Det kommer många människor till Sverige just nu. De är mycket olika som personer, men de har det gemensamt att de har lämnat något med en förhoppning om en bättre framtid. Vi måste självklart lösa det mest akuta men när så skett måste alla krafter sättas in för att se till så att de nyanlända får en vardag som fungerar så bra som möjligt.
Den största flyktingkris vi haft i världen sedan andra världskrigets dagar skapar stor press på det svenska utbildningssystemet och vi vet sedan tidigare att det behövs tidiga insatser för att se till att de som kommer till svensk skola får möjligheter att lyckas.
Vi har fortsatt stora behov av att stärka skolan. Resultaten i internationella undersökningar sjunker sedan decennier tillbaka. Det är en utveckling som måste vändas oavsett det stora flyktingmottagandet. Liberalerna har sedan tidigare genomfört omfattande reformer för att förbättra den svenska skolan och arbetet med att ta emot nyanlända elever. Att snabbt lära sig svenska är grunden för att klara skolan och komma in i samhället.
Vi vill att alla nyanlända ska få extra undervisning i svenska och att den ska anpassas efter varje elevs förkunskaper och behov.
Nyanlända elever ska mötas av höga förväntningar och en undervisning som är anpassad till deras förkunskaper. Elevens kunskapsnivå ska kartläggas inom ett par månader för att snabbt kunna delta i ordinarie undervisning i så många ämnen som möjligt. I de skolor där eleverna sedan ska gå, måste lärarna ha rätt kompetens för att kunna kartlägga, följa upp och hålla en undervisning av hög kvalitet.
I skolor i utanförskapsområden, områden där utbildningsnivån är låg och arbetslösheten hög, är utmaningarna stora.
Dessa skolor ska få mer resurser för att möta utmaningarna. De elever som har sämst förutsättningar måste få möta de allra skickligaste lärarna. Vi vill även ge skolor, med återkommande problem att uppnå målen, möjlighet att bli omstartsskolor.
Det behövs fler speciallärare och specialpedagoger i skolan. Det räcker inte med statliga satsningar för att kunna anställa, när det snart inte finns några lärare kvar. I Uppsala är över hälften av speciallärarna 59 år eller äldre och så ser det ut i de flesta kommuner. När vi besökte en skola nyligen, visade det sig att de hade tillgång till en behörig speciallärare på 900 elever. Bara sedan juni i år har andelen speciallärare minskat med 14 tjänster i Uppsala. Det är av stor vikt att vi kan säkerställa skolors tillgång på specialpedagoger och speciallärartjänster och då måste huvudmännen ta sitt ansvar.
De lärare som pluggar vidare till speciallärare eller specialpedagoger och samtidigt arbetar, måste ha bättre förutsättningar för att kunna göra det. Det är nödvändigt att arbetsgivaren ser till att detta ger en löneökning.
Liberalerna föreslår också att en premie införs för speciallärar- eller specialpedagogexamen liksom för ämneslärarexamen inom matematik, biologi, kemi, fysik eller teknik. Vi behöver locka fler att bli lärare och detta är en väg att gå.
I Uppsala har Liberalerna lagt en rad förslag för att kunna lösa akuta och långsiktiga problem med ett ökande elevtal och behålla kvaliteten på undervisningen. Studentmedarbetare kan avlasta och stödja lärare. Därför behövs också fortbildning för alla lärare i exempelvis flerspråkigt lärande och/eller svenska som andraspråk. Av de människor som kommer till Sverige och Uppsala återfinns en mängd yrkeskunniga, bland annat utbildade och erfarna lärare. Därför vill Liberalerna i Uppsala att dessa får mentorskap i skola, praktik och riktad sfi med inriktning på ett fortsatt yrkesliv inom skolan. En snabbare validering av utländska examina är en viktig pusselbit för att råda bot på lärarbristen.
Utmaningarna varierar mellan skolor och mellan kommuner. Vi är medvetna om det otroliga arbete som sker där lärare, rektorer, offentliganställda och frivilliga, samverkar för att lösa de utmaningar som finns. Den utmaning Sverige nu ställs inför kräver kreativitet, pragmatism och konkreta lösningar.
Målet måste vara att klara av att möta de nyanländas och asylsökandes behov av undervisning samtidigt som vi klarar det omfattande arbete som krävs för att långsiktigt lyfta svensk skola till att bli en av de som klättrar, inte tappar, i framtida internationella mätningar.
Det kommer inte att bli lätt, men vi måste försöka.
Christer Nylander
riksdagsledamot (L)
Anna Manell
ledamot utbildningsnämnden (L)