Logga in
Logga ut
Mitt i stan Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Mitt i stan

hemma Fantastiskt stad eller hur? Bor nästan mitt i stan, mellan akademiska och stadskogen så kanske inte ett betonggetto men ändå en storstad. Igårkväll ser vi från balkongen hur tre rådjur, antagligen kids, strosar över gräsmattan och knallar vidare mot Botaniska. Ignorerade totalt alla fotgängare och bilar som fick stanna medans dom var på upptäcksströvtåg. Dom måste väl ha varit uppväxta i Stadsskogen antar jag. Sett rådjur där tidigare. Måste mao finnas fler, iallafall föräldrarna, i närheten. 

Sen har vi ett par harar som verkar blivit förtjusta i vår trädgård. Sitter på gräsmattan tidigt på morgonen och bara tittar när man går till bilen. Skuttar lite förstrött iväg mot nya mål. 


Att det strosar katter är väl mer vanligt, Vår, Jay-Z, vågar vi inte släppa ut längre, vi tror han fått smak på friheten efter en helg på landet och skulle antagligen dra iväg, nyfiknare katt får man leta efter... Fast nu är det varmt, sover hela dagarna, gnäller inte ens om att få mer mat som han brukar göra. Värmen har tagit ut sin rätt. Kanske inte kul att vara svart katt när det är 27 grader varmt.

 

Madrid

Sitter vid Kumlastrand Kanske inte meningen att bloggen ska bli en reseskildring men ibland måste man ändå förmedla vad man varit med om.
Vad sägs om en långhelg i Madrid? Själv? Nej tillsammans med dottern. Trettioårspresent. Hon fick välja var hon ville åka för en storstadshelg och hon valde att åka till Madrid med sin gamla pappa. Superkul. en fantastisk stad.

Inte ofta man har tur med hotellrummet. Bokade "cityview" för att undvika att titta in ett ventilationschakt men vi fick balkong ut mot torget Puerta del Sol. Helt ok att sitta på balkongen med en gt och titta ut över folkhavet. 

DSCN6944

 Så, vad gör man in Madrid mer än äter mat och dricker vin? Man går på museer. Finns tre men vi undvek Prado som bara är stort och jobbigt utan började med Thyssen. Kanske det bästa jag varit på. Allt från modernt till klassiskt. Räcker med att dom har en Jackson Pollock så är det fem stjärnor i min bok ( se filmen förresten, väldigt bra och intressant).

DSCN6918

Sen kanske man inte alltid förstår allt.... dottern studerar tavlan " White on white"... jaja

DSCN6916

En självklarhet är ett besök på San Miguel Market för lunch. Stället som man skulle vilja startade en filial i Uppsala. Massor med mat och vinstånd. Bara ta en tallrik och sen samlas. Tyvärr skymmer jag marknaden men ni får föreställa er bilden utan mig... 

DSCN6923

Middag på kvällen på en restaurang rekommenderad av kusin Stefan ( dotterns kusin alltså). Folkligt och fullsatt. Småmat dock inte tapas, helt ok och billigt trots den sjukt höga euro kursen. På vägen hem insåg vi att det nog inte finns någon stad med så många restauranger som Madrid. Vägg i vägg, gata upp och ner och alla fullsatta. Helt fantastiskt

Dag två. nästa museum. Renia-Sofia... Waste of time om det inte var för att se en av de mest berömda tavlorna genom tiderna och iallafall den mest betydelsefull 1900-tals tavlan; Guernica. No pictures, sir.. ok... men jag fick iallafall kort på en polare

DSCN6937

Sen kanske man inte förstår allt. Slaktschema? ok, inget för mig. 

DSCN6935

Efter gårdagens insikt om restauranger insåg vi att det bara är att ge sig ut och gå in på första bästa fullsatta restaurang om har paella. Man måste äte paella om man är i Spanien eller hur? Skaldjurspaella förstås... lika bra som igår. Känns som Madrid är en stad utan turistfällor. kan beror på att nästan alla turister är spanjorer som inte går på vad som helst. Tror inte vi hörde svenska på hela helgen till skillnad från Barcelona där man får vara försiktig med vad man säger om folk.

Så tog helgen slut men så måste det vara, allt roligt har ett slut. "underbart är kort, alldeles för kort"  som det heter i den kända "folkvisan". men vad vore livet utan vardagen? då skulle man inte uppskatta glädjeämnena på samma sätt, tror jag iallafall men vad vet jag. 
Hur som helst. Blir garanterat ett nytt besök i Madrid eller också San Sebastian som också verkar helt fantastiskt. 

 

Dags igen

Fyris Lite svårt att förklara sista april ( nej, det heter inte Valborg i Uppsala) för någon som aldrig varit med. Varför ett gäng i 50-60 års åldern träffas kl 9 varje sista april för att dricka champagne och äta gröt för att sen fortsätta vid 12 tiden för sill och nubbe och sen rumlar runt på stan som ett gäng testosteronstinna tonåringar höga på sprit och en förhoppning om att nu kommer väl våren till slut.
Som Blandaren skrev " Vi har vår i luften, var har ni er?". 

Själv gått ner på stan efter sill lunchen i snöstorm till att det vara flipflops och shorts som funkat bäst. April väder men det är som att lita på Donald Trump; man lär bli besviken. 

Idag verkar det väl vara rätt ok ändå, inget regn än så länge, solen gör sig påmind då och då och det är inte alltför kallt ( fast det är alltid för kallt för mig, vet inte varför jag envisas med i bo i norr när det finns så många andra ställen i världen som har bättre väder, är väl antagligen för den där dagen det är sommar. Var det en torsdag förra året? Med åren går åren ihop, får vara glad om man kommer ihåg hur gammal man är, får dock ibland tänka efter. Har svårt att acceptera att man redan är 61. Man borde väl vara stolt att man överlevt så länge och inte ledsen över att man blivit gammal. Som någon sa "att bli gammal är bättre än alternativet".)

Så, får önska er en glad sista april och en lyckad första maj, sen börjar vardagen om men det ska vi inte tänka på en dag som denna. 
SKÅL TAMEFAN

JAAAAA

Sommarstad Sommaren är här

eller hur? första dagen som det överhuvudtaget går att sitta på balkongen med en god bok och ett iskallt glas rose.. nope.. jobbar… Det är ju för såna dagar man kämpar på, man jobbar ju för att få njuta av lite sköna dagar men nejdå… då ska man sitta inne framför samma dator som man alltid sitter framför oavsett vad det är för väder. Man kan ju alltid sjukskriva sig ( nej det kan man inte) för att man fått solsting eller nåt sånt.

Nu är klockan snart sex och solen har passerat runt huset. Om man nu ska ta sig en gt på balkongen så är det väl tröja på. GT säger ni, bantar inte du? jodå, men om ni har läst William Bantings ( https://en.wikipedia.org/wiki/William_Banting) bok om diet så inser ni att minst 35% av kaloriintaget ska komma från alkohol… Personligen tror jag på att man ska välja bantningsmetod beroende på humör och byta ofta, typ varje dag, minst. Oavsett så är motion för viktnedgång totalt överskattat.. nej, jag tror på att sova.. man äter inte och man gör inga dumheter. Enkelt

Valrörelsen har inte ens dragit igång och man är redan less. Partiet Blank blir mer och mer intressant. Startade man ett sånt parti så kom man nog in in riksdagen, sen kan man hoppa av och bli politisk vilde så har man sin försörjning klar. Underbart med hon som var mamma ledig utom när riksdagen var stängd. Den som har mycket vill ha mer.. jag med… kanske skulle ta sig en gt till..

Godmorgon

hemma Funderar på hur länge på morgonen man kan säga god morgon. Verkar bli längre och längre fram på  dagen  eller också så går folk upp senare numera.


Telefonmöte kl 11 " godmorgon på er"... va, det är nästan lunch. 


Kan det bero på att man nästan aldrig använder andra hälsningsfraser som God dag och God kväll? När kan man säga god kväll? Från kl 18 eller? Kanske inte är någon stor fråga.  Tjena får väl duga antar jag. Vilket betyder " er ödmjuka tjänare" som sen blev tjänare och nu tjena ( prickarna föll bort antar jag). 

Man har inte mycket bekymmer om man kan fundera på sånt eller hur? Stora saker ute i världen och man funderar på hur länge man kan säga god morgon. Skärpning.

Björn Bergman

Ålder: 58 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, fru, katt och marsvin.

Gillar: Utsikten över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan.

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter på min balkong, ser ut över stan, dricker ett glas gott rödvin och läser igenom 10 års stadsdelsbloggande.

Bäst med min stadsdel: De ständigt närvarande historiska byggnaderna.

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se