Normalt är det en bedrift för ett nystartat parti bara att ta plats i parlamentet efter ett val. Att man får egen majoritet har knappast hänt någonsin någonstans. Men Emmanuel Macrons En Marche är på väg att lyckas. I dag hålls den första valomgången i det franska parlamentsvalet.
La République en Marche får cirka 30 procent av rösterna, enligt opinionsundersökningarna, men tros genom det franska valsystemet få full utdelning i valet, kanske närmare 400 av de 577 mandaten i parlamentet. De vinner mest gentemot Socialistpartiet som har majoriteten i dag. Socialisterna kommer enligt prognosen att tappa 250 av 280 mandat, närmast en utradering av det gamla franska maktpartiet.
Macron har gjort allting rätt både före och efter presidentvalet i maj. Med utnämningarna till regeringen har han ytterligare stärkt sin position genom tunga ministerposter till konservativa politiker. Allt är upplagt för en historisk triumf och ett unikt tillfälle att verkligen pröva sin politik. Vilken den nu är? Löftet att ”reformera Frankrikes ekonomiska system” kan resultera i kritik när de konkreta förslagen väl kommer. Detsamma gäller EU- och handelspolitiken, Macrons profilfråga.
En Marche och Macron kan komma att ställas till svars på samma sätt som Hollande och Socialistpartiet just fått uppleva. Frankrikes ekonomi är i bitvis uselt skick och det är inga populära reformer som kan förväntas, till exempel vad gäller pensionssystemet. Konsekvensen av devisen att alla vill följa en vinnare är att det kan gå lika fort åt andra hållet. Det går allt fortare i politiken och vem trodde för några veckor sedan att Jeremy Corbyn skulle nosa på premiärministerposten i Storbritannien.
Troligen kommer också Marine le Pen själv in i parlamentet då Nationella Fronten ser ut att få några fler mandat än tidigare. Hon kommer att bevaka varje steg Macron tar på den nationella och på EU-arenan. Det är inte så att populismen och EU-motståndet slutligen besegrats i Frankrike. Det kommer bara att se ut så när valresultatet från parlamentsvalet är klart.