Miljömedvetenheten ökar. Det blir viktigt för företagen att profilera sig. Vissa har goda intentioner. Andra seglar under falsk flagg. Men som visast sig i VW-skandalen kan det vara riskabelt.
Få saker behöver människan för sin direkta överlevnad. Tak över huvudet är en. Hur vi bygger berör alla och har stor påverkan på vårt och planetens mående.
I dag öppnar den så kallade Ekobyggmässan i Kista. Mässan som en gång startade i Hågaskolans gymnastiksal i Uppsala har nu vuxit till ett mångmiljonprojekt. Med kidnappat namn och koncept och ljusår från ursprunglig värdegrund, arrangeras den nu av Easyfairs och Sweden Green Building Council som samtidigt håller Nordens största konferens om hållbart byggande.
Miljö har blivit Big Business och många vill vara med på festen. Alla kan också vara med. För trots miljömärkningar och komplexa miljöklassificeringssystem slinker på något märkligt sätt det mesta igenom.
Eventet Ekobygg blir en lek med ord och en maskerad på temat miljö. Bra företag finns med, andra behöver mycket grönfärg för att dölja sitt ruttna virke. Som mässans viktigaste deltagare – de som betalar kalaset. De tillhör nämligen toppskiktet av miljövärstingar.
Det är Polyuretan(PUR)gruppen, med medlemmar som kemijättarna BASF, Bayer och Dow, som tillsammans med Vattenfall och Tarkett är guld- respektive silversponsorer av mässan. Trots att de företagen borde lysa som ett rött skynke framför alla med minsta miljökoll.
PURgruppens BASF är världens ledande kemiföretag. BASF utvecklade tidigt en destruktiv produktmix av konstgödsel, sprängämnen och giftgas. De var grundbulten i kemikoncernen IG Farben som begick en rad krigsförbrytelser och producerade giftgasen Cyklon B, vilken användes i nazismens förintelseugnar.
BASF har fortsatt kriga mot människor och miljö. Med en koldioxidförbrukning på 20 miljoner ton framställer de en rad skadliga kemikalier som bekämpningsmedel, flamskyddsmedel och ftalater.
2005 avslöjade det tyska tv-programmet Monitor att en extern konsult från BASF arbetade i den tyska regeringens näringslivsministerium för att stoppa en planerad skärpning av EU:s kemikalieriktlinjer REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals).
BASF:s infiltration i den tyska regeringen var framgångsrik. I Greenpeacerapporten ”Toxic lobby” beskrivs hur företaget, som en av huvudaktörerna, lyckades urvattna REACH.
”Det är typiskt kemijättarna att de ändå vill framstå som bra just på de områden där de kritiserats som mest”, säger Philipp Mimkes som bevakar kemiföretagen på tyska frivilligorganisationen Coordination gegen BAYER-Gefahren (CBG) som kommentar till BASF:s deltagande på Ekobyggmässan .
På Ekobyggmässans hemsida skriver PURgruppens Magnus Johansson att gruppen vill visa upp polyuretanisolering som en cirkulär miljöprodukt.
Philipp Mimkes, CBG, delar inte produktbeskrivningen: ”Polyuretan görs med hjälp av giftgasen fosgen och innehåller cyanväte och isocyanater, som kan ge livshotande isocyanatastma. PU kan inte brytas ner utan finns kvar i tusentals år”, säger han.
Silversponsorn Tarkett är stortillverkare av PVC-golv. PVC vår mest miljöfarliga plast. Vid brand bildas supergiftet dioxin. Mjukgörare i mattan som läcker hälsovådliga ämnen är ett annat problem. Ett svenskt PVC-förbud var på väg under 1990-talet men stoppades genom lobbying av PVC-industrin.
Kraftbolaget Vattenfalls energiproduktion består till stor del av kärnkraft och klimatskadlig tysk kolkraft. Företaget har också gjort sig känt för usla affärer, på skattebetalarnas bekostnad. Att delta på ett ekoevent och äta middag i Gyllene salen med miljöfolk är ovärderlig miljöfernissa för miljöskurkar. Som om Bofors skulle smörja kråset med fredsrörelsen.
”Det vore orimligt. Våra medlemmar skulle korsfästa oss. Vi i skulle heller aldrig gå med på det”, säger Daniel Holting, i Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, som kommentar till jämförelsen.
Men när det gäller ekobygg är kunskapsnivån så låg att det fungerar. Den miljömedvetne konsumenten avstår besprutade bananer men tvekar kanske inte inför kemikaliefärg eller giftig fogmassa. Branschen kan ostört diktera villkoren för ”miljöanpassning”. Och precis som i Kejsarens nya kläder påtalas inte vare sig nakna eller smutsiga rumpor hos byggbranschens Greenwashföretag.
Innehållsdeklaration krävs inte på byggvaror så länge ämneskoncentration är tillräckligt låg. Till skillnad mot när det gäller ekomat finns inget KRAV. I Sverige är” hållbart byggande” mest en fråga om energieffektivitet. Och vips, så kan polyuretanisolering framställas som en ekoprodukt.
Brist på helhetssyn och kunskap i kombination med svensk samförståndsanda och aningslöshet förklarar Ekobyggmässan.
Det har tidigare byggts hus utan hälsovådliga kemikalier. Så görs delvis även i dag. (Natur)materialen finns. Till exempel trä, natursten, växtfiberisolering och träullscement. Några av dem visas på Ekobyggmässan.
Det som hindrar att alla hus byggs så är de företag, som har ett gigantiskt ekonomiskt intresse av att så många kemikalier som möjligt byggs in i våra hus.
Det är djupt stötande att PURgruppen och Tarkett sponsrar mässan. De inte bara tillverkar miljöskadliga produkter utan är också en del av den kemiindustri som aktivt motarbetar bättre miljölagar. Likaså sticker kolkraftsproducenten Vattenfalls närvaro i ögonen.
Ekobyggmässan är klockren Greenwash. Eventet lägger ett löjets och lögnens skimmer runt begreppet ekobygg och tömmer det på sin betydelse. Men WV-skandalen visar att företag som ståtar med falsk grön färg snabbt kan komma på fall.
Cathrine Bülow, biolog, miljöjournalist, initiativtagare till ursprungliga Ekobyggmässan