• tisdag 27 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Midsommarnattens ljus är ljust Funbobloggen Funbobloggen
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Plötslig uppvärdering av Medelhavsinstituten

Precis som den förra regeringen tvingades backa efter att ha föreslagit att Svenska institutet i Paris skulle läggas ned, så tvärnitar nu den nya röd-gröna regeringen sin planerade utradering av de svenska Medelhavsinstituten. Helt utan att ha studerat konsekvenserna, och vad man får ut av varje satsad krona, ville man ju i budgeten fasa ut instituten i Rom, Aten och Istanbul samt kulturinstitutet på Capri.

Men nu har man, under svallande kritikerstorm, gjort "en granskning av institutens finansieringsmöjligheter". Och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, meddelar efter detta att "förvarningen" i höstbudgeten  om minskat statligt stöd de kommande två åren till Medelhavsinstituten inte längre är aktuell. "Vi värnar om instituten och deras betydelsefulla verksamhet", hävdar hon, eftersom dessa "har ett mycket stort värde ur många aspekter". Ja, det är ju det alla kritiker har sagt!

Visst är det är bra konstigt att regeringen konstaterar detta nu i efterhand om en verksamhet vars bidrag enligt budgeten snart skulle "uppehöra"? Är det möjligt att rödpennan far omkring så snabbt och planlöst när regeringen ska leta besparingar?

Besparingen på sammanlagt 34 miljoner måste nu göras någon annanstans, oklart var. Å andra sidan var det ju bara en "förvarning", så någon plan B måste väl ändå finnas - både för denna och alla andra "förvarningar" i luntan?

Maria Ripenberg

Jomshof bekräftade Ahmed

Moderaten Kahin Ahmed tyckte inte att man skulle ha bjudit in Sverigedemokraterna till politikerveckan i Järva. Han menar att partiet är rasistiskt och hänvisar bland annat till att Richard Jomshof (SD) ska ha skrivit att islam har ”som tradition att våldta kvinnor” och att Björn Söder (SD) sagt att svenska samer och judar inte är svenskar.

SD är inte ett parti som andra, och blir därför svårhanterligt i många olika sammanhang. Samtidigt blir det konstigt att ordna en politikervecka utan att alla invalda riksdagspartier får delta öppet. SD blir knappast mer legitimerat av att delta i Järva, när de redan sitter i riksdagen sedan många år. Men det går alltså att förstå Ahmeds motvilja också. Och framför allt har han ju full rätt att framföra den: Jimmie Åkesson är inte välkommen i förorterna.

Det ironiska var ju att Richard Jomshofs ryggmärgsreflex omedelbart bekräftade Kahin Ahmeds argument om ett främlingsfientligt och rasistiskt parti som fördjupar polariseringen i samhället. Ett parti med ytlig respekt för demokratins spelregler.

För Jomshof – representant för det andra största partiet i Sverige – var det självklara motdraget att säga att ”Kahin Ahmed inte är välkommen i Sverige”. Det  hjälper förstås inte att Ahmed har bott mer än ett kvartssekel i Sverige och har mastergrad vid svenskt universitet. Han tycker inte att Ahmed är svensk ändå, säger han, men han vill inte gå närmare in på varför. Att partisekreteraren Jomshof senare säger att han kanske agerade något i affekt förändrar ingenting. Han har visat upp sin politiska kompass och han har varit tydlig.

Det finns flera budskap i Jomshofs lakoniska svar till Ahmed. Dels menar Jomshof att en svensk medborgare som är meningsmotståndare till honom och hans parti bör deporteras. Och varför tycker han det? Jo, därför att en mörkhyad, inflyttad person från ett land utanför Europa aldrig i Jomshofs ögon kommer att kunna betraktas som svensk. Det spelar ingen roll om Ahmed har bott här i 26 år, eftersom han tycker att många människor som bott i Sverige i generationer inte heller någonsin kommer att kunna bli svenskar. Möjligen har det med den där ”essensen” att göra som SD skriver om i sitt partiprogram, och som avslöjar att de är anhängare av biologisk rasism.

Det verkar dock som om vi aldrig riktigt får veta vad Jomshof, som själv har invandrarbakgrund och tidigare hette Lohikoski, menar med att vara ”riktigt svensk”. Och det är ju förstås för att det inte existerar någon sådan definition. Hittepå-kriterierna och fördomarna skulle bli alltför avslöjande.

Maria Ripenberg

Sommarlovet kan börja nu

Korta av sommarlovet, skrev Aftonbladets ledarsida nyligen. Åtminstone en vecka skulle vårterminen kunna förlängas med, helst två så att lovet började med midsommar. Förslaget har en hel del poänger.

Tioveckorslovet är smått unikt i ett internationellt perspektiv och härstammar från tiden då barnens hjälp var nödvändig i jordbruket. För moderna tiders barn innebär det långa lovet bland annat att läsinlärningen avbryts för mindre barn, främst de som kommer från hem där inte läsning är en naturlig del av vardagen.
Sedan tillkommer de praktiska problemen för familjer av olika slag. Att ta semester om lott och samordna med mor- eller farföräldrar kan förlänga lovet en del, men tio veckor är förstås omöjligt. För barnen som springer ut till blomstertiden väntar i stället ett antal veckor på fritids för de mindre, och ett antal veckor av sysslolöshet för de äldre. För utsatta barn väntar en lång period utan skolans trygga ramar.
Motargumentet mot kortare lov är att utnyttja den ljusa delen av året, ett längre jullov känns inte lockande när solen försvinner vid tre på eftermiddagen. Dessutom behövs återhämtningen för både elever och personal. Men för många barn och föräldrar innebär tio veckor allt annat än återhämtning. Det bör gå att hitta en kompromiss som gör det bättre för alla.
Johan Rudström

Nya låtsasjobb ersätter gamla

Det lät bra i början av veckan, meddelandet att 700 Uppsalabor ska gå från bidrag till jobb i år och nästa. Tack vare de statliga extratjänsterna.

Och någon sorts sysselsättning, någon kontakt med arbetsmarknaden, behöver långtidsarbetslösa. Men det är inte säkert att utfallet av extratjänsterna blir bättre än med traineejobben eller föregångare som plus- eller alu-jobb. Det är inte heller säkert att det blir bättre än det hårt kritiserade fas 3, trots statliga morötter. De är tyvärr inga riktiga jobb, extratjänsterna heller. Men för en del är de bättre än ingenting.

Johan Rudström

Har Trump börjat lyssna och lära?

Den 22-årige amerikanske studenten Otto Wambier dömdes till 15 års straffarbete för att ha försökt ta en propagandaskylt i Nordkorea som souvenir. I förra veckan släpptes han av regimen och i måndags avled han på sjukhuset i sin hemstad Cincinnati, USA, till följd av de svåra hjärnskador han fått i strafflägret.
Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson håller den ”brutala regimen” i Nordkorea ansvarig för Wambiers död. I ett uttalande säger presidenten att Otto Warmbiers öde gör honom än mer beslutsam att bekämpa regimer ”som inte har respekt för lag, ordning eller grundläggande mänsklighet”. Han tillägger att amerikanen i alla fall fick dö hemma hos sin familj.
Händelseförloppet känns fullkomligt normalt vad Nordkorea beträffar. Diktaturen är oförutsägbar och visar en brutalitet som saknar motstycke i världen. Men den amerikanska reaktionen är tydlig, enhetlig och balanserad på ett sätt som vi hunnit vänja oss av med de senaste fem månaderna. Den närmaste framtiden får utvisa om detta var ett undantag eller om den nye presidenten faktiskt lärt sig något på området internationella relationer.
Johan Rudström

Copy-paste i Grekland

Nyhetstelegrammet om att Grekland beviljas ett nytt stödpaket kom på fredagen. Men det kunde lika gärna ha skrivits våren 2015 eller 2013. Innehållet är förvillande likt. Alltså att EU förklarar att man är nöjd med de reformer som Grekland åtagit sig att genomföra, högre skatter och lägre pensioner. Och att IMF helst skulle se skuldavskrivningar, men tillfälligt nöjer sig med att Grekland är på rätt väg.

Vägen är att den branta uppgången för statsskulden avtagit, men att den ändå snart når 200 procent av BNP (197 för att vara exakt). Nu tillkommer ytterligare trixande med räntan och lånens löptid, men inga reella skuldavskrivningar. Samtidigt fortsätter den svarta ekonomin att växa och det är nu länge sedan grekerna kunde leva på sin pension eller ens lönen i den offentliga sektorn.

Den stora frågan är om samma nyhetstelegram kan användas våren 2019. Om inte beror det på att långivarna tagit sitt förnuft till fånga eller, troligare, på att någonting riktigt allvarligt hänt i Grekland.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se