• måndag 23 oktober 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Spelarbetyg: Almtuna–Södertälje Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Detta kan inte vara matchjargong

Säsongen 2017 i Upplandsfotbollen har innehållit en domarmisshandel och matcher som fått avbrytas på grund av glåpord och risk för domares och spelares säkerhet. Och så har vi ”våldtäkten” i straffområdet i går. Nej, det var bara Gusk-tränaren som uttryckte sig så efter en situation där han ansåg att laget missgynnades.
Några klarlägganden: Ja, det finns numera kameror och mikrofoner överallt och det man säger som representant för en förening kan komma till allmänhetens kännedom. Och ja, det betyder mycket för alla barn och ungdomar hur ledare och föräldrar på läktaren uttrycker sig. Men nej, det går inte att skylla på vare sig jargongen inom idrotten eller att det ”rinner över” när det hettar till i matchen. Det är helt enkelt dags att skärpa sig för alla berörda. Ni vet själva vilka ni är!
Johan Rudström

Presskrig dan före dan i Spanien

Dagen före avgörandet är tonläget fortsatt hårt mellan Spanien och Katalonien. Ett av slagen står mellan rikstidningarna och den katalanska pressen. Journalisterna i Katalonien beskylls i El País för att ägna sig alltmer åt ”fake news”, att blanda bort korten om folkomröstningens (1/10) legalitet och beskylla den spanska staten för repression. Det katalanska svaret är att kalla ledarskribenter i Madrid fascister. Bakgrunden är veckans fängslande av två av galjonsfigurerna för självständighet, Jordi Sánchez och Jordi Cuixart.

Blir det något avgörande på lördagen, då Spanien lovat att ta över styret i regionen om man inte självständigheten tas bort från dagordningen? Det är inte säkert. Ingen vill ha en konfrontation som kan äventyra säkerheten och framtiden i den unga demokratin. Men ingen har heller kommit fram med någon lösning på dilemmat, hur man ska komma vidare från de låsta positionerna.

Johan Rudström

Fortsatt avvaktande i Spanien

Kataloniens och Spaniens ledare fortsätter att tassa som katten kring het gröt. Ingen vill göra allvar av sina hot. Kataloniens president Carles Puigdemont skjuter hela fram löftet om att deklarera självständighet. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy skjuter å sin sida fram sitt löfte om att upplösa Kataloniens autonomi och ta över styret. Tidsfristerna blir kortare och kortare och nästa svar väntas från parterna på lördag.

Puigdemont hotar med att deklarera självständighet om inte centralregeringen går med på förhandlingar. Rajoy hotar med att utlösa artikel 155 i konstitutionen, att ta över ekonomin och de offentliga institutionerna i Katalonien, om inte Puigdemont tydligt förklarar att självständigheten är borta från agendan.
Där står man och grundproblemet är avsaknad av dialog mellan Madrid och Barcelona, något som inte funnits på snart tio år. Man vet knappast var en "förhandling" skulle börja. Ingen vill ha en fullskalig konflikt och det börjar allt mer luta åt någon form av medlingsinsats från EU-håll.
Johan Rudström

Gubbväldet pressas tillbaka

En baksida av det digitala samhället är möjligheten att ge spridning åt sådant som borde tillhöra den privata sfären. Men framsidan är att kunna ge spridning åt sådant som inte borde tillhöra den privata sfären. Som sexuella övergrepp, där lika delar skam och hemlighetsmakeri alltid gett förövarna ett frikort.
Berättelserna om filmmogulen Harvey Weinsteins övergrepp mot framför allt unga förhoppningsfulla skådespelare har lett till uppropet Me too (Jag också) där historierna nu sprids som en löpeld över världen. Jag har också utsatts av snuskgubbar, skriver tusentals. Du är inte ensam. Detta är ett samhällsfenomen som måste åtgärdas och nu ökar möjligheten att också göra det.
Det är inte första gången nätet används i detta syfte. I Sverige startade journalisten Johanna Koljonen 2010 en debatt om övergrepp med hashtaggen Prata om det. Sedan kom tafsandet på festivaler att bli ett hett diskussionsämne. Och i fjol startade presidentkandidaten Donald Trump ofrivilligt ett upprop när hans ”locker room talk” kom till världens kännedom. Det behövs fler historier om detta. Varje gång någon öppnar munnen pressas den ordning där kvinnan betraktas som mannens egendom tillbaka en liten aning.
Johan Rudström

Lyft bort Juholt!

Förre S-ledaren Håkan Juholt är numera ambassadör på Island. I en intervju i helgen meddelade han att han för sin del är till ”hundra procent säker” på att Sverige kommer att bli en diktatur (!).

Reaktionerna har blivit starka. Och de är helt motiverade. Den svenska demokratin har sina problem, men något hot om diktatur finns inte och svenska folket lär ha kraft och insikt nog att avvisa alla krafter som på allvar skulle försöka åstadkomma en sådan utveckling.

Den som har statens uppdrag att representera Sverige utomlands ska naturligtvis visa gott omdöme och se till att den bild av situationen i vårt land som förs fram är rimlig och korrekt. Juholt saknar uppenbarligen helt det omdöme som krävs för ett sådant uppdrag. Snarare visar han än en gång att hans framtvingade avgång som partiledare ingalunda var ett resultat av illasinnade intriger utan något som blev ofrånkomligt på grund av hans eget uppträdande.

Nu har han visat sig omöjlig också som ambassadör. Regeringen måste hitta ett sätt att lyfta bort honom.

Håkan Holmberg

 

Katalonien ett steg närmare nyval

I morgon tisdag har det gått en vecka sedan Kataloniens president Carles Puigdemont utropade regionen självständig, men tillägget att ”självständighetsförklaringen skjuts upp”. Det blev öppet mål för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som under sina sex år närmast gjort sig känd för att vara handlingsförlamad. Nu kunde han äntligen visa sig handlingskraftig: ”Har ni förklarat er självständiga eller inte?” frågade han och gav Puigdemont en tidsfrist på sex dagar för att förklara sig.

Puigdemonts svar blev ett fyra sidor långt brev där åter kringgick självständighetsförklaringen: ”Under de kommande två månaderna är vårt huvudsakliga mål att få med dig på dialog”, löd den katalanske presidentens budskap.

Rajoy svarade med ytterligare tre dagars tidsfrist, till torsdag, sedan väntar drastiska åtgärder. Den enda möjligheten för Katalonien att undvika att Spanien helt enkelt tar över styret av regionen är att svara nej på frågan. ”Ja, men inte före år 2100”, är till exempel inte alls acceptabelt.

För Puigdemont återstår alltså, om han inte vill ha en fullskalig konflikt med Spanien, att krypa till korset och troligen bli avsatt av en majoritet i sitt parlament. Ett nyval i Katalonien före jul rycker därmed allt närmare.

Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se