Snus är rökfritt

Det måste vara möjligt att inse skillnaden på rökning, tobak, snus och nikotin, skriver Patrik Strömer.

Patrik Strömer

Patrik Strömer

Foto: Pavel Maira www.pavelmaira.se

DEBATT2016-04-06 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Malena Ranch (MP) och Vivianne Macdisi (S) skriver (UNT Debatt 5/4) om krafttag mot tobak, trots att det rimligen är rökningens skadeverkningar de vill minska. Alltså är det fortfarande många som sätter likhetstecken mellan dessa fenomen, trots att det inte kräver särskilt mycket kunskap att göra skillnad. Här följer därför en kort sammanfattning:

Rökning innebär förbränning, vilket är skadligt. Tobak är en växt, som innehåller nikotin.

Nikotin är ett ämne som ska undvikas av gravida, men som i sig inte skiljer sig nämnvärt från koffein. Snus är en rökfri tobaksprodukt. Socialstyrelsen konstaterade redan 2005 att snus bidragit till minskad rökning och på så sätt verkat positivt för folkhälsan.

Efter att utförligt och insatt beskrivit rökningens faror, skriver ändå Ranch och Macdisi på väldigt många ställen om farorna med tobaksbruk. Då begår de misstaget att helt ignorera världens minst hälsopåverkande rökfria tobaksprodukt, det svenska snuset!

Förekomsten av snus har i Sverige tydligt bidragit till att mildra de negativa effekterna av rökning. Svenska män drabbas i minst utsträckning i EU av tobaksrelaterade sjukdomar, helt enkelt för att det utbredda snusandet sker på bekostnad av rökningen.

Att ignorera snus i diskussioner om folkhälsa är lite typiskt för den svenska debatten, där ”tobak” ofta ses som en homogen produkt, medan de flesta ändå inser att det är skillnad på vetebullar och vodka, även om råvaran är densamma.

Till och med den statliga Tobaksutredningen som överlämnades till regeringen i mars 2016 skriver att ”den tobakspolitiska utgångspunkten är att det inte ska göras någon skillnad mellan olika former av tobak”.

Det är en ovetenskaplig hållning, som försämrar folkhälsoarbetet och den lobbykampanj som nu bedrivs för det som kallas Tobacco Endgame blir missriktad och onyanserad.

Ännu värre blir det i svensk kontext då det kallas Rökfritt Sverige.

Snus är rökfritt, har varit rökfritt i 200 år och kommer att vara rökfritt efter 2025. Ändå finns förslag på exponeringsförbud, smakmärkningsförbud och förbud att ange nikotinhalt på snusdosor. Det är helt orimligt. Frågan är då om Ranch och Macdisi också inser den orimligheten eller om de tror att alla former av tobaksbruk är lika skadliga.

Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen