Har man flytt från Syrien, Afghanistan eller Irak har man en oerhört stark inneboende känsla av att kunna klara sig själv. För att kraftfullt förbättra integrationen krävs förslag och reformer som tar en självklar utgångspunkt i människors egen förmåga. Ju snabbare människor kan påbörja utbildningsprogram och uppnå egen försörjning, desto lättare kan vi också hjälpa många fler.
Självklart ska Sverige fortsätta att värna asylrätten, men nu krävs handling för att genomföra reformer som ser till att alla våra nya invånare snabbare kan nå egen försörjning.
Förutom att fler europeiska länder måste ta ett större ansvar behövs en jämnare fördelning mellan kommunerna. Det är en medmänsklig skyldighet. Här krävs ett starkt, gott och tydligt politiskt ledarskap för att komma med konkreta förslag och reformer för att hantera den utmanande situationen vi befinner oss i.
Parallellt med att hantera volymproblematiken måste regeringen självklart komma med förslag för att förbättra integrationen. Förslag från Centerpartiet eller andra oppositionspartier, som kan förbättra integrationen, har regeringen hittills inte visat något intresse av. Det tycker vi är anmärkningsvärt och beklagligt.
Vi som i våra kommuner tar ansvar och vill bidra till en bättre integration undrar vad regeringen väntar på. Vi behöver fler och bättre verktyg för att kunna göra det som behövs för att både hjälpa människor, men också för att kunna lösa vår demografiska utmaning.
Alla, inklusive ensamkommande barn behöver omgående grundläggande kunskaper om sitt nya land. Därför behövs, tidigt i asylprocessen, en obligatorisk grundutbildning, kopplat till den ersättning som betalas ut i dag. En utökad samhällsorientering med fokus på lagar, regler och normer, föräldraskapsutbildning och undervisning i svenska hjälper också till att minska den psykiska påfrestning som är en verklighet för de flesta som väntar på asylbesked.
Åldern för ensamkommande barn som placeras på HVB- och familjehem bör sänkas till 15 år. Dagens fyrkantiga regelverk som kräver att barn och ungdomar ska placeras i HVB-hem med bemanning dygnet runt eller familjehem är en dyr lösning som inte passar alla, behöver ändras. Det ska vara lättare att kunna placera ensamkommande barn hos släkt och vänner som bedöms vara lämpliga. Dessutom skulle fler ungdomar, likt vilka ungdomar som helst, kunna dela på en lägenhet, bo på folkhögskola eller i ett annat boende med mindre bemanning.
Sysselsättning på asylboenden förekommer, men är i dag inget krav vilket leder till ohälsosam passivitet. Vi anser att aktiviteterna ovan bör ställas som krav vid upphandling av asylboenden. Det måste ju finnas någon form av proportionalitet mellan hur mycket pengar man lägger på asylboendena och de krav som ställs på verksamheten.
För att effektivisera mottagandet, sänka kostnaderna och få ut människor snabbare i egen försörjning har vi flera förslag.
- Korta ner handläggningstiderna för asylprocessen.
- Inför grundutbildning i samhällsorientering.
- Alla ska kunna jobba från dag ett.
- Inför en lära-svenska praktik med lägre lön.
- Fler stimulanser som rot och rut för att inkludera nysvenskar på arbetsmarknaden.
- Öppna upp arbetsmarknaden och gör det enklare och billigare att anställa.
- Alternativa boenden för ensamkommande barn.
- Proportionalitet mellan kostnad för och krav på asylboenden.
Att få ut människor snabbare i egen försörjning och att sänka kostnaderna är absolut nödvändigt för oss ute i kommunerna.
Centerpartiet har viktiga konkreta och realistiska förslag. Regeringen får gärna använda dem.
Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet i Uppsala Län
Anne Lennartsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Uppsala Län
Kommunalråd/gruppledare för Centerpartiet i Uppsala Län:
Catarina Deremar, Tierp
Göran Eriksson, Håbo
Anders Eskhult, Knivsta
Stefan Hanna, Uppsala
Annika Krispinsson, Heby
Clarrie Leim, Älvkarleby
Kenneth Löthegård, Enköping
Jacob Spangenberg, Östhammar