Mer kraft för välfärd

En större region är nödvändig för den bästa vården och för bra regional utveckling, skriver fyra ledande socialdemokrater och moderater i Uppsala.

Fredrik Ahlstedt (M)

Fredrik Ahlstedt (M)

Foto: Michaela Hasanovic

DEBATT2016-03-16 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan presenterade Indelningskommittén sitt förslag till ny regionindelning av Sverige. För vår del av landet föreslås att en ny storregion bildas av det som i dag är landstingen och regionerna i Uppsala, Västmanland, Södermanland, Dalarna, Gävleborg och Örebro. Under förutsättning att Riksdagen fattar beslut om en ny indelning av Sverige är det i grunden ett bra förslag som vi är övertygade kommer fungera väl, även om vi hellre skulle se att även Värmland ingick. Vi ser nu fram emot att börja diskutera uppgifter och utmaningar med utgångspunkt från underlaget.

En större region är nödvändig för att man även i framtiden ska ha förutsättningar för den bästa vården och bra regional utveckling, inte bara här i Uppsala län utan i hela regionen.

En viktig punkt som Indelningskommittén pekar ut är att Sverige behöver större och mer jämnstarka regioner än dagens landsting. Vi instämmer i detta. Sverige behöver starka regioner med stabil skattekraft och ett befolkningsunderlag på mellan 1,5 och 2 miljoner invånare. Med den storleken blir vår re­gion jämnstor med Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Ett så stort befolkningsunderlag är dessutom nödvändigt för att Akademiska sjukhuset ska kunna fortsätta vara ett av Sveriges fyra kompletta högspecialiserade forskningssjukhus.

Vi ser att hälso- och sjukvården utvecklas i snabb takt och står inför stora utmaningar. Med ny teknik och nya behandlingar kan man göra allt mer inom vården.

Ett landsting med cirka 350 000 invånare kommer inte att klara av att hantera dessa möjligheter och utmaningar på ett sätt som länsinvånarna har rätt att förvänta sig.

Det krävs större patientunderlag och ökat samarbete, och det kan vi bara få inom ramen för en större region.

Man måste dock vara medveten om att Akademiska sjukhusets patientbas är betydligt bräckligare än hos de andra tre kompletta forskningssjukhusen. Det befolkningsunderlag som finns i Uppsala län räcker varken som patientunderlag eller till att finansiera verksamheten. Om vi står utanför en storregion, kommer man på sikt heller inte att skicka sina patienter till Uppsala eller vara med och ta ansvar för utbildning och forskning. Då får Uppsala län klara sig självt. När landstinget i Uppsala län tog över ansvaret för Akademiska sjukhuset från staten gjorde man det under förutsättningen att det även i fortsättningen skulle finnas ett patientunderlag omfattande samtliga sju landsting i sjukvårdsregionen. Därför är det viktigt att även den framtida storregionen omfattar i stort sett samma område.

Akademiska sjukhuset är ett viktigt utbildnings- och forskningssjukhus som samverkar med båda universiteten i Uppsala. Den här kopplingen är inte bara viktig för vården och universiteten, den är även en viktig förklaring till det mycket starka företagskluster inom life science som under de senaste decennierna vuxit fram i Uppsala.

Det är inte en tillfällighet att Sveriges snabbast växande företag inom life science utanför Stockholm finns i närheten av Uppsala respektive Lunds universitet.

Men regionen handlar inte bara om sjukvård. Det handlar även om regionalt utvecklingsarbete, kommunikationer och arbetsmarknad. Det har rests farhågor om att Uppsala med den nu föreslagna regionbildningen kommer att avskärmas från Stockholm och den arbetsmarknad vi redan är en integrerad del av, och att det kommer bli svårare att pendla till och från Stockholm. Det stämmer inte alls. Axeln Uppsala-Stockholm blir alltmer integrerad och i allt högre grad en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Den integrationen ska fortsätta, oavsett vilka regiongränser regeringen beslutar om.

En större region bredvid Stockholm är också en mer jämlik partner när den framtida integrationen fortsätter.

Detta är tydligast när vi ser till kommunikationer och kollektivtrafik. Här skulle en storregion bli en starkare förhandlingsaktör med Stockholm och kunna värna viktiga kommunikationsleder och infrastruktursatsningar i de delar av regionen som inte ligger absolut närmast tullarna.

Även om Stockholm och Uppsala tillhör olika regioner även efter reformen, kommer nya steg att tas för att underlätta för dem som reser mellan Uppsala och Stockholm. På samma sätt kommer vi att fortsätta värna Arlanda flygplats och dess utveckling som ett regionalt och nationellt kommunikationscent­rum. Detta är processer som pågått länge och med full kraft, trots dagens administrativa gränser mellan Uppsala och Stockholm.

Självklart är en större region inte den enskilda åtgärd som löser alla utmaningar vi står inför. Men en gemensam stor region kan på ett bättre sätt än dagens små landsting och regioner möta framtiden med kraft. Så kan vi utveckla morgondagens välfärd på ett effektivt sätt.

Storregioner

Läs mer om