Friskare med bra mat

Det bästa sättet att laga maten på Akademiska sjukhuset är en modern variant av cook chill, skriver Lina Nordquist, Janine Bichara och Johan Enfeldt.

Foto:

Uppsala2014-06-07 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är den 10 december och Nobel­festen närmar sig. 43 kockar har arbetat i Stadshusets bankettkök i fyra dagar, och nu börjar middagen ta form. Köket ligger på vinden. Allt eftersom maten lagas till kyls den och körs ned till uppvärmnings­köket för att senare värmas upp till gästerna i Blå Hallen.

Nobelmiddagen har över tusen gäster som alla ska ha sin mat samtidigt. Akademiska sjukhuset serverar årligen en halv miljon huvudrätter till sina patienter.

Om även sjukhusets mat kyls innan servering kommer patienterna att få en större meny att välja från än vad ett varmlagat kök klarar, samtidigt som maten kan lagas mer energisnålt och kan serveras när varje patient är hungrig. Sådan tillagning har även visat sig frigöra resurser till annat inom sjukvården, eftersom kockarna slipper arbeta i skift och mindre mat behöver kastas.

Friskare äldre är en av våra viktigaste frågor, och då behöver vi på våra sjukhus servera god mat som patienterna kan äta när de själva är hungriga. I en undersökning med över tusen cancerpatienter vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York visade sig just flexibla middagstider i kombination med en varierad meny vara nyckeln till att få de riktigt sjuka att äta väl.

Inget beslut är fattat ännu, men Folkpartiet Liberalerna ser att det bästa valet för sjukvården är att vi lagar vår patientmat enligt en modern variant av cook chill.

Begreppet kan låta tekniskt och själlöst, men hur många av oss har inte lagat julmat dagarna före jul och kylt ned? Den mat vi i dag köper från Västerås har fått en hård dom av våra egna patienter, men desto bättre betyg av middagsgästerna vid Västerås sjukhus. Det är uppenbart att något händer med maten från det att den tillagas i Västerås, tills dess den når Akademiska sjukhusets patienter. Det är möjligt att den metod vi i dag har för uppvärmning inte passar alla rätter. Därför vill vi nu själva laga maten och se till att varje måltid värms till en god middag.

Vi skulle aldrig förorda denna matlagningsmetod om vi inte uppriktigt såg det som ett klokt sätt att laga god mat, samtidigt som den låter oss vara försiktiga med våra gemensamma resurser.

Blir då maten lika god efter kylning som mat från ett varmlagat kök? Nej, en del rätter hade nog smakat bättre varmlagade.

Men just de rätterna hade fått ätas till priset av besparingar på annat i sjukvården. Vi är övertygade om att ett kök med mat som kyls kommer att ge patienterna god mat som hjälper dem bli friska. Annat vi behöver lägga större vikt vid är matens upplägg, menyvariation och måltidsmiljö. En studie genomförd vid just Akademiska sjukhuset visade att just dessa aspekter skattas som mycket viktiga av våra patienter.

Lika viktigt som hur vi tillagar maten är vilka råvaror vi väljer. Folkpartiet vill att landstinget prioriterar upphandling av ekologiskt och närproducerat, där det ger störst miljövinster.

Om sju år vill vi att alla livsme­del, där ekologiska alternativ ger en miljövinst, ska vara ekologiskt producerade. En särställning har det kött landstinget serverar.

Folkpartiet Liberalerna värnar Sveriges höga krav inom jordbruk och djurhållning. Vi vill också vara säkra på att ingen pannbiff eller mjölktetra kommer från djur uppfödda på importerad soja som kan ha gjort sydamerikanska arbetare svårt sjuka av bekämpningsmedel som varit förbjudna länge hos oss.

Det är också mycket viktigt för oss att motverka spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, vilket ger svenskt kött en stor fördel.

Mat är medicin. Patienter som äter blir lättare friska. Patientmaten behöver därför i första hand vara god och näringsrik, men behöver också kunna serveras dygnet runt när patienten är hungrig. Därför tror vi på cook chill för oss själva och länets andra patienter.

Lina Nordquist, landstingsråd (FP)

Johan Enfeld, landstingskandidat (FP)

Janine Bichara, landstingskandidat och leg sjuksköterska (FP)

Sjukvård Patientmat

Sjukvården

Landstinget har tidigare beslutat bygga ett nytt patientmatkök på Akademiska sjukhuset, eftersom man inte varit nöjd med lösningen med matleveranser från Västerås. Den närmaste tiden kommer beslut att fattas om hur maten ska tillagas. Huvudalternativ är cook serve, där all mat lagas ett par gånger per dag och serveras direkt, och cook chill, där maten kyls efter tillagning för att kunna serveras efter hand, dygnet runt. Det nya köket ska stå klart i slutet av 2015 och har kapacitet för att laga upp till 1 900 portioner per dag.