Finns döden i vågskålen på BB?

Barnmorskorna på Akademiska fick månadslönen tillfälligt höjd med 16000 kronor i somras. Men generella påslag får de inte. Därför försvinner de erfarna, skriver Märta Cullhed Engblom och Elin Ternström..

Ansvaret för att koordinera avdelningen under hektiska arbetspass läggs nu på barnmorskor med tre års erfarenhet, skriver Märta Cullhet Engblom och Elin Ternström.

Ansvaret för att koordinera avdelningen under hektiska arbetspass läggs nu på barnmorskor med tre års erfarenhet, skriver Märta Cullhet Engblom och Elin Ternström.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2014-09-01 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Förvånansvärt har det inte hänt något oönskat. Inga tillbud eller patientskador". Så uttalar sig Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Uppsala. Katastrofen uteblev genom ett flexibelt och gränsöverskridande arbetssätt och allt gick över förväntan. Slutet gott, allting gott.

Det är ur ett strikt medicinskt perspektiv man kan hävda att inget allvarligt har inträffat; sommaren har varken kostat människoliv eller irreparabla skador. Fanns det i vågskålen att något sådant skulle kunna inträffa?

I så fall är det en skam för Sveriges fjärde största stad och en triumf för alla de skickliga läkare, barnmorskor och undersköterskor som visat hur långt det går att sträcka sig när nöden så kräver.

Ingen berättar om det avtal som i sista stund gick igenom och säkrade många av sommarens barnmorskeluckor. Våra skattepengar förvandlade i ett trollslag barnmorskelöner från 26000 till 42000 under de hetaste sommarmånaderna.

Det är inte svårt att förstå att flera av de som sagt upp sig valde att gå tillbaka tillfälligt. Men att behålla våra mest kompetenta och erfarna barnmorskor – som länge utgjort den professionella ”kärnan” i verksamheten- genom att ge dem blygsamma generella (eller individuella) påslag var det inte tal om.

Således har antalet erfarna barnmorskor minskat i antal på förlossningen, och ansvaret för att koordinera avdelningen under hektiska arbetspass läggs nu på barnmorskor med tre års erfarenhet. Att jämföra med betydligt fler år som krävdes innan sommaren.

Läkarnas inflytande över förlossningsvården har ökat. Det kan låta tryggt och säkert, men forskning har visat gång på gång att barnmorskor är bäst lämpade och utbildade för att självständigt handlägga det normala. Det är först vid den komplicerade förlossningen som läkare med specialistkunskap behövs. Att blanda ihop normalt med komplicerat är således inte till gagn för någon födande kvinna. Förutom att det är kostsamt att ersätta barnmorskor med läkare (!) så kan det leda till onödiga ingrepp med risk för komplikationer såsom ökat antal kejsarsnitt och förlossningar med sugklocka. Vår barnmorskeprofession bygger på ett omvårdnadsperspektiv - mjuka värden som lätt försvinner - men som i förlängningen ger goda medicinska resultat.

Färre barnmorskor på plats har inneburit att dessa mjuka värden ej kunnat prioriteras.

Stor oro inför sommaren har präglat blivande föräldrar. Flera har självmant sökt sig till andra ställen i landet att föda på. Förlossningsrädda har fått se sin Auroramottagning gå upp i rök. Nyblivna, trötta mammor som gärna sovit kvar på BB en natt har känt sig tvungna att åka hem efter sex timmar. Kvinnor i värkarbete med en närvarande barnmorska hos sig under hela den aktiva fasen av förlossningen har haft tur. Trots att det är ett av de mest effektiva verktyg vi har, sett ur ett psykologiskt och medicinskt perspektiv.

Man ska inte behöva be till några högre makter eller ha tur med sig när man står i begrepp att föda sitt första, andra eller femte barn.

För alla oss som jobbar inom förlossningsvården har det varit en dyr sommar – med ett svidande nederlag för barnmorskeprofessionen och en omänsklig press på alla läkare under specialistutbildning.

Skattepengar har gått åt till att betala dyra men kortsiktiga lösningar. Ändå har blivande föräldrar behövt spela sina kort rätt för att ”säkra” en plats på förlossningen. Vem står till svars?

Märta Cullhed Engblom

barnmorska

Elin Ternström

barnmorska och doktorand vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet

Läs mer om