• söndag 25 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Lindström: "Finns inte jättemånga som är b... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Sommarlovet kan börja nu

Korta av sommarlovet, skrev Aftonbladets ledarsida nyligen. Åtminstone en vecka skulle vårterminen kunna förlängas med, helst två så att lovet började med midsommar. Förslaget har en hel del poänger.

Tioveckorslovet är smått unikt i ett internationellt perspektiv och härstammar från tiden då barnens hjälp var nödvändig i jordbruket. För moderna tiders barn innebär det långa lovet bland annat att läsinlärningen avbryts för mindre barn, främst de som kommer från hem där inte läsning är en naturlig del av vardagen.
Sedan tillkommer de praktiska problemen för familjer av olika slag. Att ta semester om lott och samordna med mor- eller farföräldrar kan förlänga lovet en del, men tio veckor är förstås omöjligt. För barnen som springer ut till blomstertiden väntar i stället ett antal veckor på fritids för de mindre, och ett antal veckor av sysslolöshet för de äldre. För utsatta barn väntar en lång period utan skolans trygga ramar.
Motargumentet mot kortare lov är att utnyttja den ljusa delen av året, ett längre jullov känns inte lockande när solen försvinner vid tre på eftermiddagen. Dessutom behövs återhämtningen för både elever och personal. Men för många barn och föräldrar innebär tio veckor allt annat än återhämtning. Det bör gå att hitta en kompromiss som gör det bättre för alla.
Johan Rudström

Nya låtsasjobb ersätter gamla

Det lät bra i början av veckan, meddelandet att 700 Uppsalabor ska gå från bidrag till jobb i år och nästa. Tack vare de statliga extratjänsterna.

Och någon sorts sysselsättning, någon kontakt med arbetsmarknaden, behöver långtidsarbetslösa. Men det är inte säkert att utfallet av extratjänsterna blir bättre än med traineejobben eller föregångare som plus- eller alu-jobb. Det är inte heller säkert att det blir bättre än det hårt kritiserade fas 3, trots statliga morötter. De är tyvärr inga riktiga jobb, extratjänsterna heller. Men för en del är de bättre än ingenting.

Johan Rudström

Har Trump börjat lyssna och lära?

Den 22-årige amerikanske studenten Otto Wambier dömdes till 15 års straffarbete för att ha försökt ta en propagandaskylt i Nordkorea som souvenir. I förra veckan släpptes han av regimen och i måndags avled han på sjukhuset i sin hemstad Cincinnati, USA, till följd av de svåra hjärnskador han fått i strafflägret.
Donald Trump och utrikesminister Rex Tillerson håller den ”brutala regimen” i Nordkorea ansvarig för Wambiers död. I ett uttalande säger presidenten att Otto Warmbiers öde gör honom än mer beslutsam att bekämpa regimer ”som inte har respekt för lag, ordning eller grundläggande mänsklighet”. Han tillägger att amerikanen i alla fall fick dö hemma hos sin familj.
Händelseförloppet känns fullkomligt normalt vad Nordkorea beträffar. Diktaturen är oförutsägbar och visar en brutalitet som saknar motstycke i världen. Men den amerikanska reaktionen är tydlig, enhetlig och balanserad på ett sätt som vi hunnit vänja oss av med de senaste fem månaderna. Den närmaste framtiden får utvisa om detta var ett undantag eller om den nye presidenten faktiskt lärt sig något på området internationella relationer.
Johan Rudström

Copy-paste i Grekland

Nyhetstelegrammet om att Grekland beviljas ett nytt stödpaket kom på fredagen. Men det kunde lika gärna ha skrivits våren 2015 eller 2013. Innehållet är förvillande likt. Alltså att EU förklarar att man är nöjd med de reformer som Grekland åtagit sig att genomföra, högre skatter och lägre pensioner. Och att IMF helst skulle se skuldavskrivningar, men tillfälligt nöjer sig med att Grekland är på rätt väg.

Vägen är att den branta uppgången för statsskulden avtagit, men att den ändå snart når 200 procent av BNP (197 för att vara exakt). Nu tillkommer ytterligare trixande med räntan och lånens löptid, men inga reella skuldavskrivningar. Samtidigt fortsätter den svarta ekonomin att växa och det är nu länge sedan grekerna kunde leva på sin pension eller ens lönen i den offentliga sektorn.

Den stora frågan är om samma nyhetstelegram kan användas våren 2019. Om inte beror det på att långivarna tagit sitt förnuft till fånga eller, troligare, på att någonting riktigt allvarligt hänt i Grekland.

Johan Rudström

Trösterika bilder från moskén

Kvinnan sitter utanför det utbrunna Grenfell Tower i London. Hon är uppriven, gestikulerar och talar med hög röst. Hon har ett särskilt meddelande som hon vill sprida. Om dem som sprang in i byggnaden. De första som kom med vatten och som sprang och talade om för folk i huset att det brann. De var överallt, ”all over, everywhere”! Om det inte varit för alla dessa unga muslimska pojkar skulle många fler ha dött! Folk skulle ha dött! De kom från moskéerna, från överallt! Kvinnan nästan skriker.

Folk runt omkring henne håller med. Om det inte varit för just dessa unga killar som strömmat till så hade många, många fler omkommit i den katastrofala höghusbranden. De var snabba, modiga och agerade utan att tveka.

Nu är moskén närmast brandplatsen fylld från golv till tak med vatten, mat, välling, blöjor, hygienprodukter, filtar, ja, precis allt som hemlösa, traumatiserade och sorgedrabbade invånare från utbrända Grenfell Tower kan behöva just nu. Jättelika bord med Ramadan-middagar dukas upp, och stora sovsalar står färdigbäddade för behövande. ”Vi är enade i detta och det känns väldigt bra”, säger en man på arabiska vid måltidsbordet.

”Olika välgörenhetsorganisationer har gått samman. Människor från alla bakgrunder kommer hit, säger en av hjälparbetarna.”

Hur många som dött i röken och lågorna i det skandalösa fuskbygget Grenfell Tower vet vi inte än. 17 har hittats och över 65 saknas. De drabbade Londonbor som nu samlas i moskén ser ut att härstamma från precis hela världen. Att se videoklippen från det effektiva, målmedvetna och omtänksamma hjälparbetet är en tröst i bedrövelsen över en mardrömsbrand som absolut inte borde ha kunnat inträffa.

Maria Ripenberg

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se