Mota barns missbruk

Kristdemokraterna vill att landstinget bygger upp beroendevård för barn med Maria Ungdom som förebild, skriver Anna-Karin Klomp.

Tillnyktring? Är det meningen att ungdomar ska behöva omhändertas av polisen innan de får hjälp?

Tillnyktring? Är det meningen att ungdomar ska behöva omhändertas av polisen innan de får hjälp?

Foto: Erik Kulo

DEBATT2015-11-16 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ångest, stress och psykiska besvär leder i många fall till att unga testar droger och hamnar i missbruk. I andra fall är det drogerna som är orsaken till att de senare utvecklar psykisk ohälsa. Oavsett hur ett barn börjar missbruka är det allvarligt, och barnet har rätt till snabb hjälp. Vi kristdemokrater anser därför att landstinget måste ta sin del av ansvaret för beroendevården för barn och unga.

Användandet av droger kryper längre ner i åldrarna och med internet så kommer svårare och tyngre blandningar.

Missbruk är något som i första hand drabbar individer, men som också förstör för hela familjer. Det förstör ofta skolresultat och det sociala samspelet, familjerelationer. Det har även stora samhällsekonomiska konsekvenser – arbetslöshet och ett långvarigt utanförskap. Missbruk kan drabba alla barn. Undersökningar från Stockholm visar att 27 procent någon gång testat droger och av de elever som inte testat har 40 procent någon gång fått erbjudande om att testa.

Mer än hälften har alltså någon gång kommit i kontakt med droger.

I Danderyd ligger pojkarna hög­re än snittet bland eleverna i Stockholm som testat droger.

Vad det beror på redovisas inte, men det kan vara en indikator på att detta inte enbart är ett problem bland socialt utsatta familjer, utan ett samhällsproblem som sträcker sig utanför traditionella klassförhållanden. Alla som någon gång testar droger fastnar inte i missbruk, men med allt med avancerade blandningar riskerar användningen att få allvarligare konsekvenser. I vårt län ligger andelen som prövat något lägre, men problemet är ändå oroväckande stort. Och hälften av ele­verna i årskurs två på gymnasiet vet någon som kan ge eller sälja narkotika till dem.

I dag ligger närmare en miljon människor i riskzonen för missbruk.

Bland dessa är mellan 200 000–300 000 personer beroende och 50 000 svårt beroende. För att minimera att fler hamnar i ett tungt missbruk bör därför beroendemedicinska mottagningen i Uppsala få mer resurser. Det är även viktigt att Barn och ungdoms-psykiatrin, BUP, får resurser och kunskap så att de tidigare kan upptäcka ifall det finns en beroendeproblematik. Ju tidigare en människa blir fri från sitt missbruk desto lättare är det att återigen integreras i samhället.

I vårt län tar kommunerna hela ansvaret för barn med beroende. Men eftersom tillgången till droger via nätet ökar blir också missbruket mer komplext allt längre ner i åldrarna. Dessutom ökar kunskapen om medicinska behandlingsmetoder där insatser från landstinget är nödvändiga.

Det är därför viktigt att landstinget tar sin del ansvaret för beroendevården även för barn.

Därför vill vi Kristdemokrater att landstinget bygger upp beroendevård för barn med Maria Ungdom som förebild. I juni antog landstingsfullmäktige vårt förslag om att snarast påbörja arbetet med att bygga upp en beroendevård även för barn och unga. Beroendemedicinska mottagningen behöver få mer resurser för att kunna utöka sin verksamhet. Ett aktivt arbete för att bygga upp kompentens bör också riktas mot Barn- och ungdomspsykiatrin så att de kan fånga upp barn och ungdomar i sitt arbete.

Detta beslut vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu riva upp. I stället vill de satsa på en tillnyktringsenhet, något som inte alls hjälper unga missbrukare att få snabb hjälp. För det är väl inte meningen att ungdomar ska behöva omhändertas av polisen innan de får hjälp?

Anna-Karin Klomp, oppositionsråd (KD)

Missbruksvård