Alliansens linje vann

Till slut blev trycket på de rödgröna för stort och de valde, motvilligt, att gå på alliansens linje.

Madeleine Andersson

Madeleine Andersson

Foto: Staffan Claesson

DEBATT2015-10-30 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man åker in i Uppsala kommun möts man av orden ”Välkommen hit – Välkommen hem!”. Detta att bjuda in både kommuninvånare såväl som tillfälliga besökare signalerar ett inkluderande sätt att se på varumärket Uppsala. Vår kommun skall vara en plats där det är gott att leva, oavsett om man bor här permanent eller är tillfällig gäst. Politiskt innebär detta satsningar på jobb, välfärd, infrastruktur och byggande av bostäder till gagn för alla kommuninvånare, men också att tydligt prioritera besöksstaden Uppsala genom satsningar på turism och upplevelser.

Uppsala är Sveriges fjärde storstad.

Utbyggnaden av lokaler och anläggningar för kultur, idrott och fritid har dock inte följt den ökande befolkningsutvecklingen, vilket lett till brister i den sociala infrastrukturen avseende större kulturcentra, evenemangs- och tävlingsarenor såväl som utbud, service och anläggningar i bostadsnära lägen.

För att komma tillrätta med detta togs flera strategiskt viktiga beslut om investeringar i arenor och nya hallar under föregående mandatperiod.

De kulturella och kreativa näringarna utgör ungefär 5 procent av BNP och allt tyder på att denna sektor kommer att öka i betydelse. Många människor får sitt första jobb inom besöksnäringen. Det är den näring som kan erbjuda störst variation av arbetstillfällen för människor med olika utbildningsbakgrund. Det är också den näring där flest utlandsfödda svenskar arbetar. Här finns det en stor utvecklingspotential. Uppsala har en bredd av elitlag i kommunen. Detta att Uppsala under det senaste året lockat artister som Elton John och Mark Knopfler visar vilken tillväxtpotential som finns i en kommun geografiskt placerad mindre än en timmes resväg från Stockholm och Nordens tredje största flygplats.

En investering i en arena i Uppsala är en investering i besöksnäringen och i förlängningen en investering i bland annat hotell, restauranger, affärer, museum och kaféer.

För att dessa sektorer skall kunna växa krävs en politik som ser möjligheter och förmår att brett prioritera jobb och tillväxt. I ljuset av detta är det obegripligt att regeringen valt att höja arbetsgivaravgiften för dessa sektorer med 2,3 miljarder nästkommande år. Detta slår hårt mot jobb och tillväxt.

Idrotten är både en viktig, kreativ näring och vår största folkrörelse. Den är inte bara en källa till glädje för många människor utan skapar också förutsättningar för att fler ska kunna leva friskare liv längre upp i åldrarna. Elitidrotten spelar en central roll som förebild för barn-, ungdoms- och breddidrotten och bidrar till bättre folkhälsa och integration.

Idrotten och föreningslivet erbjuder gemenskap och är mycket viktiga i mångfalds- och jämställdhetsarbetet där rasism, sexism och homofobi motverkas.

Den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun ägnade sitt första år vid makten till att överväga att stoppa de sedan tidigare beslutade nya arenorna på Studenternas och Gränby. Turerna har varit många och handlat om allt från ödlor till förslag om att skjuta hela projekten på framtiden. Elitidrotten i Uppsala har under detta år uttryckt både oro och frustration. Till slut blev trycket på den rödgröna majoriteten för stort och man valde, motvilligt, att gå på alliansen linje.

Beslutet innebär att en ny fotbollsarena kommer att byggas och Studenternas IP kommer att utvecklas med fokus på fotboll till ett område för elitidrott, friluftsliv och evenemang.

En viktig del i förslaget är att antalet sittplatser kan skalas upp för att möjliggöra en större publikkapacitet. Fotbollsarenan är tyvärr bantad till en publikkapacitet på upp till 8 000 sittande åskådare, men kan skalas upp genom en omfördelning mellan sittande och stående publik. För att garantera tillgängligheten hoppas vi även att genomtänkta parkeringslösningar tillkommer.

Moderaterna är glada att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet äntligen ställt sig bakom de nödvändiga satsningarna på Uppsalas idrott som alliansen drev.

Det är investeringar i tillgängligheten som ökar intresset för idrotten och som ger ett mervärde för oss som bor i Uppsala.

Satsningar på den kreativa näringen är en satsning på varumärket Uppsala som en plats där företag etablerar sig, där välfärden utvecklas och där nya jobb skapas. Uppsala skall i människors medvetande vara en plats man gärna besöker och dit man kan tänka sig att flytta.

Välkommen hit-välkommen hem!

Markus Lagerquist, andre vice ordförande (M) i idrotts- och fritidsnämnden

Inger Söderberg, ledamot Uppsala kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB

Madeleine Andersson (M)

Thomas Tjäder (M)

Studenternas

Läs mer om