Medarbetarna i landstinget ska ha lön efter kompetens och möjlighet till en god löneutveckling. Den svenska modellen innebär att lönebildning sker mellan arbetsgivare, fackliga företrädare och medarbetare. Vi tycker att den modellen är värd att värna om. Vi är därför bekymrade över att företrädare för Socialdemokraterna i den politiska debatten i landstinget inte värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Landstinget har ansvar för två samhällsviktiga funktioner, sjukvård och kollektivtrafik. För att fullgöra vårt uppdrag krävs medarbetare med hög kompetens och som trivs med sitt arbete. Alla vill att välfärdens medarbetare ska ha bra lön och goda arbetsvillkor. Eftersom Alliansen är alternativet som tar ansvar för ekonomin är vi också det bästa alternativet för dem som vill ha en bra löneutveckling.
Det råder i dag brist på sjuksköterskor och framför allt sjuksköterskor med specialistutbildning, däribland barnmorskor. Det är ett stort nationellt problem som inte går att lösa i en handvändning. Men vi är inte passiva.
*600 chefer i landstinget har utbildats i lönesättning och vi har skärpt landstingets lönepolicy för att säkerställa att lön sätts individuellt och efter kompetens.
*Vi har avsatt 30 miljoner i nästa års budget för att få en lönebildning som premierar kompetens och erfarenhet bättre lönar sig.
*Vi investerar mest i landet per invånare för att modernisera landstingets vårdlokaler. Dels för att anpassa vården efter framtidens krav men också för att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare.
*Vi värnar valfriheten för dem som jobbar i vården. Det gör att arbetsgivare som landstinget måste vara på tårna för att attrahera och behålla kompetens personal. Det leder till högre löner och bättre arbetsmiljö. Vi vill inte backa bandet och återgå till en situation där vårdens medarbetare inte kunde välja mellan olika arbetsgivare.
*Genom jobbskatteavdraget som Alliansregeringen genomfört har en sjuksköterska fått en extra månadslön per år i sänkt skatt. Samtidigt har vi aldrig satsat så mycket på sjukvård som vi gör idag.
*Vi mäter regelbundet hur våra medarbetare trivs på sina jobb. I den senaste mätningen som presenterades för någon månad sedan fick landstinget återigen goda resultat och vi står oss väl i jämförelse med andra arbetsgivare. Medarbetarnas sjukfrånvaro har minskat med en tredjedel sedan 2006 och långtidssjukskrivningarna har under samma period halverats. Däremot finns mer att göra för att öka delaktigheten och arbetsmiljön.
Vi har de senaste åren sett en snabb ökning av lönerna för sjuksköterskor i vårt län. Medianlönen har stigit med 11 procent mellan 2011–2013. I sammanhanget kan nämnas att barnmorskor på Akademiska sjukhuset i dag har en medianlön på 32 400 kronor per månad och att lönerna ligger mellan 29 500-40 250 kronor per månad. Barnmorskors och sjuksköterskors historiskt oacceptabla löneutveckling är ett prioriterat problem vi måste få bukt med. Detta arbete behöver göras långsiktigt och inte präglas av kortsiktiga brandkårsutryckningar. Vi förstår att det är frestande att som våra politiska motståndare hälla bränsle på kritik mot löner och arbetsmiljö, utan att nämna med ett ord hur de vill ta ansvar för frågan.
Utvecklingen vi sett de senaste åren där olika grupper av anställda i vården sköter sin löneförhandling via media är inte den modell som vi vill se. Det skapar en ryckighet och godtycke. Och vad händer med dem som har yrken som inte är medialt lika intressanta? Sjukvården bygger på ett helhetstänkande. Alla behövs för att vården ska fungera. Vi vill inte vara med om att hamna i en situation där grupper ställs mot varandra. Många har rätt i att deras löner inte motsvarat deras kompetens. Detta måste åtgärdas på ett hållbart och väl övervägt sätt. Det kan bara göras enligt den svenska modell som fungerat väl över lång tid på arbetsmarknaden.
Vi vill gärna få förnyat förtroende att ta ansvar för medarbetarna i landstinget i Uppsala län, men vi vill få det genom god personalpolitik. Vi ska ha bra löner och arbetsmiljö för dem som jobbar i välfärden. Den uppgiften tar vi på allvar.
Erik Weiman (M)
Lina Palm Nordquist (FP)
Johan Örjes (C)
Anna-Karin Klomp (KD)
Nina Lagh (M)
Landstingsråd för Alliansen