Sverige behöver 700 000 nya bostäder till 2025. Vi välkomnar därför regeringens besked att tillsätta en förhandlingsperson för att kunna bygga fler bostäder i nya städer kring nya stationslägen.
Stockholm-Uppsalaregionen har visat på möjligheten att bygga 100 000 bostäder, en sjundedel av behovet av Sveriges bostadsbehov, i stråket mellan Arlanda-Märsta och Uppsala. Detta möjliggör bostadsinvesteringar på hela 350 miljarder kronor. Men för att kunna bygga dem krävs två nya järnvägsspår. Med utökad spårkapacitet blir järnvägen pulsådern i ett hållbart samhällsbygge i en region med extrem bostadsbrist.
Med två nya järnvägsspår kan också fler stationslägen med nya bostäder etableras. Kommunernas översiktsplaner håller redan i dag beredskap för nya stationer i Bergsbrunna söder om Uppsala och i Alsike i Knivsta kommun. Två andra möjliga lägen är det tidigare stationsläget i Odensala i Sigtuna och ett nytt läge mellan Alsike och Bergsbrunna.
Stockholms län och Uppsala län är de snabbast växande regionerna i Sverige. Hela 25 procent av svenskarna bor i Uppsala-Stockholm och här skapas mer än 30 procent av allt värde som produceras i Sverige. Dessa två regioner har under lång tid vuxit samman och arbetspendlingen i Sveriges viktigaste tillväxtkorridor är påtaglig.
Det stora hindret för utvecklingen är i dag att järnvägen är full i högtrafik. Varken några nya stationer eller fler tåg får plats. Anläggningen är dessutom tekniskt underdimensionerad för dagens och morgondagens trafik och hårt sliten. Med fyrspår längs hela järnvägssträckan Uppsala-Stockholm skulle snabbgående tåg gå på det ena spårparet och de långsammare pendeltågen på det andra. Detta mer än fördubblar kapaciteten, då tåg som kör i liknande hastigheter kan packas tätare än tåg med olika hastigheter.
Utöver kapacitetsbristen lider järnvägen av bristande underhåll och robusthet, något som i dag kostar pendlare, företag och samhälle mångmiljonbelopp vid de återkommande störningarna.
Nya spår innebär en välkommen förnyelse av anläggning och teknik, vilket kraftigt kan minska störningarna. Samtidigt uppstår också reservkapacitet. Om trafiken blockeras på ett spår så finns omkörningsmöjlighet. I dag ser vi tyvärr att allt fler pendlare litar till bilen. Med en ny, pålitlig spåranläggning kan tåget vinna fler resenärer. Samtidigt får det miljövänliga resandet möjligheter att växa.
Att på detta sätt förstärka spårförbindelsen mellan Stockholm och Uppsala är sannolikt en av de mest lönsamma investeringarna i infrastruktur som kan göras just nu. Den bidrar kraftfullt till lösningen av flera av våra största utmaningar. Fler bostäder, bättre och säkrare kommunikationer, uppenbara vinster för miljön, nya arbetsplatser, liksom bättre internationell tillgänglighet och ökad tillväxt är de viktigaste bidragen.
På och kring Arlanda byggs nu en flygplatsstad med 30 000 nya arbetsplatser utöver de 20 000 som finns där i dag.
Det är dock inte möjligt att bygga bostäder under Arlandas så kallade influensområde, där dessa arbetsplatser byggs. Alltså måste minst 100 000 personer som utgör personal med familjer bo någon annanstans. Helst där de kan pendla miljövänligt.
Enligt befolkningsprognoserna kommer vi år 2050 att vara uppemot en miljon fler invånare i Uppsala län och Stockholms län. Det kommer att öka kraven på spårkapacitet väsentligt. Inte minst eftersom vägarna redan nu dras med stora kapacitetsproblem. Nya trafikupplägg kommer också att bidra till öka trafiken på sträckan. Vi kan i dag räkna med fyra-fem olika trafikupplägg med pendel, fjärr- och snabbtåg och direkttåg Uppsala-Stockholm. Dessutom finns i dag ett par mindre operatörer som möjligen vill växa. Det är alltså helt nödvändigt, både av miljö- och kapacitetsskäl, att flytta över person- och godstrafik från väg till järnväg.
Kommunerna längs sträckan står redo. Planberedskap finns för två nya spår i kommunernas översiktsplaner.
Nya stationslägen finns också i plan, såsom Alsike i Knivsta kommun och Bergsbrunna i Uppsala kommun. Handelskammaren har pekat ut ytterligare möjligheter på sträckan. Flera privata och offentliga bolag har också visat intresse för att utveckla sina markinnehav längs sträckan. Vi tar gärna ansvar för en betydande del av Sveriges totala behov av ny bostadsbebyggelse.
Peter Egardt
Landshövding, Uppsala län
Marlene Burwick (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Uppsala
Erik Pelling (S)
Kommunalråd, Uppsala
Johan Edstav (MP)
Ordförande, Regionförbundet Uppsala län
Fredrik Ahlstedt (M)
Oppositionsledare, Uppsala
Therez Olsson (M)
Kommunalråd, Uppsala
Klas Bergström (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Knivsta
Ibrahim Khalifa (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Sigtuna
Pierre Olofsson
VD, Skanska Sverige
Maria Rankka
VD, Stockholms Handelskammare