– Ska du inte låta honom sova? Du ser väl hur trött han är?
Hur omtänksamt det än är menat från mormor känns det som en anklagelse som går rakt in i hjärtat. Tror hon inte att jag kan ta hand om mitt eget barn?
Relationen till de egna föräldrarna prövas när man själv får barn, och ofta är det mellan mamman och dottern det blir som mest känsligt.
– Att relationen förändras får man räkna med, men förändringarna kan både leda till fler konflikter och större förståelse, säger Ingegerd Gavelin, föräldrarådgivare och socionom.
Under graviditeten är det vanligt att dottern närmar sig sin mamma, berättar hon. Dels är det ett sätt att söka sig tillbaka till tryggheten i en omvälvande tid, dels blir man ofta nyfiken på hur det var när mamma var gravid och när man själv var bebis.
När barnet väl är fött är det viktigt att mormor visar respekt. Ofta har föräldrar olika tankar om hur nära barnet hon får vara.
– Typexemplet på respektlöshet är när mormor inte accepterar det besöksförbud som finns på många BB, att hon försöker tränga sig på och hävda sin rätt att se sitt barnbarn.
Om man som dotter känner sig invaderad är det viktigt att ta känslorna på allvar och prata igenom det med sin partner, tycker Ingegerd Gavelin.
– Det mormor säger får en väldig kraft, det är inte som att höra det från någon granne. Om man orkar är det bästa att man pratar med sin mamma om hur man vill ha det, på ett vänligt och konkret sätt. Då visar man sig själv respekt. Om man bara låter det pågå kan man tappa kontrollen till slut.
Att bli förälder kan också väcka tankar om den egna barndomen, och många kan känna ett behov av att ställa föräldrarna mot väggen. Men man behöver inte ta upp och reda ut allting, menar Ingegerd Gavelin. Det är långt ifrån alltid som det går bra, och är det riktigt smärtfyllt kan det vara bättre att söka professionell hjälp för att inte skapa ännu större konflikter.
Men att dela glädjen över ett barn kan också vara ett sätt att överbrygga sina olikheter och att komma närmare varandra.
– Att se sin dotter bli mamma till ett barn är en fantastisk upplevelse och om det fungerar bra så har ju barnet tillgång till fler vuxna i sitt liv.
När mormor tar befälet
Många nyblivna föräldrar känner sig trängda och kritiserade av folk runt omkring sig, och tuffast är det ofta att höra kritiken från sin egen mamma. Var ödmjuk, ta känslorna på allvar och prata med varandra.
Är mormor för på? Säg till på ett konstruktivt sätt.
Foto: Tatiana Morozova/Shutterstock
Till mormor
- Var ödmjuk och ha respekt för dottern och paret. Kolla om det är okej att du kommer och acceptera ett nej.
- Hjälp till praktiskt om föräldrarna vill det. Fråga först!
- Tänk på att mycket har förändrats sedan du själv blev mamma, ditt sätt är inte facit.
- Tänk på att en alltför stor försiktighet kan tolkas som att du tar avstånd och inte är intresserad av barnet.
Till mamma
- Hitta din egen väg tillsammans med din partner och sätt era egna gränser.
- Försök förstå mormors längtan efter barnbarnet.
- Formulera vad du behöver i stället för att kritisera.
- Försök se långsiktigt - just nu bygger ni något som kommer att bli jättebra om några år.
Boktips
I den amerikanska boken Den där kan du väl inte ha? skriver den amerikanska professorn i lingvistik
Deborah Tannen om hur mammor och döttrar har en tendens att prata förbi varandra. Omtanke tolkas ofta som kritik och dottern känner sig påhoppad medan mamman känner att allt hon säger uppfattas som anklagelser. Båda tror att den andra har mer makt i relationen än den faktiskt har, menar Deborah Tannen, som vill lära mödrar och döttrar att prata med varandra genom att förstå vad den andra faktiskt menar.