• söndag 25 juni 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Två Almtunaspelare draftade Rinkside Rinkside
Vädersponsor:

Sanna Graan Östlund

Funbobloggen

Sanna Graan Östlund bloggar om vad som händer i området Funbo, där hon bor.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Naturupplevelse

Ikväll försökte vi locka räv. Det gick inget bra. För oss alltså. För räven gick det bra!

Vi fick en väldigt fin kväll ute i skogen i alla fall. Härligt att bara gå ut och sätta sig där. Det skulle jag inte göra om det inte var så att jag gillade att jaga.

I alla fall såg vi väldigt mycket spår i skogen. Jag kan säga att skogarna i Funbo är totalt invarderade av vildsvin!!!

Till min glädje fick vi se sångsvanar och gäss flyga över oss. Efter en stund fick vi även höra ett par kattugglor prata med varandra. Så kvällen avslutades i skenet av månen till ljuv musik av kattugglor.

Alla borde hänga i skogen nu på kvällarna på våren och lyssna in våra underbara ugglor. Här ute har det dessutom funnits ett par berguvar. Jag måste dit någon kväll snart för att höra om de är kvar. Jag hoppas.....

Fest i flera dagar

I fredags tog vår underbara dotter studenten. Stort grattis! Jäklar vad duktig hon är den lilla pinglan. Det var en helt underbar dag. Att få se henne och alla andra glada kompisar springa ut, bli mottagna av släkt och vänner och sen åka iväg på studentflak! Så kul! Sen blev det stor fest här hemma i Funbo. Massor med släkt, vänner och mat! Lite väl kyliga vindar kanske men ändå inte regn och rusk som det kan vara. Goda vännerna från Småland var här och blev kvar hela helgen. Så när studenten åkte in till stan på kvällen så fortsatte ett glatt gäng vänner här hemma. Galet mysigt!

Mys resten av helgen av efterdyningarna av detta och fortsatt mys med Smålänningarna. Och mängder med matrester.... Just nu ska jag inte äta potatissallad på ett tag!

På söndagkvällen åkte jag, sonen, systersonen och hans flickvän ut till torpet. Skönt med lite lugn och ro. Trots att vi bor så fint på landet i Funbo är det så mysigt att ha torpet att åka till. Där har vi grillat, spelat kort, hängt och vakat vildsvin på kvällarna. Superkul att vår son lyckades fälla en liten gylta på söndagkvällen.

Jäklar vilka underbara jag har haft nu. Känns konstigt att det ska bli vanlig vardag imorgon igen. Hur ska det nu gå?

Foto: Micaela Forsman

Variationer i livet

Vädret varierar sig måste man ju säga. Svinkallt i morse och snö som föll både igår och idag. Man måste vara flexibel. Förrförra helgen var vi hos vännerna i Småland och hade galet trevligt som vanligt. Helgen som var låg jag sjuk vilket var jäkligt surt för jag ställa in så många roliga planer. Gillar inte sånt.

Idag har jag och en kollega varit i Linköping på jobb. Det var roligt att komma dit :)

Idag är det kallt i det lilla huset i Funbo. Funderar att tända en brasa-det är ju normalt när det är den 10 maj.

Torpet-en lekstuga och en flykt

Nu fattar jag det här med att ha ett torp. Det är som att leka i en lekstuga. Fixa, pynta och göra fint. Men det är också en flykt, en anledning att bara lämna allt hemma och fly till lugn och ro.

Denna gång drog jag och maken utan barnen. Eldade i vedspisen och njöt av värmen inne medan skärgårdsluften där ute var isande kall.

Vi hade lite olika ingångar på det här dygnet bara. Maken ville jobba och slita så mycket som möjligt och jag ville slappa så mycket som möjligt. Det är så det brukar vara och vi har ju vanan inne så det löste sig på ett bra sätt.

Fick in lite påskmat och trevligt umgänge hos svärisarna också!

Visst brukar påsken innehålla gassande sol och varma vårvindar? Men nu är det ju så galet kallt och när vi lämnade torpet på kvällen började snön falla där ute i skärgården.

Påskfilosofi

Gillar inte ordet kärring! Ingen kallar mig kärring ostraffat! Förutom när det är påsk och man blir påskkärring. Det är trevligt.

En påskkärring är nämligen en helt vanlig kvinna som får möjlighet att ta fram sina innersta och bitterfittiga känslor, lämna hemmet och matlagningen och dra till sina andra påskkärring-väninnor/häxor på Blåkulla. Det bor en häxa i oss alla. Det är få som vågar bejaka henne bara. Men påsken är ”the shit”-det är då det ska hända!

Är det därför påskens traditioner ser ut som de gör? En slags frizon för traditionella kvinnor som fastnat i fällan? Nja, knappast!

Men hur kommer haren in i det hela? Det har jag aldrig fattat! Men barnen blir glada för det är ju den som lämnar påskäggen? Den som skapade den traditionen måste ha missat biologilektionerna. En hare som lämnar ägg???? Eller är haren svaret på vad som kom först? Ägget eller hönan? Svaret är haren!

Hur som helst så har påskharen varit i Funbo. Det har jag bevis för och barnen kommer att bli glada! Eller glada och glada, de är 17 och 18 år så de kanske inte blir så glada. De kommer förmodligen att undra om inte den där jäkla haren kan swisha dem lite pengar! Det är där vår granne Bertil, 2 år kommer in i bilden. HAN kommer i alla fall bli glad över påskharen. Eller kanske är det jag som är den som blir gladast?

Det är roligt att klä ut som påskkärring som barn. Ja, även som vuxen faktiskt! Låt alla klä ut sig till påskkärringar och bejaka vår inre häxa och sin kvinnlighet. Man som kvinna, pojke som flicka. Sluta diskutera att det är fel för pojkar att klä ut sig till påskkärring-låt dem göra det. Det behövs!

Kanske ska vi låta skärtorsdagen bli en enda stor färgglad pride-festival med kycklingtema. Fast resan till Blåkulla får ni glömma, där träffas bara vi äkta häxor! Och där serveras det mängder med bubbel…..

GLAD PÅSK!

Namn: Sanna Graan Östlund Ålder: 43 Bor: Funbo Gör: Verksamhetsutvecklare på en statlig myndighet Familj: Man, dotter, son , ett får och en katt. Gillar: Familjen, jakt, djur och natur, vänner, läsa böcker, promenader, resor Gillar inte: Att handla mat Gör om tio år: Reser mer än vad jag gör i dag, har en stående fågelhund som jag jagar i fjällen med. Bäst med Funbo: Naturen och närheten till sjöarna Sämst med Funbo: Att hastigheten på 282 är 70 km/h genom Funbo och Gunsta samhälle


redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se