryst bladspenat
1/2 dl russin
½ dl kokos, rostad i torr stekpanna
salt, peppar

Fräs grönsakerna i lite olja någon minut. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Rör om noga. Häll på vattnet, buljongtärningar och linser. Låt soppan puttra på svag värme ca 20-30 minuter. Tillsätt mjölk, blomkål och spenat när ca 10 minuter av tiden återstår. Tillsätt mot slutet russin och kokos. Smaka av med salt och peppar.

Pestopasta med kyckling

Ny vecka och nytt jobb, alltså ny skola för mig. Med andra ord väldigt mycket att tänka på! Då är det skönt att koppla av med lite matlagning, när man väl kommit på något! Barnen önskade pestopasta med kyckling och det fick det bli. Hur gott som helst. Hur enkelt som helst. Mums. Jag gör min pesto med solrosfrön, mycket billigare än med pinjenötter.

Pestopasta med kyckling

4 portioner

350 g pasta, valfri sort

ca 700 g kycklingfilé

10 cm purjolök

margarin att fräsa i

salt, peppar

1 dl grädde

1-2 dl crème fraiche

1 dl vatten

1/2 dl pesto eller efter behag - gärna hemgjord, se nedan

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.

Skär kycklingen i bitar och bryn i omgångar. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Fräs purjolöken. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan. Tillsätt grädde, crème fraiche, vatten och pesto. Låt puttra ihop under lock. Smaka av. Blanda med den nykokta pastan.

Pesto med solrosfrön

1 kruka basilika eller 30 g fryst

2 små vitlöksklyftor

1/2 dl solrosfrön

1 dl parmesanost

1/2 dl olivolja

2 krm salt

1/2 krm peppar

Mixa ihop och späd ev med mer olja eller vatten tills lämplig konsistens. Smaka av.

Namn: Malin Bergvall

E-postadress: malinsmatblogg@gmail.com

Familj: Man Richard, och barnen Emil och Alma.

Bor: Vänge

Yrke: Lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska på Palmbladsskolan

Ålder: 39 år

Fritid: Är med familjen och far på barnens träningar och matcher. Tänker på mat, lagar mat och bloggar på kvällarna.

Ser på tv: Olika matprogram förstås. Annars gärna en deckare.


Dieter: Tror på en varierad kost och att röra på sig.


Gillar: Soppor av alla de slag. Lasagne. Indisk linsgryta. Falafel. Långkok. Getost. Tacos. En god köttbit. Är definitivt en allätare!

Gillar inte: Blodpudding. Sill. Kaviar.

Tips till hemmakocken: Planering är a och o. Då går matlagningen mycket lättare. Inspireras av kokböcker, mattidningar, bloggar, nätet osv. Provsmaka mycket medan du lagar så får du den smaksättning som du vill. Och framför allt: Våga prova något nytt!



redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se