I Östhammars kommun finns ett trettiotal vakanta lägenheter hos kommunala stiftelsen Östhammarshem. Men det är inte vem som helst som får hyra. För att vara aktuell som hyresgäst får man inte ha några betalningsanmärkningar hos kronofogden. Dessutom måste man kunna visa att man har försörjning minst ett halvår framåt. Där sprack det för 19-årige Kim Sotkajärvi som är från Gimo.
Han har inga skulder, men efter gymnasiet har han haft svårt att få jobb och han saknar a-kassa. En kort period jobbade han som telefonsäljare på ett företag i Uppsala. Men han lyckades inte sälja något, och chefen rev helt sonika sönder kontraktet efter tre dagar och sa åt Kim att han inte behövde komma tillbaka.
– Det stod i kontraktet att man skulle få lön även om man inte sålde något. Men tyvärr hade jag ingen kopia och jag fick ingen lön alls. Man lär av misstagen, säger Kim som även fått "provjobba" utan lön en kväll som servitör på en restaurang i Tierp.
– Ägaren ville se om jag var duktig, och det gick bra. Men han har aldrig ringt tillbaka.
Varje månad har Kim sökt ett 30-tal jobb. Han har pluggat på GUC och skulle gärna jobba som grafisk formgivare, men han kan tänka sig i stort sett vilket jobb som helst i dag - allt för att ligga bättre till för en hyreslägenhet. Via nätet har han sökt efter privata hyresvärdar i flera kommuner men det har inte gett något napp.
Kim som skulle önska att socialförvaltningen ville hjälpa honom med ett bostadssocialt kontrakt.
Men socialnämnden i Östhammars kommun vill att antalet bostadssociala kontrakt (där kommunen hyr lägenheten) ska minska och man arbetar för att bostadslösa personer lättare ska komma in på den vanliga bostadsmarknaden. Karin Enlund på socialförvaltningen säger att de flesta unga som saknar bostad löser det själva, på ett eller annat sätt. Att vänta med att flytta hemifrån tills man har en egen försörjning är ett generellt råd.
– Socialtjänsten har varken kunskap eller kapacitet att driva bostadsförmedling, säger Karin Enlund.
Kerstin Björck Jansson (C) är socialnämndens ordförande. Hon är nöjd med att antalet nya bostadssociala kontrakt i Östhammars kommun minskat kraftigt.
– De bostadssociala kontrakten ska definitivt inte öka. Vi har arbetat med Östhammarshem på att ta bort dem, genom att skapa förutsättningar för att individen får ett eget kontrakt och kanske klarar att betala hyran själv. Tänk dig själv vilken stolthet ha ett eget hyreskontrakt jämfört med att vara beroende av samhället, säger Kerstin Björck Jansson.
Om man ändå är bostadslös och inte får något hyreskontrakt?
– Vi finns för att hjälpa personer upp på banan. Men det är Östhammarshems uppgift att tillse att vi har bostäder till människor i alla åldrar i Östhammars kommun.
Men hos Östhammarshem får man ju inget eget hyreskontrakt om man saknar långsiktig försörjning.
– Ja, de politiker som ingår i Östhammarshems styrelse är fullt medvetna om det här. Jag tycker att reglerna är oerhört hårda, säger Kerstin Björck Jansson.
Den senaste tiden har Kim Sotkajärvi sovit hos kompisar. Från måndag är det meningen att han ska bo i en sovsal på ett vandrarhem, om han har råd att lägga ut 1 800 kronor för åtta dagars boende. Socialförvaltningen har sagt att han kan få ersättning i efterhand mot uppvisande av kvitto.
– Det känns inte särskilt bra. Det enda socialen har hjälpt mig med är pengar, de säger att de inte kan göra något mer.
Vad som händer på sikt har Kim ingen aning om.
– Jag hoppas på jobb, framför allt. Jag vill bara ha ett boende så att jag kan få ett eget liv.