Många har sökt en fristad i Uppsala på flykt från krig och förföljelse. Det ökade mottagandet innebär utmaningar för samhället men det innebär också möjligheter. Vi menar att ett aktivt kommunalt förbättringsarbete kring flyktingmottagandet ger positiva effekter för samhället och välfärden.
Under hösten har vi arbetat intensivt med att lösa flyktingmottagandet. Målet var tydligt: att möta människors oro och hitta bra lösningar på Uppsala flyktingmottagande på både kort och lång sikt.
Våra idéer har nu konkretiserats i en handlingsplan med både långsiktiga åtgärder samt åtgärder som verkställts med omedelbar verkan.
En samordningsenhet har upprättats för att väsentligt förbättra etableringspolitiken. Redan nu har flertalet åtgärder genomförts.
Vi har redan halverat tiden det tar innan nyanlända elever får plats i en skola.
Skolan är viktig för att ungdomarna ska kunna lära sig svenska, få en samhällsorientering och för att kunna stilla sin kunskapstörst i stället för att gå sysslolösa på dagarna. Nu kan vi snabbt få ut barn och ungdomar till skolbänken i stället för att de ska gå sysslolösa på dagarna. En särskild satsning görs på sommarjobb även för nyanlända ungdomar som går språkintroduktion så att de snabbt kan få arbetserfarenhet och använda det svenska språket i en arbetsmiljö. Samtidigt utreder vi möjligheten att införa undervisning på helger och kvällar. Delvis för att undvika lokalbrist men också för att skapa en meningsfull fritidunder kvällar och helger.
Sedan årsskiftet har vi börjat använda en ny boendeform för ensamkommande barn som kommer spara 15 miljoner för Uppsala kommun.
Handläggningstiden för god man har kortats. Allt detta och mycket mer sker nu för att förbättra mottagandet.
Nu behöver vi samla föreningslivet och civilsamhället tillsammans med det lokala näringslivet och berörda statliga myndigheter. Föreningslivet har kunskap och kontaktnät som kompletterar kommunen. Vi har fattat beslut om att stötta Röda Korsets arbete i Uppsala. Röda Korset kommer tillsammans med kommunen att öka den språkträning och läxläsning för ensamkommande barn som under hösten vart hårt belastad.
Ett mentorskapsprogram med yrkesfokus ska startas och Röda Korset ska fortsätta anordna stödsamtal för barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa från krigets följder.
Detta är bara ett exempel på hur kommunen kan samarbeta med civilsamhället.
Det framtida personalbehovet inom skola, vård och omsorg är stort. Pensionsavgångar innebär att det kommer att behövas 500 000 anställda till välfärden de närmaste åren i Sverige. En bra etableringspolitik innebär stora möjligheter för Uppsala att dra nytta av kraften hos de människor som kommer hit.
Många som kommer hit har högskoleutbildning. Här är det viktigt att vi klarar av att validera deras kunskaper snabbt så de kan komma ut på arbetsmarknaden och bidra till en ökad skattekraft.
Där ska vi samarbeta med universiteten för att göra valideringsprocesserna effektivare. Samtidigt ska vi samarbeta med andra statliga aktörer som till exempel Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
En bra etableringspolitik innebär stora möjligheter för Uppsala att dra nytta av kraften hos de människor som kommer hit. Det kommer att gynna alla som bor i Uppsala. Vi bygger fler bostäder än någonsin. Andelen arbetsplatser ökar stadigt och ungdomsarbetslösheten sjunker. Men samtidigt står Uppsala inför stora utmaningar, med denna handlingsplan går vi från utmaning till en möjlighet.
Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S)
Maria Gardfjell, kommunalråd (MP)
Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd (V)
Erik Pelling, kommunalråd (S)