• måndag 20 februari 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
VIDEO: Victor Ekarv efter segern mot Almtu... Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Ledarloggen

Ledarloggen

Överdriven förståelse för Johaug

Det finns bokstavligen miljoner skäl för idrottare att dopa sig. Den amerikanske cyklisten Lance Armstrong, vinnare av sju raka Tour de France, krävs på 900 miljoner kronor av sponsorn US Postal Service. För den norska skidåkaren Therese Johaug handlar det inte om lika mycket pengar, men väl miljoner, när skidfabrikanten Fischer och klocktillverkaren Tag Heuer dragit tillbaka sina kontrakt efter dopningsdomen.

Det är alltså mycket kostsamt att åka dit för dopning, ännu mer så om avstängningen blir lång och möjligheten till nya medaljer färre. Om det inte handlar om statskontrollerad dopning, som i fallet Ryssland, finns det alltid förmildrande omständigheter. Den aktive är beroende av råd från tränare och läkare för att hitta rätt i den skog av preparat som kan vara kosttillskott eller mediciner, men också otillåten dopning. Det är förståeligt om man trampar snett någon gång och detta kan också påverka strafftiden. För anabola steroider är det normala straffet fyra års avstängning.
Den växelvis gråtande och förbannade Johaug har fått mer förståelse än de flesta. Först blev det 14 månaders avstängning, precis så långt att hon kan vara med i nästa OS, en skidåkares stora skyltfönster. Men visst ja, hon måste ju förbereda sig med tävlingar för att komma i bästa form. 13 månader blev det till slut.
Norrmännen är nöjda men internationella dopningsorganisationen Wada kan fortfarande överklaga domen. Det bör man också göra om man vill understryka att alla ska behandlas lika. En idrottare från Östeuropa eller Afrika kan bara drömma om Johaugs behandling om de åker dit.
Johan Rudström

Ceta lyser upp i mörkret

På onsdagen kom en positiv nyhet för de internationella relationerna, mitt i all turbulens, då EU-parlamentet sade ja till Ceta, frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Inom kort kommer 98 procent av alla tullar på industrivaror (fordon är undantagna) att tas bort, och dessutom kommer EU-företag att kunna komma in på den kanadensiska tjänstemarknaden, till och med vara med i offentliga upphandlingar.

Om Donald Trump förhandlar om Naftaavtalet med Kanada, vilket han lovat, och även i övrigt stänger gränserna, kommer de amerikanska väljarna att ha ett närliggande exempel på öppenhet. Sannolikt kommer jämförelsen att utfalla till Kanadas fördel. Och för Kanadas del får man nu en lika stor ekonomi att utbyta varor och tjänster med som det alltmer protektionistiska USA.

Johan Rudström

Fel om expertråd

Rättelse: Arbetsekonomiska rådet är ett oberoende råd som instiftades 2015. Men inte av regeringen som jag påstod i en blogg 14/2, utan av Svenskt Näringsliv.

Johan Rudström

Råd som talar för döva öron

I går kom statistik från Arbetsförmedlingen med ett budskap vi vant oss vid, att arbetslösheten sjunker vilket den gjort sedan 2013. Högkonjunkturen visar inga tecken på avmattning. En del medier rapporterade också om det tillägg vi också hunnit vänja oss vid, att det ser olika ut för olika grupper. För utrikesfödda fortsätter arbetslösheten att stiga.
Det är en process som förstärks av flyktingtalen 2015, men som redan dessförinnan varit en oomstridd sanning. Sverige är tämligen uselt på integration och ingen regering har riktigt velat ta i frågan. För den nuvarande heter lösningen 5 000 beredskapsjobb.
Regeringen tillsatte 2015 Arbetsmarknadsekonomiska rådet, ett expertråd ”med uppdrag att analysera hur lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik påverkar arbetsmarknadens funktionssätt”. Och under ordförande Lars Calmfors har rådet analyserat och kommit med förslag till förbättringar, utan att det lett till skarpa politiska förslag. Det lär det inte heller göra efter årets rapport, som presenterades på tisdagen, trots det högaktuella temat ”Tudelningen på arbetsmarknaden.
Förslagen kan sammanfattas med lägre minimilöner och enkla jobb: ”Lägre minimilöner skulle bidra till högre sysselsättning för lågkvalificerade i allmänhet och lågkvalificerade invandrare i synnerhet. Men det gäller att undvika lönesänkningar för dem som redan har jobb. Arbetsmarknadens parter bör definiera nya typer av enkla jobb – som inte finns idag – med avsevärt lägre minimilöner än dagens”, skriver rådet.
Lars Calmfors är en nationalekonom som alltid försöker vrida och vända på argumenten och resonera sig fram till lösningar. Frågan är hur länge han orkar hålla på med detta expertråd och hur länge rådet ska finnas kvar. Det är ju ingen i regeringen som lyssnar.
Johan Rudström

Bara 97 procent?

Turkmenistans president Gurbanguly Berdymuchamedov har omvalts med 97 procent av rösterna meddelar landets officiella nyhetsbyrå. Övriga tre procent har tillfallit åtta kandidater som alla är ”helt lojala med regimen”.

Förlåt, men här måste något fel vara begånget. Det ska väl vara 197 procent och inte bara 97? Om till och med presidenten i USA har ”alternativa fakta” som visar mycket högre siffror än de verkliga, till exempel för hur många som deltog vid installationen häromveckan så måste väl presidenten i Turkmenistan också kunna ha alternativa siffror? Att det bara finns hundra procent kan väl inte vara något problem?

Berdymuchamedov kan däremot ge Donald Trump ett eget tips. Han har låtit resa en guldstaty av sig själv i huvudstaden Asjgabad.

Håkan Holmberg

PS. Det officiella valresultatet för president Berdymuchamedov ändrades sent på eftermiddagen i all blygsamhet till 98 procent. Det är ju betryggande att man räknar så noga.

 

 

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Header Torget

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se