Alla fossilfria fordon behövs

I gatu- och samhällsmiljönämndens verksamhetsplan för 2015 finns inte en enda åtgärd för att ställa om till fossilfria fordon, skriver fyra allianspolitiker i gatu- och samhällsmiljönämnden i en replik till S, V och MP.

Louise Landerholm Bill

Louise Landerholm Bill

Foto: stewen@qimage.se

DEBATT2015-03-15 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att den rödgröna majoriteten fortsätter arbeta för alliansens mål att Uppsala ska vara Sveriges bästa cykelstad.

Under alliansens ledning klättrade Uppsala från plats 14 till plats sju i kommunvelometern, Cykelfrämjandets ”termometer” för cyklister bland Sveriges kommuner.

Under den förra majoriteten med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna antogs Uppsala kommuns första Cykelpolicy och Cykelhandlingsplan.

Vi såg till att de satsningar som görs på cykeln som transportmedel kan följas upp. Bara under 2013 och 2014 satsade vi 74 miljoner kronor på drift och underhåll och vi investerade 116 miljoner kronor i nya och förbättrade cykelförbindelser. Inte minst byggdes den första snabbcykelleden mellan Valsätra och centrum. Vi hann också ta beslut om den andra från Stenhagen via Flogsta. Grunden till de cykelförbättringar i drift och underhåll, snöröjning och sandupptagning som vi nu ser lades under alliansens tid i majoritet. Kommunfullmäktige beslutade då också om en parkeringsnorm för cyklar vid nybyggnation, för att cyklarna ska få plats även när de står stilla. Denna parkeringsnorm vill majoriteten nu omarbeta innan den ens blivit verklighet.

I vårt förslag till budget för Uppsala kommun åren 2015–2018 fanns investeringar i cykelinfrastruktur på 272 miljoner kronor. Den nuvarande majoriteten har ökat dessa med 15 miljoner kronor om året och försöker få det att låta som att de satsar mycket mer på cykling.

Det stämmer inte. Aldrig tidigare har Uppsala satsat så mycket och så målmedvetet på cykelinfrastrukturen som under alliansens ledning. Det är alltså inte pengarna i sig vi vänder oss mot. Investeringar i cykelinfrastruktur är en god investering, även om det praktiska i investeringstakten kan ifrågasättas.

Nu säger sig dock S, V och MP vilja ”öka ambitionsnivån”. I Cykelhandlingsplanen finns tre ambitionsnivåer angivna. Alliansens beslutade i majoritet om ambitionsnivå 2 vilket innebär en ambitiös men realistisk satsning där cykeln blir ett trafikslag att räkna med. Redan 2013 reserverade sig Miljöpartiet och Socialdemokraterna för ambitionsnivå 3, som innebär att ”persontrafiken i de centrala delarna av Uppsala utgörs av gång, cykel och kollektivtrafik”.

För de rödgröna tycks nästan all motortrafik vara av ondo. Personbilar är nedprioriterade och utrymme för sophämtning, distributionstrafik och arbetsmaskiner verkar inte längre finnas med i planen.

Alliansen anser att det för en hållbar stadsutveckling i en kommun med snabb tillväxt, behövs strategier för alla transportslag.

Därför valde vi att arbeta strategiskt för en ökad andel cykelresor och bättre cykelmöjligheter, men utan att kollektivtrafik, varulogistik och biltrafik aktivt begränsas.

Tack vare alliansen antog kommunfullmäktige i maj 2014 ett av Sveriges mest ambitiösa miljö- och klimatprogram. Det viktigaste målet för att minska utsläppen av växthusgaser i Uppsala kommun är att ställa om till fossilfria kommunala fordon 2020 och upphandlade fordon 2023. För att nå det målet behöver nämnden vidta konkreta åtgärder så snart möjligt.

Men i gatu- och samhällsmiljönämndens verksamhetsplan för 2015 finns nu inte en enda åtgärd för att ställa om till fossilfria fordon som elbilar, laddhybrider och biogasbilar.

Med Miljöpartiet på ordförandeposten i gatu- och samhällsmiljönämnden riskerar Uppsalas medborgare att få se en utveckling där alla cykelsatsningar går till centrala Uppsala, där parkeringsplatser försvinner, parkeringsavgifter höjs och parkeringsnormen sänks i raskt takt. Majoritetens beslut i gatu- och samhällsmiljönämnden att förbereda ett borttagande av minst 33 parkeringsplatser på Sysslomansgatan mellan Torsgatan och Geijersgatan utan att någon som helst konsekvensanalys gjorts är ett tydligt ställningstagande. Resultatet är dock att människor väljer att ta sig till köpcenter utanför centrum och att antalet bilresor i Boländerna och Gränby ökar.

Utan åtgärder för att snabba upp omställningen till fossilfria fordon kommer även utsläppen att öka – trots en och annan ny snabbcykelled till centrum.

Vi är positiva till satsningar på cykeltrafik. Vi hoppas att cykelsatsningarna genomförs utan att kollektivtrafik och biltrafik aktivt begränsas. Risken vi ser är dock att ambitiösa ökningar i investeringstakten leder till ogenomtänkta förändringar av stadstrafiken och att det drivs en politik som i praktiken gör centrala Uppsala helt otillgängligt för andra än friska stadsbor med raska ben.

Mia Nordström, 2e vice ordförande (C) gatu- och samhällsmiljönämnden

Louise Landerholm Bill, ledamot (M) gatu- och samhällsmiljönämnden

Stojka Lakic, ledamot (FP) gatu- och samhällsmiljönämnden

Ian Engblom Wallberg, ledamot (KD) gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer om