Låt oss klarlägga några saker om maten på Akademiska. Folkpartiet vill att god, varm och näringsriktig mat serveras där den behövs, när den behövs. På Akademiska pågår sjukvård. Mat kan inte bara servera på fasta klockslag – patienten som skickas på röntgen vid lunch ska kunna få varm mat när hen är tillbaka. De problem vårdpersonalen upplevde med de fasta tiderna som gällde fram till 2009 vill vi inte ha tillbaka.
Då gick det inte att få varm mat på kvällar och nätter. Det går till likadant på det danska sjukhus, Hvidovre, som Miljöpartiet gärna refererar till. Köket där stänger 18:00 och när maten lämnat köket måste den ätas inom tio minuter, alternativt läggas i värmeskåp, vilket varken är bra för smak eller bakterietillväxt. Om vårdpersonalen inte är klar eller om patienten inte vill äta måste maten slängas. Nattfastan blir lång, vilket är särskilt skadligt för äldre.
Akademiska har cirka 100 avdelningar och mottagningar i olika byggnader med många våningar. Området är stort som åtminstone fem fotbollsplaner. Vi gör bedömningen att det skulle krävas ett stort antal kök och ett kostsamt transportsystem för att kunna servera nylagad mat överallt. Akademiskas nutritionsexperter förespråkar att maten lagas, kyls ner och sedan värms upp vid servering. Så sker också med delar av maten på Hvidovre sjukhus och på Nobelfesten.
I lördags antydde Johan Edstav och Annika Forsell att det bara var MP som vill att maten lagas på Akademiska med formuleringen ”Så sent som före 2009 lagades all mat på plats. Det har gått förut och det kan gå igen.” Låt oss hoppas att det bara är ett missförstånd. Beslut om nytt kök för tillagning av mat på Akademiska togs i maj 2013. Alla partier utom MP röstade för den tillagningsmetod som nutritionsexperterna förespråkar.
Johan Enfeldt, landstingskandidat (FP)
Janine Bichara, landstingskandidat (FP), tidigare nutritionsansvarig sjuksköterska på Akademiska sjukhuset