När Xi Jinping tillträdde som Kinas president för tre år sedan var förväntningarna höga om att han skulle driva på mot mer av demokrati och öppenhet i Kina. Han ansågs västvänlig på ganska lösa grunder, bland annat för att han hade en dotter som studerade under pseudonym vid Harvarduniversitetet. Men han hade också gjort sig känd som en stark motståndare mot korruption, som ville göra upp med de privilegier som omgav Kommunistpartiet.
Med facit i hand kan man konstatera att Xi Jinping gjort precis tvärtom vad öppenheten beträffar. Med utrensningar och lagändringar har han koncentrerat makten till sin person på ett sätt som saknar motstycke sedan Maos död 1975. Indoktrineringen i skolan har ökat. Akademiker har fängslats liksom närmare 50 journalister. Övriga är skrämda till tystnad.
Med hjälp av (enligt uppgift) ett tiotal miljoner kontrollanter är presidenten på väg att lyckas med vad få trodde var möjligt i en ekonomiskt öppen handelsnation, en fullständig kontroll av internet. Bland uppgifterna finns att stänga misshagliga sajter och ta bort kommentarer, men också att bidra med positiv information om Kina.
Ett av offren för den strypta yttrandefriheten är Gui Minhai, en svensk medborgare som var verksam som bokhandlare i Hongkong. Han försvann från sin semesterbostad i Thailand för drygt ett år sedan. De enda livstecknen sedan dess är några telefonsamtal med dottern Angela Gui i Sverige, där hon upplevde att han inte kunde tala fritt. Och ett uppenbart riggat tv-framträdande i januari där han erkände ett elva år gammalt brott - en trafikolycka med dödlig utgång.
Journalisten Lena Sundström har i sin programserie i SVT om yttrandefrihet, Håll käften eller dö, följt spåren efter Gui Minhai. Hans bokhandel i Hongkong var mycket populär bland kineser från fastlandet då han inte bara gav ut regimkritisk litteratur, utan också böcker med skvaller om de kinesiska ledarnas liv, i synnerhet kärlekslivet. Nu hittar Sundström inga som helst spår efter bokhandeln, och ingen som är villig att berätta om den eller om Gui Minhai.
Med president Xi Jinping vid makten råder en ny sorts tystnad i Kina. Särskilt viktigt är att strypa oppositionen i Hongkong, vars utlovade fria val 2017 nu kommer att kontrolleras av Peking. Oron finns under ytan i den före detta brittiska kolonin. Hur väl regeringen lyckas med att tämja den beror mycket på det internationella stödet för demokratirörelsen. Utan detta i ryggen kommer ingen att våga säga sin mening och då har Xi Jinping lyckats.
Den svenska regeringen kan bidra genom att kräva att Gui Minhai försätts på fri fot och att han får träffa sin dotter. Eller åtminstone att anklagelserna mot honom offentliggörs och kan prövas i domstol. Det är dags att inse att de höga förväntningarna på Kinas nye president aldrig kommer att infrias.