S-förslag redan beslutade

S-förslagen om forskningen i länet är bra. Men landstingsfullmäktige har redan fattat beslut om dessa förslag, skriver Erik Weiman i en replik.

Foto: Pelle Johansson

DEBATT2014-08-16 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigt att ha bra på fötterna när det gäller forskning. Det borde en gång för alla diskvalificera Socialdemokraterna i vårt län från att ens prata om frågan i politiska sammanhang. 13/8 har skriver S i UNT att de "vill ta ledarskap" i frågorna. Efter den vanliga rökridån med diverse svartmålning lägger man två förslag för att stärka forskningen i länet.

Socialdemokraternas båda förslag är bra. Det är bara ett problem.

Det Socialdemokraterna presenterar som nya förslag är redan beslutade av landstingsfullmäktige. I februari i år antogs en forskningsstrategi för vårt landsting, och bland alla andra skarpa åtgärder i strategin hittar man också både ett FoU-utskott under landstingsstyrelsen (som ska inrättas kommande mandatperiod) och delade tjänster för kliniska forskare. Nu finns dessutom sådana tjänster redan – men i strategin fastställs också att sådana tjänster ska inrättas även för ST-läkare.

En del andra saker som hänt på området under åtta år med Alliansen:

Forsknings- och utvecklingsfrågorna har fått en stärkt organisation, både på Akademiska sjukhuset och i landstinget som helhet. En särskild avdelning för innovationsfrågor finns på Akademiska sjukhuset. Landstinget har sedan en tid tillbaka en centralt placerad tjänst som FoU-direktör.

En forskningsstrategi har nyligen beslutats av landstingsfullmäktige.

Vid samma landstingsfullmäktige beslutades också att inför kommande mandatperiod inrätta ett utskott under landstingsstyrelsen för FoU-frågor.

De egna medel som landstinget lägger på klinisk forskning är i den senaste budgeten för första gången någonsin fastställda i landstingsplan och budget.

Tillsammans med övriga landsting med universitetssjukhus pågår förhandlingar om nytt avtal med staten om frågor som rör utbildning och forskning. Vårt landsting tar givetvis en mycket aktiv del i det arbetet.

Antalet platser på läkarutbildning och sjuksköterskeutbildning har utökats i Uppsala.

Landstinget är en av flera parter som startat Uppsala Health Summit, ett internationellt toppmöte som bland annat har till syfte att tydliggöra forskningens betydelse för sjukvården.

Själva poängen med forskning och innovation är att det ska vara nyskapande. Då är det ju bra om även politiken är det. Socialdemokraternas politik är det inte. Tvärtom är Socialdemokraternas passivitet i dessa frågor, både i majoritet och numera i opposition, hotar den medicinska forskningen i Uppsala.

Erik Weiman

ordförande i landstingsstyrelsen (M)

Läs mer om