• måndag 21 augusti 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Låt Hassan inspirera dig Ledarloggen Ledarloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Plötslig uppvärdering av Medelhavsinstituten

Precis som den förra regeringen tvingades backa efter att ha föreslagit att Svenska institutet i Paris skulle läggas ned, så tvärnitar nu den nya röd-gröna regeringen sin planerade utradering av de svenska Medelhavsinstituten. Helt utan att ha studerat konsekvenserna, och vad man får ut av varje satsad krona, ville man ju i budgeten fasa ut instituten i Rom, Aten och Istanbul samt kulturinstitutet på Capri.

Men nu har man, under svallande kritikerstorm, gjort "en granskning av institutens finansieringsmöjligheter". Och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, meddelar efter detta att "förvarningen" i höstbudgeten  om minskat statligt stöd de kommande två åren till Medelhavsinstituten inte längre är aktuell. "Vi värnar om instituten och deras betydelsefulla verksamhet", hävdar hon, eftersom dessa "har ett mycket stort värde ur många aspekter". Ja, det är ju det alla kritiker har sagt!

Visst är det är bra konstigt att regeringen konstaterar detta nu i efterhand om en verksamhet vars bidrag enligt budgeten snart skulle "uppehöra"? Är det möjligt att rödpennan far omkring så snabbt och planlöst när regeringen ska leta besparingar?

Besparingen på sammanlagt 34 miljoner måste nu göras någon annanstans, oklart var. Å andra sidan var det ju bara en "förvarning", så någon plan B måste väl ändå finnas - både för denna och alla andra "förvarningar" i luntan?

Maria Ripenberg

Låt Hassan inspirera dig

Hassan och Hasan är männen vi sent ska glömma. Båda vårdas på sjukhus i Åbo för svåra skador som de fick vid knivattacken där. Svensken Hassan Zubier kommer kanske aldrig mer att kunna gå, finländska Hasan Alazawii har en allvarlig knivskada nära halsen. Båda försökte rädda livet på kvinnor som blev offer vid det finska terrordådet. En av kvinnorna dog i Märstabon Hassan Zubiers armar, sedan han försökt ge henne första hjälpen. Han är sjukvårdsutbildad.

”Jag tänkte ingenting. Jag bara agerade. Jag kan inte vända bort huvudet och låta en tjej ligga på marken så som hon gjorde”, sade Hassan Zubier till finska YLE.

Just så borde vi alla reagera. Utan att tänka. Utan att vända bort huvudet. Aldrig låta någon ligga skadad och hjälplös på marken. Det kallas civilkurage och ogillas i högsta grad av terrorister. Ändå är det ganska ovanligt bland oss.

Hassan Zubier sade i Rapport på söndagen, när han höll en presskonferens sittande i rullstol, att vi faktiskt bör minnas att det var just två ”Hassan” som offrade sig. Han menade att vi alltid måste komma ihåg att alla människor är individer. Att de som begår terrordåd är enskilda personer som inte kan klumpas ihop och förknippas med andra människor, bara för att de har ett visst etniskt ursprung eller bekänner sig till en viss religion.

Det är ju så självklart. Eller tycker någon att jag ska behöva stå till svars för ett brott någon annan kristen svensk har gjort – bara för att jag är kristen och svensk? Löjlig fråga, eller hur?

Däremot vill jag gärna inspireras av någon som har civilkurage. Som svenska Hassan.

Maria Ripenberg

Osmaklig kommentar i ubåtsfallet

På måndagen fick vi veta att den svenska journalist som rest med den danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt är död. Enligt Madsen själv, häktad misstänkt för vållande till annans död, har det skett en olycka på ubåten varpå han sänkt den 30-åriga kvinnan i Öresund och sedan också själva farkosten. Detta sista var inte bekant när TT gjorde en intervju med den svenske astronauten Christer Fuglesang som publicerades på DN:s ekonomisida måndag. Däremot visste man allt om misstankarna att Madsen låg bakom kvinnans försvinnande och högst sannolika död.

Artikeln handlar om försvarsindustrin men i en sidoartikel får Fuglesang uttala sig om Madsen, även känd för sina rymdplaner: ”Just nu verkar det som om det är något skumt, helt klart. Det är jättesynd eftersom han och några andra har ett spännande rymdprojekt. I ett garage bygger de en raket som de försöker skicka upp från Bornholm”, säger Fuglesang. Är detta bara obetänksamhet eller är det entreprenörsperspektiv in absurdum inom ekonomijournalistiken? Osmakligt är det i alla fall så det räcker och blir över.

Johan Rudström

Förlossningar ska visst göra riktigt ont

Nedlagda BB runt om i landet, inklusive i Stockholms stad, läggs förlossningskliniker ned. En över halvårslång ockupation av BB i Sollefteå pågår, samtidigt som gravida kvinnor bosatta i Stockholm tvingats bort från stan när de ska föda. Krismötena inom förlossningsvården har avlöst varandra det senaste åren. En del föderskor har i sommar valt att lämna sina hem i god tid före förlossningen för att i lugn och ro föda någon annanstans i landet, medan de som stannar hemma kan se sig portade från sjukhus efter sjukhus, mitt i värsta värkarbetet.

Emma Andersson från Graninge blev rikskänd sedan hon fött sitt första barn i en bil, i snöstorm. Hon och hennes sambo tvingades köra till Örnsköldsvik sedan BB i Sollefteå stängt. Hon upplevde förlossningen som ett trauma.

En förlossning medför alltid risker för både mor och barn, och livets största ögonblick kan, om allt inte fungerar, i stället förvandlas till det värsta. Länder med god välfärd för alla invånare utmärker sig genom låg spädbarnsdödlighet, men om den siffran ska hållas nere krävs en närvarande förlossnings- och perinatalvård.

Inte nog med att en förlossning vanligtvis är mycket tuff, smärtsam och ångestframkallande. En BB-vård som inte håller måttet skapar ytterligare oro, rädsla och onödiga spänningar.

Vilka andra medicinska situationer tillåts präglas både av en obeskrivlig smärta och en skräck för att ingen ska kunna hjälpa en när det akuta skedet sätter in? Det är som om just förlossningar, av någon anledning, förväntas göra riktigt ont.

Sverige ska ha en säker förlossningsvård som håller högsta möjliga kvalitet, med platser som räcker för alla, maximal smärtlindring och med minsta möjliga risk för handikappande skador på kvinnans bäckenbotten. Något annat kan man inte begära.

Maria Ripenberg

Turbulens i finsk politik

Den finska regeringen som tillträdde för två år sedan är impopulär. Inte så konstigt med tanke på de besparingar man tvingats till för att göra landet konkurrenskraftigt, som exempelvis ökad arbetstid och indragna förmåner. Statsminister Juha Sipiläs Centerpartiet har fått betala ett pris i opinionen. Inte heller är det konstigt att populistiska Sannfinländarna mer än halverat sitt stöd (8,8 procent enligt Yle). Partiet har inte gjort någonting av det man utlovat i form av minskad invandring och fjärmande till EU. I juni bytte man också partiledare. Timo Soini och hans ministrar sitter kvar i regeringen i det nybildade Nytt alternativ och gör om möjligt ännu mindre än tidigare.

Det märkliga är att varken Socialdemokraterna eller vänstern tjänat på regeringens tillkortakommanden, båda backar kraftigt i opinionen. I stället har De gröna stigit som en raket och är med 17,6 procent i undersökningen Finlands näst största parti. Den nyvalde ordföranden Touko Aalto tänker utmana regeringen från vänster i budgetförhandlingarna, säger han, och tillägger att han vill se en återupprättelse för de svaga grupper som drabbats av besparingarna.

Det borgerliga Samlingspartiet ligger kvar på sitt valresultat (20 procent) och är liksom Centern alltid berett att regera landet. Men tillsammans med vem? Om drygt ett och ett halvt år är det val i Finland igen.

Johan Rudström

Jesus, playan och klimatet

I helgen kunde vi läsa i UNT att Svenska Kyrkan, som tappar medlemmar, lockar ungdomar med solresor för att fylla på med nya själar i församlingarna. Alltfler konfirmationsläger förläggs till soliga länder som Italien, Spanien och USA.

För det första kan man undra vad som har hänt med Svenska Kyrkans annars så framträdande miljöprofil. Flygresor hör ju till de av våra aktiviteter som belastar miljön och klimatet avgjort mest. Samtidigt som svenskarna köper fler och fler miljöbilar flyger de mer och mer på semester. Den ökningen bidrar alltså Svenska Kyrkan till i sin desperata jakt på nya medlemmar.

För det andra kan man fundera över hur Jesus, som i raseri kastade månglarna ur templet, skulle se på att en kristen församling tycker sig nödgad att krydda hans budskap med glassiga charterresor för att det ska anses någorlunda lockande. Vilket är det som attraherar ungdomarna mest: Jesus eller playan?

Nåja, ändamålen kanske helgar medlen. Men kyrkans trovärdighet får sig ändå en törn. Särskilt vad gäller miljöpolitiken.

Maria Ripenberg

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se