• onsdag 20 september 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
UNT-sporten tippar hockeyallsvenskan 17/18 Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Rimligt att Hultqvist är kvar

Peter Hultqvist (S) får som väntat sitta kvar som försvarsminister. Han ”åkte med” kollegerna Anna Johansson och Anders Ygeman med hot om misstroendevotum i somras, trots att hans ansvar för skandalen i Transportstyrelsen var långt ifrån uppenbart. Han hade tidigt fått informationen om säkerhetsläckan och hade kunnat föra vidare den statsminister Stefan Löfven, men det var samtidigt inte på hans eget departements område och det var inte tydligt att han skulle agera.

C och L backade i förra veckan från hotet om misstroende, sånär som på försvarspolitikern Allan Widman (L) som gick vidare och röstade för. Det berodde inte så mycket på ”ny information”, som man sade, som på att man insett att det inte vore så klokt att göra sig av med en av regeringens mest populära ministrar i ett ansträngt säkerhetsläge.

Johan Rudström

Efterklokhetens timme i Madrid

Två veckor före den ”olagliga” folkomröstningen om självständighet i Katalonien börjar den spanska regeringen att bli desperat. För det första ser det verkligen ut som om folkomröstningen ska genomföras, om inte måste flera hundra katalanska borgmästare som alla upplåtit lokaler till omröstningen gripas och lagföras. För det andra har den katalanska regeringen tagit ledningen i propagandakriget i internationella medier, där Spanien allt oftare framstår som skurken.
Skärpning anbefalles nu från Madrid, riktat mot samtliga kommunikationsavdelningar på de över 120 ambassaderna i världen. Ska det vara så svårt att få ut budskapet om separatisterna i nordost som fullkomligt struntar i den spanska konstitutionen? Så har han gjort under sex år nu, den spanske premiärministern Mariano Rajoy, hänvisat till konstitutionen. Pratat med katalanska folkvalda har han inte gjort. Det hade nog inte krävts mycket för att nå en politisk lösning tillsammans med Katalonien. Men det är lätt att vara efterklok. Och nu är det för sent.
Johan Rudström

Militären är inte politisk

Försvaret är till för att skydda nationens oberoende och den fria samhällsordning som tillåter alla att demonstrera och uttala sin åsikt.

Därför är det tilltag som ett antal officerare och andra försvarsanställda, samt personal inom Hemvärnet, genomfört för att sabotera en demonstration mot försvarsövningen Aurora 17 så extremt omdömeslöst. SVT Nyheter Väst berättar att man spridit ett upprop via Facebook och uppmanat läsarna att motarbeta en insamling som genomförs för att finansiera kringkostnader vid en demonstration som genomförs mot övningen. Genom att swisha över 1 krona till insamlingens konto försöker man skapa en situation där insamlingen automatiskt kommer att gå back – eftersom banken alltid tar ut två kronor i avgift för varje swish-överföring.

En tilfrågad officer säger att han inte deltar i sin yrkesroll utan som privatperson. Det är struntprat. Officer är man hela tiden. Och uppdraget att värna det demokratiska samhället går alltid före eventuella privata synpunkter på den ena eller andra demonstrationen. Alternativet är en ordning där militären uppträder som en politisk aktör. Sådana länder finns, och de är inga förebilder.

Man måste utgå från att överordnade befäl agerar med största kraft mot försöket att sabotera en laglig demonstration.

Håkan Holmberg

Detta kan inte vara matchjargong

Säsongen 2017 i Upplandsfotbollen har innehållit en domarmisshandel och matcher som fått avbrytas på grund av glåpord och risk för domares och spelares säkerhet. Och så har vi ”våldtäkten” i straffområdet i går. Nej, det var bara Gusk-tränaren som uttryckte sig så efter en situation där han ansåg att laget missgynnades.
Några klarlägganden: Ja, det finns numera kameror och mikrofoner överallt och det man säger som representant för en förening kan komma till allmänhetens kännedom. Och ja, det betyder mycket för alla barn och ungdomar hur ledare och föräldrar på läktaren uttrycker sig. Men nej, det går inte att skylla på vare sig jargongen inom idrotten eller att det ”rinner över” när det hettar till i matchen. Det är helt enkelt dags att skärpa sig för alla berörda. Ni vet själva vilka ni är!
Johan Rudström

Hyggligt beslut i helt fel tid

Regeringen fördubblar den tänkta skattesänkningen för pensionärer till 4,4 miljarder kronor 2018, ungefär 400 kronor i månaden för en vanlig pensionär. Därmed är man, säger Magdalena Andersson (S), på god väg att "sluta klyftan". "Vi kommer att avskaffa pensionärsskatten helt till 2020 om vi får fortsätta".

I högkonjunktur håller regeringen nu på att spräcka utgiftstaket med reformer på bortåt 40 miljarder kronor. Man eldar på en överhettad ekonomi med högre bidrag och skattesänkningar. När konjunkturen vänder har man inga vapen att ta till. Det är i sig inget fel med sänkt skatt för pensionärer, men man bör erinra sig hur klyftan en gång uppstod, nämligen genom sänkt skatt på arbete. Jobba inte, är det allt tydligare budskapet från regeringen. Om fler bara går i pension kanske man också uppnår målet om EU:s lägsta arbetslöshet?
Johan Rudström

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se