Av alla Uppsalas barn i åldern ett–fem år går 81 procent i förskolan. Efterfrågan på en förskoleplats är stor och alliansen har gjort betydande insatser för att kapa köerna och erbjuda en plats till alla familjer som så önskar. Men vi nöjer oss inte med en god tillgång till förskolan – förskolan ska även hålla en hög kvalitet. Kristdemokraterna är beredda att satsa för att storleken på barngrupperna ska bli mindre, särskilt för de allra minsta barnen.
Stora barngrupper leder till högre ljudnivå, stök och stim och fler individer för små barn att knyta an till. Att barngruppernas storlek påverkar kvaliteten i förskolan har också uppmärksammats i såväl forskningsrapporter som i Skolverkets egna rekommendationer.
Psykologer varnar för att stora barngrupper riskerar att skada barns utveckling och att förskolepedagogernas möjligheter att se behoven och lyssna till barnen försämras. Det räcker att fråga föräldrarna själva som många gånger hämtar trötta och stressade barn eller upplever en oro för att barnen inte får tillräckligt med uppmärksamhet under dagen.
Problemet är särskilt allvarligt för de yngsta barnen upp till tre år. Möjlighet till anknytning och ett begränsat antal relationer för det lilla barnet är viktigt för tryggheten. Forskningens anknytningsteori visar på barns behov av trygga relationer i sin omgivning.
Trygghet uppnås genom kontinuitet och igenkänning, något som försvåras i stora barngrupper med för många andra barn och vuxna att förhålla sig till. Ett litet barn har inte förmågan att knyta an till ett stort antal vuxna och barn utan behöver små barngrupper och vuxna som har tid för barnet.
Förskolans uppdrag är att ”lägga grunden för ett livsla?ngt lärande”. Läroplanen är tydlig med att ”verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Förkolan ska stimulera barns utveckling och lalärande samt erbjuda en trygg omsorg”.
En väl fungerande förskola förutsätter hög kompetens hos personalen. Men för att förskolelärarna och barnskötarna ska kunna göra ett bra jobb måste grundförutsättningarna finnas. Alltför stora barngrupper gör uppdraget omöjligt.
Vårt mål är att småbarnsgrupperna ska ha maximalt tolv barn. Kristdemokraterna har varit pådrivande i alliansen för ett statligt stöd för minskade barngrupper. I regeringsförhandlingarna lyckades KD få igenom ett löfte om ett prestationsbaserat bidrag till de kommuner som visar att de vill och kan minska barngruppernas storlek för småbarnsgrupper i förskolan. Vi har också på kommunal nivå drivit igenom en satsning för att minska barngrupperna med ett barn kommande år. Vi är också beredda att skjuta till kommunala medel utöver det statliga tillskottet för att nå målet om max tolv barn i småbarnsgrupperna.
Kristdemokraterna driver en politik som flyttar mer makt från politikerna till Uppsalaborna. Det kommer vi fortsätta att göra. Vi kommer att kämpa för familjens rätt att själva bestämma hur föräldraledigheten ska tas ut och fördelas. Därför säger vi bestämt nej till en tvångsdelad föräldraförsäkring. För oss är det en självklarhet att familjer ska kunna välja den barnomsorg som passar dem och deras behov bäst. Med en ny barnomsorgspeng på 7 000 kronor i månaden vill vi möjliggöra för föräldrar eller närstående som till exempel farmor och farfar att själva kunna ha hand om barnomsorgen. Grunden för vår familjepolitik är att familjen ska bestämma – inte politikerna.
Ebba Busch Thor , kommunalråd (KD) och förstanamn på kommunlistan
Jonas Segersam , (KD), andranamn på kommunlistan