• söndag 30 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spelarbetyg Uppsala-Holmalund 0-0 Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Så genant, Uppsala kommun!

Fotbollen är den största idrotten av alla, i Sverige liksom i världen. Allsvenskan kan med fog kallas ”fotbollens finrum” i Sverige. Där finns resurserna och medieutrymmet och Uppsala har under drygt fyra decennier saknat representation i herreliten. Som alla vet var så ökenvandringen slut den 24 oktober i höstas. Fansen jublade, näringsliv och politiker likaså. Nu skulle det bli fest i Uppsala. Sirius till allsvenskan!

Men det visade sig att Uppsala bjudit till Nobelfest i en luggsliten kavaj, med mosbricka på menyn. Alla som såg premiären mot IFK Göteborg kunde se att planen på Studenternas var ospelbar. I morgon spelas nästa hemmamatch mot Kalmar, i Gävle (!).

Tyngst faller ansvaret på den kommunledningen som haft flera år på sig för att förbereda planen för allsvenskt spel. ”Det vore väl sjutton om det inte kom varmare väder snart”, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, till unt.se (20/4). Uppsalaborna skruvar på sig i genans. Det är mycket, mycket pinsamt.

Johan Rudström

100 dagar utan innehåll

Tomma tunnor skramlar mest, kan vara en adekvat beskrivning av Donald Trumps första 100 dagar som USA:s president. Han har ju gjort mängder av utspel och även fattat beslut i form av exekutiva order. Men sedan har det inte gått som han tänkt sig, med Obamacare, inreseförbudet, handelsavtalen eller muren mot Mexiko för att ta några exempel.

Trumps stora skattesänkningspaket är nästa reform som ska prövas mot verkligheten. På papperet är skattesänkningen enorm, till exempel från 35 till 15 procents skatt för företag, men förslaget innebär också stora förändringar av avdragsreglerna vilket gör att en del företag faktiskt kan tvingas betala högre skatt. Sammantaget väntar ändå stora sänkningar för höginkomsttagare om Trump får som han vill. Men den republikanskdominerade kongressen är skeptisk. Många har i princip förbundit sig att inte öka USA:s budgetunderskott.

Om något har de gångna 100 dagarna visat att USA:s tredelade maktfördelning fungerar ganska väl. Medborgare i andra länder har större anledning att oroa sig eftersom Trump, som någon skrev, hittat nycklarna till vapenskåpet. Raketattacken i Syrien föll väl ut så till vida att den fick stöd av flertalet allierade nyckelländer. Men vad händer härnäst? Känslan av att världsordningen ligger i händerna på en mycket lynnig person, och ett fåtal av hans rådgivare, är något som kommer att prägla de kommande 100 dagarna, och längre tid än så.

Johan Rudström

Vad är det på Fox ikväll?

"USA, Mexiko och Kanada har enats om att skyndsamt omförhandla frihandelsavtalet Nafta", löd ett pressmeddelande från Vita Huset natten till torsdagen. Trump har hela tiden velat riva upp Nafta, som han sagt är "dåligt" och "uselt" för USA. Nu har han alltså ändrat sig igen. Precis som med Nato, Kinas påstådda valutamanipulation och en hel del annat.

Bra att man kan lyssna på kloka argument och ändra sig, förstås. Men dåligt när världens mäktigaste person tycks styras av sitt lynniga humör. Kanske ser Trump ett inslag på tv ikväll om något mexikanskt företag och twittrar i affekt vid sängdags om att han ska ta itu med detta, kosta vad det kosta vill? Vi vet inte, och det är oroande i sig.
Johan Rudström

Bankvinsterna ok, tycker vi

Handelsbanken slog marknadens förväntningar med råge, meddelades det på onsdagen. Rörelsevinsten steg till 5,4 miljarder kronor för det första kvartalet. Nu väntar högre börskurs och högre aktieutdelning för ägarna. Häromdagen kom Swedbank med en liknande kvartalsrapport. Nordea och SEB lär följa efter i samma spår på torsdagen.
Egentligen kan man säga att det är bolånekunderna som slår alla förväntningar. Alla andra intäkter för storbankerna är underordnade det som kallas räntenettot, skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader. För Handelsbanken var räntenettot första kvartalet drygt sju miljarder kronor, väl över hela rörelsevinsten.
Uppmaningarna att ”byta bank” har klingat ohörda genom åren och de fyra storbankerna har fortfarande en helt dominerande ställning. Vilket bara kan tolkas som att kunderna accepterar att få nollränta på sina besparingar, samtidigt som man betalar ränta på sina lån. Man accepterar alltså att betala cirka 100 miljarder av sin lön varje år, att disponeras av bankernas ägare som de behagar. Och man accepterar också att som skattebetalare rädda samma banker om de skulle råka i nöd, om de lånat ut för mycket pengar eller gjort dåliga affärer utomlands. Så fungerar den svenska ekonomin och så kommer den att fortsätta fungera tills vi säger stopp.
Johan Rudström

Fel signal i FN-kommission

Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokommission, CSW. Kommissionen sätter målen för FN:s jämställdhetsarbete och ser till att medlemsstaterna lever upp till dem. 47 av 54 länder röstade ja till nomineringen av Saudiarabien. Sverige hade en röst men hur den användes är enligt aftonbladet.se (25/4) oklart. Ska man tolka jämställdhetsminister Åsa Regnérs skriftliga svar till tidningen kan det ha varit ja. Motivet skulle i så fall vara FN-stadgan (alla får vara med) och, i det specifika fallet, bättre att de är innanför än utanför. Typ.
Men frågan är förstås vad Saudiarabien kan tillföra jämställdhetsarbetet i FN. Kan man inte se valet som ett godkännande av att saudiska kvinnor saknar alla grundläggande rättigheter och rätten till ett självständigt liv, med egen ekonomi och rörelsefrihet? Kanske är det också en uppmuntran för de små framsteg som gjorts.
År 2015 fick kvinnor för första gången rösta och ställa upp i valen till lokala parlament. Men på grund av andra lagar fick dock inte kvinnor hålla valmöten där båda könen fick delta, inte heller fick de tala inför en manlig publik. Allt tyder alltså på att Saudiarabien inte kan tillföra någonting till FN: s jämställdhetsarbete och att det är en viktig markering att de hålls utanför, inte minst för de saudiska kvinnorna. Även andra nya medlemmar som Irak och Turkmenistan borde prövas utifrån kvinnornas situation i respektive land.
Johan Rudström

Ursäkten accepteras nästan

Uppsala kommun gör sitt bästa för att reparera debaclet med den odugliga gräsmattan på Studenternas. Bussarna till "hemmamatchen" i Gävle måndag kväll är ett exempel, "dubbla växtdukar, ny frösådd och medel mot snömögel" på själva gräsmattan ett annat. Förlåt, förlåt, säger man till ilskna skattebetalare och fotbollsfans, och det är förstås vad man kan göra.

Kritiken kvarstår ändå. "När är det bäst att så gräs?" är en vanlig fråga på många trädgårdssajter. Svaret är att det går bra på våren, men att man bör vänta tills marktemperaturen nått 7-8 grader. Sedan tar det förstås ett tag innan man kan sätta upp krocketspelet och leka loss. Men det sker väl inte förrän framåt skolavslutningen. Men om man behöver gräsmattan tidigare, om man tänkt att 22 fullvuxna ska sätta dobbarna i den redan i mitten av april i den första allsvenska matchen i Uppsala på 43 år? Ja, då måste du så klart göra i ordning mattan redan på hösten.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se