Vi behöver mer mobil sjukvård

Människor på mindre orter måste ha samma närhet till vård som andra, skriver fem liberaler.

Malin Sjöberg Högrell

Malin Sjöberg Högrell

Foto:

Debatt2018-07-06 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste anpassa sjukvårdssystemet efter patienterna, inte patienterna efter sjukvårdssystemet. Det kräver att patienter, anställda eller anhöriga får utforma den, och det innebär att vården ska vara lika god, oavsett var vi bor. Mobil sjukvård tar sjukvården till invånarna och minskar samtidigt risken att gemensamma resurser används till underanvända lokaler, i stället för till sjukvårdspersonalens löner.

Vi vill att mödravårdscentraler och barnavårdscentraler kompletteras med äldrevårdscentraler, där basen är mobila team så att årsrika kan träffa sin husläkare eller distriktssköterska hemma i köket. Hembesök förebygger risker i hemmet och minskar drastiskt behovet av akutbesök. För den som bor i särskilt boende/vård- och omsorgsboende minskar det förvirring och ansträngning att få sin sjukvård hemma.

Sedan 2013 har landstingets mobila äldreakut kommit hem till årsrika. Den ska spridas till hela länet och vi vill komplettera den med mobil röntgen, så att människor kan röntgas hemma när de ramlat. I Skåne har mobil röntgen minskat årsrikas behov av sjukhustransport med nittio procent och frigjort resurser till annan sjukvård. Modellen införs nu även i Östergötland, men i vår egen region avvisar de rödgröna vårt förslag.

Man ska inte behöva bo i tätbefolkade områden för att få god vård. Liberalerna har därför föreslagit att mobila mottagningar ska ge vård nära hemmet på orter där det inte finns någon vårdcentral eller distriktssköterskemottagning. Det finns flera förebilder att se närmare på i landet. Exempelvis rullar en mobil mottagning med två distriktssköterskor i Örebro läns landsting och besöker 20 orter i månaden enligt en fast turlista. Fokus ligger på förebyggande vård, vacciner, provtagningar och hjälp med att ta bort stygn. I projektet Rädda Livmodern får en cellprovtagningsbuss fler kvinnor att ta cellprover för att upptäcka livmoderhalscancer. Andra möjligheter är barn- och ungdomspsykiatri, hjärtsjukvård och ungdomsmottagning.

Vare sig sjukvård är mobil eller stationär är sjukvårdspersonal och anhöriga avgörande för en patient. God löneutveckling och arbetsmiljö går inte att kompromissa med, och osynliga anhöriga blir själva patienter. I samarbete med patienter, anhöriga och anställda tror vi dock att det är möjligt att utforma en sjukvård som ges på människors villkor. Människor på mindre orter måste ha samma närhet till vård som andra. Vi ger oss inte förrän alla invånare får bästa tänkbara vård, anpassad efter deras behov.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), Uppsala

Alfred Mujambere, regionkandidat (L), Tierp

Julia Andersson, regionkandidat (L), Österbybruk

Ann-Charlotte Ågren, regionkandidat (L), Älvkarleby

Niclas Vesterlund, regionkandidat (L), Heby

Läs mer om