Inte bara en polissak

Vi vill inrätta en lokal trygghetscentral som samordnar det brottsförebyggande arbetet, skriver Stefan Hanna och Mats Åhlund.

Foto: Pär Fredin

Debatt2016-12-23 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Försök till väpnat rån i Gränby centrum, en skottlossning i Svartbäcken och gängslagsmål utanför S:t Persgallerian är bara några tråkiga händelser den senaste veckan. De är exempel på en oroväckande utveckling i Uppsala kommun. Otryggheten växer, och från politiskt håll görs inte tillräckligt.

Centerpartiet föreslår inrättandet av en trygghetscentral, en omförhandling av samverkansavtalet med Polisen samt bättre stöd till ideella initiativ för att stärka tryggheten i Uppsala.

På den årliga säkerhetskonferensen i Gimo i november informerade Polisen om att snatteri, stölder och personrån ökat kraftigt under året, och att sexuellt ofredande av primärt unga tjejer ökat med 65 procent på två år. Bostadsinbrotten har ökat med 25 procent sedan 2015, samtidigt som människor oroas av allt från brinnande bilar till stenkastning mot bussar.

Mångas frihet begränsas också av hedersrelaterad brottslighet eller hot om hedersrelaterat våld. För två år sedan uppskattade Polisen att 100 000 ungdomar i Sverige lever med hedersförtryck, och man tror att siffran ökat sedan dess.

Centerpartiet vill införa hårdare straff på hedersvåld och tillsätta en hederskommission för att motarbeta hedersnormer och hedersrelaterad brottslighet.

Som en konsekvens av utvecklingen är många människor – särskilt unga kvinnor och äldre – i dag oroliga för att röra sig utomhus på kvällarna. Det är en oacceptabel situation som politiken måste ta itu med. Vi i Centerpartiet har en vision om ett grönt och växande Uppsala där såväl människor som företag når framgång och alla invånare ges förutsättningar för ett gott liv. En förutsättning för att vår vision ska kunna realiseras är att människor känner sig trygga.

För att öka tryggheten i Uppsala vill Centerpartiet inrätta en lokal trygghetscentral, något vi också föreslog och finansierade i vårt budgetförslag för 2017. Trygghetscentralen ska:

Samordna brottsförebyggande arbete inom kommunen i samverkan med Polisen, kommunala fältassistenter och civilsamhället.

Lansera ett särskilt trygghetsnummer och en gratis mobilapplikation som människor kan vända sig till för att lämna upplysningar av betydelse för brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

Dirigera kommunala ordningsvakter med uppgift att upprätthålla ordningen på platser och tidpunkter där oroligheter och brott är vanliga.

Koordinera en ”nattvandring på hjul” i samarbete med UL, taxibolag och färdtjänstbolag.

Samordna frivilliginitiativ för att möta och följa personer som känner sig otrygga när de ska ut i natten.

Föreslå brottsförebyggande fysiska åtgärder, exempelvis klottersanering eller belysning på mörka platser.

Att bara ropa på fler poliser hjälper dessvärre inte. Polisen är fullt upptagen med att hantera en organisatorisk kris.

Byråkratiska samverkansavtal mellan kommunen och Polisen spelar ingen roll om de inte kan verkställas. Centerpartiet vill därför skriva om samverkansavtalet och införa skarpa och förpliktigande åtaganden.

Vi i Centerpartiet hyser dessutom stor tilltro till det civila samhället. Nattvandrare, kyrkor, ideella föreningar och enskilda individer gör många och goda insatser för ökad trygghet. Dessa vill vi från politiskt håll uppmuntra och stödja. Tryggheten är ett gemensamt ansvar.

Stefan Hanna

kommunalråd (C)

Mats Åhlund (C)

Uppsala

Läs mer om