DEBATT
I dag tas ytterligare ett steg bort från patientfokus och på sjukvård i tid. Ytterligare ett vårdval avskaffas, och därefter kan inga nya öron-, näs- och hals-mottagningar etableras i vårt län. Kvar finns tre taxeläkare, två i Uppsala och en i Enköping. Taxeläkare är privatläkare som är verksamma på nationella taxan (lagen om läkarvårdsersättning, LOL). De gör mycket gott för sina patienter, men systemet är en kvarleva från 1980-talet som staten tidigare ansvarade för, och det har tydliga nackdelar.
Vi vill i stället utöka och förbättra vårdvalet. Rapporter visar att vårdval i vårt län minskar patienters väntan på vård och leder till mer vård, till lägre kostnad per insats.
Lagen om valfrihet låter dessutom människor själva välja vem de vill få hjälp av med sin sjukvård, samtidigt som sjukvårdspersonal kan välja arbetsgivare, utvecklas i sina yrken och starta egna mottagningar där de bedömer att många patienter behöver dem.
Taxeläkarna har utretts nationellt ett flertal gånger. Slutsatsen har varit att systemet bör fasas ut. Jämfört med ett vårdval finns nämligen avsevärda nackdelar med taxeläkarsystemet: Landstinget kan inte kräva att sådana mottagningar hjälper sjukvården med utbildning, kan inte kräva att de deltar i forskning kring nya behandlingsmetoder och om behovet av vård ökar i någon kommun i länet strider det mot lagen att låta läkare starta en ny mottagning. Landstinget kan inte ens kräva att övrig sjukvård enkelt ska komma åt journalerna, eller att patienten ska få överblick över dem tillsammans med sin övriga journal på nätet.
Vår strävan för ökat patientinflytande har under alla tider motarbetats av de rödgröna.
Börje Wennberg föreslog när han tillträdde som landstingsstyrelsens ordförande att vårdvalet skulle ersättas med en alternativ lösning: man skulle nu ta kontakt med Wennberg själv.
Vivianne Macdisi har kallat vårdvalet "sjukvårdens största hot" och för "aggressiv och forcerad privatisering och splittring av specialistvården" (UNT 14-03-02).
Den splittring hon talar om rör de sammanlagt två hundradelar (!) av specialistvårdens budget där köerna är som längst. De två hundradelar där människor tidigare inte fick vård. Det var där vi införde vårdval.
Vi splittrade inte sjukvården, utan köerna. Det är vi stolta över.
Det vårdval som utformats för att korta ortopedipatienters väntan upphävdes efter valet utan närmare förklaring. Mer än ett år senare återstår fortfarande att se hur dessa patienter nu ska få vård, om vi alls får veta. Hur många som tvingas vänta längre än sextio dagar rapporteras nämligen knappt längre. Är sjuka människors väntan på vård och behandling oviktigt jämfört med rödgrön ideologi?
Nu är det alltså dags för nästa smäll – stök kring en läkare i Uppsala som vill sälja sin praktik gör att de rödgröna avskaffar vårdvalet i öron-näsa-hals för att få lugn och ro.
Enligt svensk lagstiftning får en taxemottagning nämligen inte säljas om det finns ett vårdval inom samma område. Vårdvalet i öron-näsa-hals startade för exakt två år sedan, men har förmodligen haft för dåliga villkor och därmed bara lett till att två nya mottagningar öppnat. Taxeläkarna har förmodligen av samma anledning valt att fortsätta som just taxeläkare. Istället för att förbättra villkoren i vårdvalet för att få fler mottagningar i länet väljer alltså den rödgröna ledningen att lägga ned det helt.
Den rödgröna ledningen sätter märkligt nog enskilda företagares vinst framför patienterna.
Det är bara att beklaga de Enköpingspatienter som när avtalet löper ut förlorar sin öron-näsa-hals-specialist hos doktor Wahlund. Vi beklagar även alla patienter i Tierp, Heby, Håbo, Östhammar och Älvkarleby som inte längre kan hoppas på en läkare närmare dem.
De tre läkare som i dag arbetar i Uppsala och i Enköping kommer nu inte kunna få fler kollegor om inte landstinget gör en LOU-upphandling, en process som är både bökig, dyr och stelbent. De rödgrönas rädsla för förändring och patientinflytande gör därmed att landstinget går kräftgång tillbaka till nittiotalet genom att ersätta flexibilitet med oändliga köer. Helt otroligt.
Lina Nordquist, 2:e vice ordf (L) Sjukhusstyrelsen, oppositionslandstingsråd
Stefan Olsson, led (M) Sjukhusstyrelsen
Sara Sjödal, led (C) Sjukhusstyrelsen
Helena Busch Christensen, led (KD) Sjukhusstyrelsen