Att vargfrågan väcker känslor och omges av en rad myter är inget nytt. I sin replik menar Elisabeth Blomgren att rovdjursstammarna har decimerats. Ett uttalande som kan kategoriseras som en myt.
Den svenska rovdjursstammen ökar och därmed antalet skador orsakade av rovdjur. Vidare antyder Blomgren att Sverige inte uppfyller sina skyldigheter gentemot andra länder. Så är det inte utan Sverige uppfyller sina internationella åtaganden.
Alliansens rovdjurspolitik bygger på noggranna utredningar och ett gediget forskningsmaterial. Inga av våra rovdjursarter är utrotningshotade. Vi är ett av de länder i världen som har bäst koll på vår vargstam och det gör att vi kan vårda den på ett ändamålsenligt sätt. Vi kan förvalta våra rovdjur med hänsyn till både rovdjur och människa.
Blomgren verkar inte tänka på de lantbrukare som får sina får rivna eller boende i vargtäta områden som inte vågar släppa lös hunden eller som känner att de inte kan röra sig fritt i skog och mark.
Rovdjursangrepp på tamboskap och husdjur orsakar i dag skada för enskilda lantbrukare och leder till otrygghet. Erforderliga åtgärder vidtas för att förebygga sådana skador och medel för ersättningar vid skador finns men problemen kvarstår.
Det är viktigt för oss att rovdjursförvaltningen bestäms av de människor som berörs av den. Människor som lever nära rovdjur och vilt ska kunna vara med och påverka. Därför vill vi att viltförvaltningsdelegationerna ska få ännu större inflytande än tidigare.
Vargfrågan har på många sätt blivit en symbol för känslan på landsbygden att beslutsfattare inte lyssnar på dem. Ett problem för många på landsbygden som vi tar på allvar och har lösningar för. Lösningar som tar hänsyn till både rovdjur och människa.
Kristina Yngwe (C) riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet
Ulf Berg (M) riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet
Lars Tysklind (FP) riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet
Magnus Oscarsson (KD) riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet