När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tog över majoriteten i Uppsala förra hösten hade alliansen haft åtta år på sig att bygga om Studenternas. Nu har Uppsalas rödgröna budget antagits och vi i den rödgröna majoriteten ser till att utveckla arenorna på Studenternas, Österängen och Gränby sportfält.
Vi har utifrån det urspungliga förslaget som lades fram för arenorna och anläggningarna halverat kostnaderna på över miljarden till mindre än 500 miljoner.
Studenternas läktarkapacitet på 10 000 med möjlighet till utbyggnad är anpassad till elitfotbollens behov samtidigt som vi tar ett ekonomiskt ansvar genom att inte bygga en för stor arena. Arenorna som tagits fram i samråd med föreningar och utövare kommer att erbjuda goda tränings- och tävlingsmöjligheter för idrotten på alla nivåer.
Hundraåringen Studenternas IP har en anrik historia i Uppsala som skall förvaltas väl. För att ta vara på områdets fulla potential krävs en genomgripande modernisering. Detta är uppenbart för oss rödgröna även om Moderaterna genom sin debattartikel gärna påstår att de är unika i denna insikt.
Med vårt budgetbeslut menar vi i den rödgröna majoriteten att alla Uppsalabor nu vunnit ett inbjudande rekreationsområde och besöksmål i hjärtat av Uppsala, en ny anläggning för friidrotten och en uppgradering av Österängen.
Om alliansens linje vunnit hade över en halv miljard fler skattekronor krävts och projekteten hade inte kunnat genomföras på ett ekonomiskt hållbart sätt.
Utöver idrottsevenemang ska arenaområdet öppnas upp både för organiserad och spontanidrott alla dagar i veckan, vinter som sommar och dag som kväll. Större evenemang främjar besöksnäringen och viktiga arbetstillfällen skapas. I det mycket allvarliga ekonomiska läge som kommunen befinner sig i är det avgörande att våra gemensamma medel hanteras ansvarsfullt. Därför ska nya arenor utgå från faktiska behov och resurser och inte överdimensioneras med risk för att stå med tomma läktare stora delar av tiden, vilket i stället för intäkter genererar merkostnader.
I Uppsala ska vi ha en modern utveckling av arenor och idrottsanläggningar där naturområden och den biologiska mångfalden respekteras.
För att säkra hotade arters överlevnad i Europa har vi beslutat om gemensamma regelverk på överstatlig nivå och det är inte upp till lokala politiker att bestämma om arter är skyddsvärda eller inte. Lokalt har vi dock all möjlighet att planera klokt och utifrån denna kunskap avgöra var vi vill anlägga bland annat arenor. Om vi har kännedom om att ett område är omöjligt att exploatera på grund av artskyddet är det ju onödigt att lägga resurser på projektering.
Uppsala är en del av en värld som står inför stora utmaningar för att klara klimat och miljö.
I Uppsala har vi särskilt goda förutsättningar att ligga i framkant och se dessa utmaningar som möjligheter att utvecklas på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt.
Vi ska därför bygga med smart byggnadsteknik med energibesparande åtgärder som håller nere driftskostnaderna, vilket vi tjänar ekonomiskt på samtidigt som vi begränsar miljöpåverkan. Installation av solpaneler, kloka val av byggmaterial och möjligheter att återanvända energi är därför betydelsefullt.
Moderaterna vill gärna att vi satsar hundratals miljoner på att bygga parkeringsgarage vid det nya arenaområdet. Studenternas ligger centralt och tillgängligheten kommer i första hand säkras med kollektivtrafik vilket är en praktisk, modern och mycket kostnadseffektiv lösning som vi ser många bra exempel på vid stora arenor i Sverige och runtom i världen.
Att bygga ett parkeringsgarage där varje parkeringsplats beräknas kosta 600 000 kronor att bygga skulle vara starkt kostnadsdrivande för projektet och överhuvudtaget inte ekonomiskt försvarbart.
Vi satsar hellre pengarna på att utveckla arenans idrottsliga funktioner.
När publikfesten bandy-SM med 25 000 åskådare avgjordes i Uppsala löste vi uppgiften genom tillfälliga tillfartsparkeringar med skytteltrafik av bussar. Det är inte smart eller ekonomiskt att planera permanenta trafiklösningar för enstaka stora evenemang så som Alliansen anser nödvändigt. Ett flertal parkeringsgarage finns dessutom inom gångavstånd och 600 nya garageplatser byggs på Akademiska sjukhuset på andra sidan gatan. Ett begränsat antal parkeringar kommer dock att byggas främst för nyttotrafik, bussar och rörelsehindrade.
Att så många som möjligt ges möjlighet att delta i idrott och rekreation är långsiktigt avgörande för folkhälsan och livkvaliteten för oss som bor i Uppsala.
De investeringar vi gör i dag på idrottsanläggningar bör också ses som långsiktiga investeringar för folkhälsan, vilket på sikt spar resurser för kommunen inom områden som vård och omsorg.
Bredd- och elitidrott samspelar ofta på ett positivt sätt. Målet med breddidrotten är att inkludera människor oavsett ålder, kön, funktionsnedsättning, socioekonomisk eller etnisk bakgrund. Om vi lyckas med inkluderingsarbetet inom breddidrotten har vi genom samspelet med eliten bättre förutsättningar att också här lyckas locka fler grupper både bland utövare och publik. Satsningar på idrotten är också en satsning på att skapa platser för människor att mötas över kultur- och språkgränser, vilket kan ha avgörande betydelse för vår samhällsutveckling.
Nu ser vi fram emot att se Sirius gå upp i allsvenskan och fylla Studenternas i dag och i morgon!
Rickard Malmström, kommunalråd (MP) med ansvar för idrott och fritid
Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S)
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd (V)