LÖRDAG 15 JUNI
Marinerad makrill
Perfekt på midsommarbordet som kall rätt att ätas med kokt nypotatis, knäckebröd och ost.
8 portioner
4 rökta makrillfiléer
1 dl hackade inlagda rödbetor
1 dl kapris
Marinad
2 msk söt grov senap
2 msk dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 dl rapsolja, neutral, ej kallpressad
2 msk dill, hackad
Dela makrillen i bitar och lägg på ett stort fat.
Blanda alla ingredienser till marinaden utom oljan och dillen. Vispa i oljan i en tunn stråle så det blir en tjock sås.
Blanda i dillen eller garnera med den. Häll marinaden över fisken och låt den stå i kyl minst en timme.
Garnera med rödbetor och kapris.
LÖRDAG 8 JUNI
Papas con mojo rojo
Potatis med röd sås är en kanarisk rätt som kan ätas som tapas. Doppa de saltkokta potatisarna i såsen. Gör gärna såsen en dag i förväg.
6-8 portioner som tapas
1 kg småpotatis med skal, tvättad
1 kg salt
1 skiva vitt dagsgammalt bröd
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk hela kumminfrön, mortlade
2 msk paprikapulver, gärna s k smoked paprika med rökig smak
2 rivna vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
Lägg potatisen i en kastrull och häll över saltet. Fyll med vatten tills det täcker.
Låt koka under lock tills potatisen är klar. Häll av i durkslag och skölj hastigt.
Mojo rojo:
Skär bort kanterna från brödet och smula de i en matberedare.
Häll på rödvinsvinäger och låt det dra 5 minuter. Tillsätt mortlade kumminfrön, paprikapulver och riven vitlök. Sätt igång maskinen och låt den gå medan du häller i oljan i en tunn stråle tills du får en tjock majonnäsliknande sås.
Smaka av med salt och peppar. Doppa potatisarna däri.
Padrones:
Padrones är milda gröna chilipeppar som finns att köpa i påse i grönsaksdisken på Ica. Perfekt drinksnacks.
6-8 portioner
1 påse padrones
2 msk olivolja
flingsalt
Hetta upp oljan i en stor panna och stek padrones-frukterna ett par minuter på hög värme så de blir blåsiga och skrynkliga. Salta generöst och servera.
Marinerade oliver
Enkelt, vackert och gott.
6-8 portioner
1 burk kalamtaoliver
2 hackade vitlöksklyftor
1 apelsin, helst ekologisk
2 kvistar rosmarin
1 dl olivolja
Häll av oliverna och lägg dem i en skål.
Lägg i hackad vitlök och riv skalet från apelsinen och tillsätt det.
Hacka rosmarinen och lägg i. Häll på oljan och rör om.
Låg gärna stå i rumstemperatur en timme innan servering.
Annat gott på tapasbordet:
Serrano- eller pata negraskinka
Lomo – luftorkad fläskfilé i tunna skivor
Chorizokorv i tunna skivor
Manchego-ost i stavar, lite flytande honung till
Brödbitar
CAVA
Anna Wallner som har skrivit boken Cava - bubblande glädje, rekommenderar 4 cava till tapas. Hon delar också med sig av ett recept på sangria gjord på cava.
Segura Viudas Brut Rosé (nr 7779), 79:-
En trevlig torr och fruktig rosé. Ett riktigt klipp!
Anna de Codorníu Brut (nr 7369), 89:-
En modernare cava baserad på chardonnay.
Recaredo Brut Nature (BS nr 77697), 195:-
En biodynamisk gran reserva av högsta kvalité.
Freixenet Reserva Real Brut (BS nr 88959), 179:-
En vällagrad reserva med reservvin, ger spännande karraktär.
Cavasangria
• 3 dl mineralvatten eller 7up, beroende på hur frisk/söt man önskar
• 1,5 dl cognac eller rom
• 3 msk socker
• 2 flaskor kall cava (brut eller brut nature)
• Skivad apelsin och jordgubbar som dekoration.
• Is
Blanda mineralvatten/7up, cognac och socker tills sockret löst sig. Lägg is och frukt i en lämplig kanna och häll blandningen över, fyll därefter på med kall cava.
LÖRDAG 1 JUNI
Fylld röding med grillad sparris och prästostsmör.
Röding är perfekt att grilla då den har ett smakrikt och lite fetare kött. Använd halster. Du kan också linda in fisken i folie men då blir den mer kokt än grillad.
4 portioner
1 ½ kg hel färsk röding, ca 2 stycken
2-3 färska lökar med blast
1 näve blandade färska örter, gärna lite ogräs från trädgården, t ex löktrav
½ citron i tunna skivor
1 liten burk ansjovis
2 msk kapris
flingsalt och nymald svartpeppar ur kvarn
Prästostsmör
125 g mjukt smör
1 dl riven prästost
lite pressad citron
Dessutom 1 knippe sparris
olivolja
kokt färspotatis
små fina tomater
Fyll ena halvan av grillen med kol och förebered en fin glöd. När kolen är grå och du absolut inte kan hålla handen ovan är det klart att grilla.
Rör ihop smöret med osten och kläm i några droppar citron. Skölj ur fisken. Klipp ett snitt i vardera ändan av ryggbenet och dra bort det. Skär bort revbenen med en vass kniv genom att vinkla kniven horisontellt och skära längs med skinnet. Putsa till kanterna. Salta och peppra noga inuti fisken.
Strimla löken med blasten, hacka örterna grovt och fördela i fiskarna tillsammans med citronskivor. Lägg på kapris och ansjovis. Salta och peppra.
Bryt av den nedersta delen av sparrisen och släng den. Grilla sparrisen hastigt över den heta glöden, cirka 2-3 minuter. Salta och droppa på lite olja.
Grilla fisken i halster alternativt bind upp fisken med steksnöre. Beräkna cirka 4 minuter per sida. Lägg först fisken över den heta glöden någon minut så skinnet blir krispigt och flytta sedan över den till den sida som inte har glöd. Lägg på lock och låt den grilla klart.
Lyft ur köttet med fyllningen och servera med kokt potatis, grillad sparris, tomater och prästostsmör.
LÖRDAG 25 MAJ
Grillad flankstek i tortillabröd med grillad majssalsa
Flanksteken är en del av kossans magmuskulatur. Det är ett väldigt smakrikt, mört och prisvärt kött. Om du grillar majsen innan du gör salsan blir det en speciell lite popcornliknande smak. Perfekt familjegrill!
4-6 portioner
1 flankstek, ca 800 g
flingsalt och nymald svartpeppar ur kvarn
Lönnsirapsglaze:
2 dl lönnsirap
1 tsk rökt paprikapulver, s k smoked paprika (finns i Santa Maria-kryddsortimentet)
några droppar Tabasco Chipotle
1 tsk kalvfond
Chipotlemajonnäs:
2 dl majonnäs (hemgjord eller Hellmann’s i burk)
1 tsk Tabasco Chipotle (Tabasco smaksatt med rökt chilipeppar)
några droppar flytande honung
1 nypa salt
Grillad majssalsa
4 förkokta majskolvar (finns vakuumpaketerade i grönsaksdisken)
1 stor mogen avokado
2 små färska lökar med blast, alt 3-4 salladslökar
1 chilifrukt
½ kruka koriander
1 lime
olivolja
flytande honung
flingsalt och nymald svartpeppar ur kvarn
Dessutom
Grönsallat, t ex kruksallat
2-3 paket små mjuka tortillabröd
Ta fram köttet i god tid innan du börjar grilla. Förbered och tänd grillen. När kolen är grå och du absolut inte kan hålla handen ovan är det klart att grilla.
Gör under tiden glazen. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och låt det sjuda utan lock tills det tjocknar något, ca 8-10 minuter. Låt svalna.
Gör chipotlemajonnäsen genom att blanda majonnäsen med tabascon och lite honung samt en nypa salt.
Gör nu salsan. Gnid in majskolvarna med lite olja och grilla dem cirka 3-4 minuter runt om tills de blir lite svartfläckiga. Låt svalna.
Ställ majskolvarna rakt upp på en skärbräda och skär av majskornen vertikalt med en vass kniv. Smula ner dem i en skål. Tärna avokado, strimla den färska löken med blast, dela, kärna ur och finhacka chilin och hacka koriandern. Vänd försiktigt i det med majskornen. Kläm i saften från limen, häll i en sked olja och några droppar flytande honung. Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra köttet ordentligt runt om och grilla det cirka 6-8 minuter på var sida. Precis innan köttet är klart penslar du på glazen och grillar en minut till. Tänk på att söta ingredienser som lönnsirap bränns mycket lätt. Ta upp och låt köttet vila på en skärbräda några minuter. Vänd tortillabröden hastigt på grillen. Strimla köttet tvärsöver muskelfibrerna. Salta och peppra lite till och servera köttet i tortillabröden med sallaten, salsan och chipotlemajonnäsen.
RECEPT 27 APRIL:
Valborgsmeny:
Halvvarm majtessallad med hackat ägg, kapris, vårlök och brynt smör
Vem behöver ett helt sillbord när du kan bjuda på den här matiga silllunchen?
4-6 portioner
400 g, 2 förpackningar hela matjesfiléer
2 hårdkokta ägg
3 msk kapris
50-100 g smör
nymald svartpeppar
Till servering
Kokt potatis
Knäckebröd
Lagrad ost
Öl och nubbe
Sol och glädje
Häll av sillen och skär den i bitar. Lägg det på ett fint stort fat. Skala och hacka äggen och lägg på. Hacka vårlöken fint och strö över tillsammans med kaprisen. Dra några varv med pepparkvarnen.
Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli brynt och doftar knäckigt. Skumma av och skeda över sillen precis innan servering. Bjud knäckebröd, lagrad ost, öl och nubbe till.
Låt solen skina på er!
Rabarberkompott med vaniljgräddyoghurt och kakkross
Tjuvstarta rabarbersäsongen med den här ljuvliga kompotten, gräddvaniljyoghurt och kakkross. Gör gärna kompotten en dag i förväg.
4 portioner
300 rabarber
1 dl råsocker
1 tsk malen kanel
Till servering:
2 dl vispad grädde
1 dl turkisk yoghurt
2 msk florsocker
1 urskrapad vaniljstång, alt 1 krm Bourbon vanilla pulver
4 knapriga kakor, typ amerikanska cookies
Skär rabarbern i två centimeter långa bitar. Lägg rabarbern i en stor kastrull med sockret och kanelen. Låt det koka ihop på medelvärme cirka 30 minuter tills vätskan kokat in och det börjar tjockna en aning. Låt svalna och kyl sedan.
Vispa grädden och blanda med yoghurten, florsockret och vaniljen.
Fördela kompotten i glas eller skålar, toppa med gräddvaniljyoghurten och smula över lite kakor. Servera genast.
LÖRDAG 20 APRIL:
Gong bao ji ding
Det här är en kinesisk rätt jag fick lära mig av min väninnas ”ayi” –hushållerska i Peking. Kycklingen får en sammetslen konsistens, så kallad ”velvet chicken” när man marinerar den i äggvita.
4 portioner
600 g strimlad kycklingfilé
2 äggvitor
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 tsk salt
3 hackade vitlöksklyftor
1 tumstor bit riven färsk ingefära
Sojablandning
1 tsk salt
2/3 dl strösocker
2 msk kinesisk vinäger, alt balsamvinäger (finns i asiatiska butiker)
2 msk kinesisk soja
Dessutom
1 dl råa jordnötter, (orostade och osaltade, t ex Tant Grön), alt vanliga rostade
1 purjolök
2 paprikor
neutral olja till stekning + sesamolja
kinesisk vinäger, alt balsamvinäger
salt och nymald svartpeppar
Till servering
Färsk koriander
Ev lite svarta sesamfrön
Ris eller nudlar
Vispa upp äggvitan och blanda i majsstärkelsen. Vispa så den löser sig helt. Blanda i saltet och lägg i kycklingen och blanda om. Låt kycklingen marinera i rumstemperatur 30 minuter om du inte har väldigt hett i köket.
Blanda ingredienserna till sojablandningen. Låt stå och dra medan du förbereder nötterna och grönsakerna.
Hetta upp en skvätt olja samt en tesked sesamolja i en wokpanna eller stor vid panna. Stek nötterna under omrörning på medelvärme i cirka 5 minuter tills de precis börjar få färg. Salta lätt och ta upp på ett fat.
Dela purjon längs med och skölj ur den noga. Strimla den tvärsöver i centimetertjocka strimlor.
Skär paprikan i jämnstora bitar, cirka 2 x 2 centimeter stora.
Hetta upp ett par matskedar olja samt en tesked sesamolja i en wok eller stor och djup panna och vänta tills det blir riktigt hett. Stek kycklingen cirka 3-4 minuter, lägg i vitlök och ingefära och låt fräsa med en minut. Häll på sojablandningen och låt det fräsa ihop hastigt. Ta upp och lägg på en tallrik.
Hetta upp lite mer olja och stek grönsakerna snabbt. Lägg i nötterna och låt de fräsa med en stund. Droppa över lite vinäger. Salta.
Blanda i kycklingen och smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk koriander, eventuellt lite svarta sesamfrön och bjud ris eller nudlar till.
LÖRDAG 13 APRIL:
Snabbgravad lax med vårsallad och Västerbottenskräm
Grön och skön sallad med söt-salt lax och ljuvlig Västerbottenskräm är rena våryran.
4 portioner
600 g fin laxfilé, i portionsbitar med skinn
1 msk bordssalt
1 msk rörsocker, alt strösocker
2 msk hackad dill
olivolja till stekning
100 g frysta skalade sojabönor (edamamebönor)
1 knippe grön sparris
1 avokado
1 knippe rädisor
100 g babyspenat
½ citron
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Västerbottenskräm
1 tsk grov sötstark senap
2 hackade ansjovisfiléer
½ pressad citron
½ dl olivolja
3 msk crème fraiche
1 dl riven västerbottensost
Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort eventuella ben ur laxen. Blanda salt och socker och klappa in laxen med det samt den hackade dillen. Låt snabbgrava i rumstemperatur medan du gör salladen och krämen, cirka 30 minuter. Hetta upp olivoljan och stek laxen mycket hastigt på köttsidan tills den får lite färg. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter. Peppra väl.
Tillaga bönorna enligt förpackningen.
Skär av den nedersta torra delen av sparrisen och förväll stjälkarna i lättsaltat vatten cirka 3-4 minuter eller på ett fat med en matsked vatten i mikron 2-3 minuter. Spola av i iskallt vatten och skär sparrisen i bitar.
Dela, kärna ur och skala avokadon. Skär den i klyftor.
Dela rädisorna.
Lägg spenaten i en stor skål, blanda med lite olivolja, bönor, sparris, avokado och rädisor. Kläm över lite citron och salta och peppra väl. Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat.
Ta fram en annan stor skål till dressingen och lägg i senap, hackad ansjovis och pressad citron. Vispa ihop och häll i oljan i en fin stråle under fortsatt vispning. Rör i crème fraichen och vispa samman till en homogen dressing. Vänd i osten.
Lägg laxen på salladen och skeda lite av dressingen över. Bjud resten av dressingen till.
Recept: Liselotte Forslin
LÖRDAG 6 APRIL:
Vårlunch med sparristarte och koriandergravad lax
Perfekt för att fira våren med. Bjud en saftig sallad till.
6 portioner
Koriandergravad lax
Laxen som blir över kan du äta på en hård macka, toppa en omelett med eller bara som den är.
10 portioner
1 kg laxfilé utan skinn och ben
4 msk salt
3-4 msk strösocker
2 msk korianderfrön
2 tsk hela vitpepparkorn
1 lime, rivet skal
färska korianderfrön och limeklyftor till garnering
Blanda salt och socker i en stor mortel. Lägg i korianderfrön och pepparkorn och mortla ihop lätt. Klappa in laxen med det samt rivet limeskal och slå in den i dubbla ark plastfolie. Lägg den på ett fat och ställ in i kylen 1-2 dygn beroende på laxens tjocklek. Vänd den ett par gången under gravningen. Skrapa bort det mesta av kryddblandningen och skär upp laxen i tunna skivor på snedden.
Sparristarte
Urenkelt och supergott! Passar också som tilltugg till ett glas vin.
4-6 portioner
1 ark kyld smördeg
1 ask cream cheese, 200 g
2-3 msk mjölk
2 dl riven västerbottensost
1 citron, rivet skal
flingsalt samt lite nymalen svartpeppar
1 bunt grön sparris
Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen med det medföljande papperet på en plåt. Skär försiktigt som en liten ram runt degens kanter. Blanda cream cheese och mjölk till en smidig kräm. Rör i den rivna osten och citronskalet och smaka av med lite salt och peppar. Bred det innanför ramen på smördegen. Bryt bort den nedersta torra delen på sparrisen och grilla sparrisen hastigt runt om så den får lite grillränder. Eller stek den i lite olja. Arrangera sparrisen ovanpå ostkrämen, salta och peppra lätt och grädda cirka 15 minuter. Låt tarten svalna lite och klipp den sedan i rutor.
Madame Gräshoppas bästa salladsdressing
Direkt i salladskålen blandar du 2 tsk fransk dressing med en riven vitlöksklyfta och ½ pressad citron. Vispa ihop så det blir lite krämigt. Forstätt vispa medan du häller i cirka 1 dl olivolja i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar. Vänd försiktigt i sallat och grönsaker och servera.
LÖRDAG 30 MARS:
Frukostpizza med ägg
(4 stycken)
Visst kan man äta pizza till frukost! Det är som en macka men godare. De här har även ägg som fyllning så du står dig hela vägen till lunch.
Pizzadeg
25 g jäst, ett halvt paket
3 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
2-3 msk olivolja
6-7 dl specialvetemjöl (byt gärna ut en deciliter mot dinkelfullkornsmjöl)
Fyllning
6 msk pesto
2 dl riven lagrad ost
100 g babyspenat
1 bufflemozzarellaklump
1 näve cocktailtomater
8-12 skivor coppa, parmaskinka eller italiensk salami
8 ägg
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
ev hot sauce till servering
Rör ut jästen med det ljumma vattnet och saltet tills jästen löst sig. Rör i olivolja och mjölet lite i sänder med du arbetar degen smidig. För hand i cirka 15 minuter eller i maskin cirka 10 minuter. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter eller under plastfolie i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut fyra långa plattor. Olja en plåt och lägg på bottnarna två åt gången. Fördela peston över och strö på osten. Lägg på spenaten och lämna två ”gropar” för äggen så de inte flyter ut. Dela tomaterna och lägg på. Arrangera ditt val av charkuterier och knäck äggen försiktigt i hålen i spenaten. Salta och peppra och ringla över lite olja. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Stänk gärna på lite hot sauce om du vågar.
LÖRDAG 23 MARS:
Våfflor, grundsmet
(8-10 stycken)
100 g smör
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna. Rör i hälften av mjölken först och fortsätt sedan med resten. Knäck i äggen och blanda till en klumpfri smet. Blanda i smöret.
Dessertvåffla med mascarponekräm, mango, hallon, blåbär och vit choklad
(6-8 portioner)
Brunchvåffla eller som dessert efter en enklare rätt, till exempel soppa.
250 g mascarpone
2-3 msk flytande honung
½ tsk vaniljpulver
1 ask fryst mango och hallon
ev lite blåbär
riven vit choklad
mynta till dekoration
Grädda våfflor enligt grundreceptet. Blanda mascarpone, honung och vaniljpulver.bred krämen på våfflorna och lägg på mangon och bären. Toppa med riven vit choklad och mynta.
Lunchvåffla med spenat, rökt lax och pepparrotsdressing
(6-8 portioner)
Perfekt för en vårlunch eller lättare kvällsrätt.
200 g babyspenat
1 msk olivolja
150 g skivad kallrökt lax
ev lite rom
dillkvistar till dekoration
flingsalt och nymald svartpeppar
Pepparrotsdressing
3 dl gräddfil
2-3 msk färskriven pepparrot
2 msk hackad dill
1 tsk flytande honung
1 nypa salt
Grädda våfflor enligt grundreceptet. Blanda gräddfil, riven pepparrot, hackad dill, honung och en nypa salt. Fräs spenaten mycket hastig i olivolja. Salta och peppra. Fördela spenaten på våfflorna, lägg på laxen, toppa gärna med lite rom och ringla över lite dressing. Garnera med dill och dra några varv med pepparkvarnen.
LÖRDAG 9 MARS:
Pasta salsiccia
(4 portioner)
Räddaren i nöden när man vill ha något extra men inte för avancerat. Salcissia är en italiensk råkorv som ska vara helt genomstekt. Här har jag smulat den till en färs.
300 g pappardelle, bred bandpasta
1-2 msk olivolja
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
200 g salcissiakorv (råkorv)
50 g riven parmesanost + extra till servering
50 g valnötter (lätt rostade i torr panna)
3 färska fikon
2-3 msk hackad bladpersilja
crema di balsamico
Koka pastan enligt paketet och låt den rinna av. Spar cirka en deciliter av pastavattnet. Blanda pastan med lite olivolja. Hacka löken och vitlöken. Dela och skär bort rotstocken från fänkålen och släng den. Strimla kålen. Stek rödlök, vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor djup panna tills det blir mjukt men inte bränt. Ta upp och ställ åt sidan. Sprätta upp korvarna längs med och gröp ur innehållet med en sked så du får en grov färs. Hetta upp lite olja i en stor panna och smula i korvfärsen däri. Bryn den i cirka 4-5 minuter tills den är krispig. Blanda med lök- och fänkålsblandningen. Blanda i pastan och rör i den rivna osten tillsammans med det resterande pastavattnet. Hetta upp. Häll upp pastan på ett stort vackert fat och toppa med valnötter, fikon i klyftor och hackad bladpersilja. Ringla över lite god crema di balsamico, strö på lite flingsalt och dra några rejäla tag med pepparkvarnen. Bjud gärna lite extra riven parmesan till.
LÖRDAG 2 MARS:
Pulled pork
(8-10 portioner)
Den perfekta bjudrätten att servera på en bit bröd med grillad majs och kanske lite cole slaw till. Blaskigt amerikanskt öl hör förstås till. Köttet ska koka flera timmar på låg värme. Under tiden hinner du göra en massa annat. Sedan drar man isär köttet med två stekgafflar. Där av namnet ”pulled pork”. ”Pull” betyder ”dra” på engelska.
1, 2 kg benfri fläskkarré
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
2 gula lökar
1 vitlök
3-4 dl g rökig barbequesås, helst hemgjord, se nedan
Salt
Till servering
Portionsbröd eller mjuka tortillabröd
Grillad majs
Ev cole slaw
Skölj och torka köttet. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det. Lägg köttet i en stor gryta. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Häll på barbequesåsen. Sätt på locket och låt det få ett uppkok. Sänk värmen och låt det sjuda 3-5 timmar. Vänd köttet en gång under tiden. Kolla att det går lätt att dra isär köttet. Det ska falla sönder när du drar med en gaffel i det. Dra isär köttet och blanda med den goda skyn. Smaka av med salt. Bjud med bröd och servera med tillbehören.
Tips!
Jag gör ibland en ”nattvariant”. Jag lägger köttet i en gryta med lock i ugnen på tidiga kvällen och låter det gå 5 timmar i 125 grader. När det är ”bed time” sänker jag värmen till 50 grader och går och lägger mig. På morgonen har du det möraste kött du någonsin har ätit.
BBQ-sås
Enkelt att koka ihop själv och tusen gånger godare än köpt. Håller i kylen flera månader.
1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk maldspiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk oregano
2 msk olivolja
1 flaska chilisås, typ Heinz
1 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl råsocker
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk Worcestershiresås
1 tsk Liquid Smoke, rökessens
Fräs lök, vitlök, lagerblad, pepparkorn, spiskummin, koriander, oregano i olivoljan i en stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det sjuda på svag värme utan lock i 20 minuter. Rör då och då. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Låt svalna. Förvara i en glasburk i kylen.
LÖRDAG 23 FEBRUARI:
Powerkyckling med blodapelsin och granatäpple
I vintertider behöver vi massor med färgstark mat med antioxidanter som kan försvara oss från diverse åkommor som härjar. Varsågod, här kommer en härlig kyckling med en dressing av apelsin, vitlök och granatäpple.
4 portioner
8 kycklingklubbor, alt 12 kycklinglår
1 ekologisk apelsin (vanlig apelsin funkar också)
½ kruka rosmarin
1 dl kalamataoliver
olivolja
Apelsinsalt
1 dl flingsalt
1 ekologisk apelsin
½ kruka rosmarin
1 msk rosépeppar
Powerdressing
1 ekologisk apelsin
1 granatäpple
1 stor riven vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Serveringförslag
Kokt svart matkorn eller matvete blandat med fetaost, rucola och rostade cashewnötter
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Börja med apelsinsaltet och dressingen. Apelsinsalt: Tvätta apelsinen och riv skalet fint. Hacka rosmarinen och smula rosépepparn lite lätt. Blanda allt med saltet. Låt det salt du inte använder direkt torka ett dygn på en bricka. Rör då och då och förvara sedan i en fin glasburk.
3. Powerdressing: Rulla apelsinen och granatäpplet mot ett hårt underlag så saft och kärnor släpper lättare. Skär apelsinen och granatäpplet mitt itu och pressa ur saften med en citruspress. Pilla ur granatkärnorna med en gaffel och spar dem.
4. Blanda de två juicerna och tillsätt vitlök och honung. Häll i lika mycket olivolja som juice. Smaka av med salt och peppar.
5. Gnid in kycklingen med ca 2 matskedar av apelsinsaltet och se till att det kommer lite under skinnet också. Lägg kycklingdelarna på en plåt eller i en stor form.
6. Tvätta och skär apelsinen i klyftor och placera mellan kycklingdelarna tillsammans med lite rosmarinkvistar och oliver. Peppra och droppa över lite olivolja. Stek i ugnen ca 20-25 minuter tills klar vätska sipprar ut när du skär i tjockaste delen. Häll över lite av dressingen och strö på granatäppelkärnor, låt det gå klart i ugnen en minut till så allt blir varmt.
7. Servera kycklingen med dess goda sky direkt från formen. Bjud dressingen till så var och en kan hälla på kycklingen och salladen.
LÖRDAG 16 FEBRUARI:
Wraps med kyckling
En hel måltid i en wrap är utmärkt lunch utomhus.
4 portioner
4 stora mjuka tortillabröd, färska
2 portioner kokt ris, bulgur eller couscous
½ grillad kyckling, i bitar
1 avokado
8 små körsbärstomater
1 ½ dl tomatsalsa från burk
½ tsk mald koriander
½ tsk mald spiskummin
flingsalt och nymald svartpeppar
1. Lägg ut bröden på ett underlag och fördela riset och kycklingen i mitten på varje.
2. Dela, kärna ur och skala avokadon och skär den i skivor. Skiva tomaterna. Lägg det ovanpå kycklingen och riset.
3. Toppa med salsan och strö över kryddor, salt och peppar.
4. Vik upp botten över halva fyllningen och sedan toppen. Vik över sidorna och rulla in tajt i aluminiumfolie.
Blåbärsdryck
Perfekt energi i skogen. Du slipper alla tillsatser och onödigt mycket socker som finns i den färdiga blåbärssoppan eller drycken.
6 portioner
1 paket frysta blåbär, 500 g
7 dl vatten
1 dl rörsocker, alt strösocker
1-2 krm vaniljpulver, alt vaniljsocker
1. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig.
2. Tillsätt bären och låt de snabbt hettas upp. Smaksätt med vanilj.
3. Mixa slätt och häll upp på termos.