Nej till naturreservat

Vi vill göra Hammarskogs friluftsområde attraktivt, skriver centerpartisterna Stefan Hanna, Mia Nordström, Curt Malmenstedt och Mattias Johansson.

Hammarskog kan göra mer attraktivt och tillgängligt utan att göra det till ett naturreservat, skriver centerpartisterna Stefan Hanna, Mia Nordström, Curt Malmenstedt och Mattias Johansson.

Hammarskog kan göra mer attraktivt och tillgängligt utan att göra det till ett naturreservat, skriver centerpartisterna Stefan Hanna, Mia Nordström, Curt Malmenstedt och Mattias Johansson.

Foto: Elin Larsson

DEBATT2015-04-24 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänstermajoritetens förslag om att göra Hammarskog till naturreservat är rödgrön plakatpolitik när den är som sämst. Vill man stärka Hammarskogs attraktivitet och utveckla friluftsområdet till nytta för alla Uppsalabor, är en reservatsbildning helt fel väg att gå.

Som huvudskäl anför partierna att Hammarskog ska bli mer tillgängligt som besöksområde, jämte att man vill ge ett långsiktigt skydd för områdets kultur- och naturvärden. Naturreservat har särskilda bestämmelser om hur dess biotoper ska skyddas. Därtill ska en skötselplan upprättas för att beskriva hur området och dess fastigheter ska vårdas och bevaras.

Självfallet har Hammarskog betydande kultur- och naturvärden. Men att ta till ett så centralt instrument som en reservatsbildning, skulle lägga en våt filt över det mesta av den utveckling av friluftsområdet många vill ha för att få fler besökare. Ett naturreservat är främst till för att bevara biologisk mångfald och skydda sällsynta arter – inte för att utveckla ett besöksmål.

För det första är det mycket oklart vilken ekonomi som behövs för att kunna förvalta ett naturreservat i Hammarskog. De fastigheter som finns där och i angränsande områden ägs av olika markägare vid sidan av kommunens bolag Sport- och rekreationsfastigheter AB. Alla byggnader är i behov av renovering, och vissa är i så dåligt skick att det inte går att hitta någon hyresgäst. En reservatsbildning medför att det blir svårare att göra ombyggnationer av fastigheterna, eftersom dessa åtgärder kräver tillstånd när en byggnad befinner sig inom ett naturreservat. Att upprätta en skötselplan som innefattar vård och regleringar av fastighetsbeståndet kommer att ta lång tid och ta stora resurser i anspråk.

För det andra hämmar en reservatsbildning utvecklingen av Hammarskogs olika verksamheter. De aktiviteter som sker där året om är etablerade och sker på en mängd olika platser. En reservatsbildning riskerar att kraftigt begränsa dessa aktiviteter, eftersom det inte finns några garantier för att det går att upprätta en skötselplan för reservatet som medger att aktiviteter – skidåkning, vandringsleder, bad, fiske, grillplatser, skridskoåkning, ridning, Naturskolan, arrangemang vid herrgården – kan ske på samma sätt eller i högre utsträckning än i dag.

Mer sannolikt är att den förvaltning som skulle krävas inskränker utbudet av aktiviteter. Likaså vill majoriteten öka tillgängligheten till området med nya cykelvägar och fler bussförbindelser – även detta kan bli svårt att balansera med de krav som måste anges i en skötselplan.

För det tredje är förslaget feltänkt ur naturvårdssynpunkt. I Naturvårdsverkets vägledning för kommuners bildande av naturreservat, framhålls syftena att bevara biologisk mångfald, vårda värdefulla naturmiljöer och återställa livsmiljöer för skyddsvärda arter. Visserligen säger också myndigheten att ett reservat ska tillgodose behov för friluftslivet. Men Hammarskog är redan tryggat som friluftsområde. Kommunen driver också naturvårdsprojekt där.

Vidare anger Naturvårdsverket att kommuner ska prioritera Natura 2000-områden i sitt skyddsarbete, eftersom dessa har naturvärden som är konstaterade och dokumenterade i enlighet med EU:s art- och habitatdirektiv. Vill man inrätta ett nytt kommunalt naturreservat, vore det bättre att utgå från ett befintligt Natura 2000-område. Det ger bättre resultat för naturvårdsarbetet och är mer i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer. Degermossen vid Skogstibble och Tjäderleksmossen utanför Länna är två exempel på Natura 2000-områden med betydande och unika naturvärden som ännu inte blivit naturreservat.

I vår vision för Hammarskog ser vi flera möjligheter till utveckling, nedan följder några kortfattade uppslag.

Öka tillgängligheten till vattnet genom fler badplatser och varför inte se över möjligheterna om att skapa en småbåtshamn för båtturism på sommaren? Besökande ska också kunna hyra båtar, kajaker och longboards. Vi vill också skapa bättre förutsättningar för fritidsfiske.

Genom att bredda utbudet friluftsaktiviteter så skapar vi ett friluftsområde för en bredare publik.

Utveckla därför området genom att bygga terrängcykelbanor, anlägga fler idrottsplaner, skapa äventyrsbana och gör fler naturstigar med fler säkra grillplatser.

Med fler övernattningsmöjligheter, gärna i anknytning till herrgården skapar vi möjligheter till besökande och övernattande året runt, alla dagar i veckan. Därför skulle man kunna bygga övernattningsstugor i anknytning till herrgården eller skapa ett campingområde med toaletter och duschar. På herrgården eller i några av kommunens andra fastigheter kan man öppna Bed and Breakfast.

Fler aktiviteter vid herrgården såsom förnyad café- och restaurangdel ökar kundunderlaget. Till exempel en Amfiteater för musik- och teaterföreställningar skulle vara ett spännande inslag i en vacker miljö. Platser för marknadsstånd kan till exempel användas för en ”bondens marknad” med närodlade produkter.

Centerpartiet vill göra Hammarskog mer attraktivt och tillgängligt. Då fungerar inte rödgrön plakatpolitik. Vi får högre flexibilitet att göra åtgärder som höjer Hammarskogs status och tillgänglighet om vi behåller det som ett friluftsområde. Och kommunen behöver fler grönområden där medborgare och turister kan mötas, umgås och njuta av friluftslivet. Precis som vid Fjällnora och Ulva kvarn, förtjänar Hammarskog ett lyft – inte att låsa fast utvecklingsmöjligheterna för all framtid.

Stefan Hanna (C), kommunalråd

Mia Nordström (C), 2:e vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden

Curt Malmenstedt (C), 2:e vice ordförande i Sport- och Rekreationsfastigheter AB

Mattias Johansson (C), ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer om