100 år idag Centrumbloggen Centrumbloggen
Vädersponsor:

Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Konsert

Katalin Uppsala OK, jag har sett, utan någon rankingordning och utan ambition att vara fullständig bla; Bob Marley, David Bowie, Pink Floyd, Drive-by-truckers, Jay-Z, Ice-Cube, Keanu West, Dag Vag, Ebba Grön, Thåström, Lundell, Eldkvarn, Common, Steve Harley, Steve Earle, Wu-Tang-Clan, The Prodigy och många många fler.

Eldkvarn unplugged på gamla Katalin. Lundells release spelning på Berns. Bob Marley två gånger på Grönan. Bowie i tennishallen -77, Prince på Johanneshov, Thåström på Way Out West, Mink DeVill på Göta Källare.. det var några av det bästa men... alla har nu  alla förbleknar jämfört med gårdagens  konsert med Moneybrothers.

Fantastiskt bra, rolig trevligt och allt sånt. Gå och se dom om ni får chansen, ni kommer verkligen inte att ångra er. Så kul med artister som förstår att enda anledningen dom står på just den scenen är att vi som står nedanför vill se och höra dom och ger allt, tog tom slut på extranummer.. 

 

100 år idag

hemma 21 januari 1918. Pappa Elton hade fyllt 100 år idag om han levt. Blev nästan 91, bra nog kan man ju säga för någon som var född under Spanska sjukans värsta år . Hundra händelserika år. Sverige är sig knappast likt vilket naturligtvis är utmärkt. Sverige 1918 var ojämlikt, fattigt och skitigt. 1918 var året som allmän rösträtt beslutades. Ryska revolution bröt ut. Första världskriget tog slut.

Undrar om det kommer att hända lika mycket de kommande hundra åren som det hänt det föregående? Kanske inte men det vore kul att få vara med ett tag till iallafall, kanske 30 år till så man blir lika gammal som pappa blev.
Spelade ”Min far och jag” på begravningen.   Dags att börja lyssna på originalet igen och inte Ugglas lustmord.

pappa på 90årsdagen

Dålig form? skulle tro det

soffan, människans bästa vän Första löprunda på sex månader. Hälsporre, övervikt, ålder och allmän depression har varit i vägen. OK, hälsporre.. ”smärta är inte farligt, det gör bara ont” som min knädoktorn sa en  gång ” ta en ipren”.

Nystartat projekt för att gå ner i vikt.. två veckor nu, på rätt väg. Depressionen är det väl värre med. Åldersnoja, viktnoja, existensiellnoja, noja för att få noja.. Hur löser man det? Får bli en gin till.

Hur som helst, första löprundan, strax över gångtempo.  Greta hälsar. Greta? Tanten med rollator som gick om mig… så sakta gick det. Går inte ens att kalla det springa. Men men, den bästa träningen är den som blir av ( snart spelar vi floskler bingo) . Pete Perrett i lurarna.. ok, kanske inte, han skulle inte få plats, men musik av honom.

Får se om det blir någon mer mara. Kanske Uppsalamaran i september. Vore kul.
Gjort sju stycken sen 2012.  Stockholm, Berlin, Paris, Amsterdam, Madrid, Amsterdam igen och slutligen Riga. Kanske skulle sikta på att göra tio stycken och sen lägga av. Uppsala, Paris ( nog den bästa maran, 50.000 löpare som startar på Champs Elysee som sen springer genom Paris ( min ursäkt för att det tog fem timmar är att jag stannade och tittade på allt.. not) och sen  får vi se vad det kan  bli. London och New York går det inte att anmäla sig till utan att betala hutlösa priser till resebyråer. Medoc vore kul men rätt trassligt att ta sig dit. Får väl starta ett eget lopp. Kåborunt. Vätskekontroll på Tab Beer Bar. Fullast i mål vinner.  Jaja. Man har många idéer men det är bara att inse att alla, utan undantag, är dåliga.

Kompisar

Hemma Familj, vänner och kompisar är naturligtvis viktigt men visst är det också viktigt med långvariga "kontakter".  Man behöver en bilmeck som man kan lita på. Själv har jag gått till Kjelles bilservice, numera ute i Librobäck, sen tiden dom höll till vid Hydromacken vid Studentstaden. Man behöver också en frisör. Hade samma i över 20 år sen flyttade hon och då var man ju ute i dimman. Hittade dock Jessica på Bosses som nog kan bli en "långvarig" kontakt. Men.. .viktigast av allt är väl att man har en bra naprapat. Gått hos Löthman i massor av år sen blev han tragiskt sjuk så det var bara att byta. Hittade en ny som verkar bra men inget går att jämföra med livskonstnären, mentorn och människan Löthman.

Har man bara en  bilmeck, frisör och naprapat så klarar man sig bra.

Sen har man ju ett antal, fåtal, affärer och barer man går till och det var det som fick mig att skriva. Visst, Volt är bra, Brothers bra, baren på La Parilla och nya favoriten Tap Beer Bar ( hörnet Drottninggatan -  Biogatan om ni inte visste det redan). Men, inget av dess ställen slår dock Myrorna i Boländerna. Köpt allt från skivstänger till bankabrädor. Från korgstolar till adventsljusstakar. Sällskapspel till gunghästar.  Men, framförallt böcker, Agatha Christie bla, matböcker, seriealbum, se nedan, och massor av udda böcker till ingen kostnad alls. Senaste tiden också lite vinyl.

Men, vad händer Magnus Rudberg ( höll på att skriva Rudbeck, det var väl en annan Uppsala profil? Åkte runt på sin permobil och skällde på guiderna att dom hade fel. Uppsalas äldsta överliggare) som drev stället ska sluta!!! hur ska det då gå? vem ska då förstå att första upplaga av Mumintrollet är värt ett antal hundralappar, att gamla snobben böcker måste stå i ett glasskåp, att klassiker är värda ett eget skåp.. Går så ofta dit att han en gång frågade " vad letar du efter idag?"... kan man ju undra, sin försvunna ungdom antagligen... saker som man själv har slängt köper man tillbaka idag för en högre peng.. Man ska aldrig slänga nåt...

Här är iallafall "sista" fyndet på Myrorna Boländerna. 60 kr styck, ett klipp

 2018-01-19 08.21.32

Bönor

Köksbordet Lyssnar ofta på Upplandsradion på mornarna. Väldigt bra. Igår lagade dom mat och då började jag reta upp mig igen… som ni säkert har märkt så behövs det inte så mycket för att jag ska bli uppretad…

Nu ska vi inte laga kött utan vegetariskt. Det kan jag ta även om alla som inte äter kött är vegetarianer. Själv har jag inte ätit kött på snart trettiotre år men är för den skulle inte vegetarian.

Men sen kom det vanliga. ” Vi har här ett bra substitut för köttfärs”.  Samma sak jämnt. Varför är köttätande det normala och allt annat undantag. Varför ska man hitta saker som smakar som kött men inte är kött? Helt meningslöst. Råvaror kan väl klara sig själva annars är det väl bara att hälla grillkrydda på allt, ställa fram en bild på en ko på bordet och råma lite själv. Mu ( har iofs aldrig hört en ko säga mu men men. Är det inte märkligt att djur anses låta olika på olika språk?).
I detta fallet var det bönor som man skulle laga till så det smakade köttfärs. Blev säkert bra men jag tycker synd om bönan som måste göra sig till för att bli omtyckt.

Låt bönan leva!!!

The Who; Substitut

Vad händer på en onsdag?

Köksbordet Man har nyss kommit igång och sen är det dags att fundera på helgen. Onsdag är det den bästa dagen på hela veckan? Klart det inte är, sent fredag eftermiddag är naturligtvis bäst men sen kommer nog onsdag. Man har fortfarande tid att göra allt man föresatt sig att göra under veckan men man ser redan ljuset i tunneln. 

Kallt idag. Minus 8 grader. skulle det verkligen vara så? tittar i UNT... ja, jag har fortfarande papperstidning på morgonen, tror jag skulle få förstoppning om jag inte fick ta med mig en morgontidning på toaletten det första jag gör. Märkligt vilken rutinmänniska man är. Gå upp, sätta på kaffe, ge katten mat, hämta tidningen, gå på toa, slå på TV Nyhetsmorgon, dricka kaffe, duscha, se sju nyheterna och sen åka iväg till jobbet ( när jag inte jobbar hemifrån som idag, då är sista steget tyvärr att äta något, vad som helst... idag scrambled eggs, försöker gå ner i vikt). 
Känns som det är ett livstidsprojekt att gå ner i vikt eller hålla vikten. Gå ner gör jag hundra dagar per år, håller vikten en dag och sen går jag upp tvåhundrasextiofyra dagar... Innebär att jag har en vettig vikt ( smal var ju att ta i..... ) en dag per år, personligen tycker jag att det är bättre än ingen dag. 

Gick precis förbi TV.n, den står på utan ljud man behöver sällskap, och då visar dom " så gör man den perfekta semlan". Hur går det ihop med andra reportage typ " så blir du av med julkilona"? Finns uppenbart ingen samordning. 

Björn Bergman

Ålder: 58 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, fru, katt och marsvin.

Gillar: Utsikten över Fyrisån, Saluhallen och Domkyrkan.

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter på min balkong, ser ut över stan, dricker ett glas gott rödvin och läser igenom 10 års stadsdelsbloggande.

Bäst med min stadsdel: De ständigt närvarande historiska byggnaderna.

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

redaktionella bloggar

Externa sportbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Externa Kultur & Nöjesbloggar (omfattas inte av UNT:s utgivaransvar)

Fler bloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

Uppsalavimmel.se - bloggar

Stadsdelsbloggar (omfattas ej av UNT:s utgivaransvar)

senaste nytt unt.se