Inte anstÀlldas fel att bygget blev för dyrt

VeterinĂ€rmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum Ă€r inte ett kommersiellt praktiskt veterinĂ€rsjukhus, skriver Harold Tvedten.

VeterinĂ€rmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum Ă€r inte ett kommersiellt praktiskt veterinĂ€rsjukhus, skriver Harold Tvedten.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

InsÀndare2019-11-01 06:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Detta Ă€r mitt eget personliga svar pĂ„ en UNT-artikel 21 oktober om “VĂ€xande underskott pĂ„ djursjukhuset”. De första tvĂ„ meningarna var: ”Djursjukhusets ekonomi har varit ett Ă„terkommande problem för SLU”. Och ”Nu har SLU infört anstĂ€llningsstopp”. Universitetsdjursjukhuset (UDS) bör istĂ€llet tacka arbetstagare för mĂ„nga Ă„rs utmĂ€rkt djurvĂ„rd och undervisning av veterinĂ€rstudenter.

Det Ă€r inte felet hos oss som arbetar pĂ„ Universitetsdjursjukhuset att den nuvarande anlĂ€ggningen var för dyr att bygga och till och med hyran för VeterinĂ€rmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) Ă€r för mycket. Det nuvarande VHC Ă€r en Taj Mahal och inte ett kommersiellt praktiskt veterinĂ€rsjukhus. Det kommer aldrig att vara möjligt för UDS att klara veterinĂ€rvĂ„rd med vinst. Det var inte vi som jobbar pĂ„ UDS som ville flytta dit.  

UDS Ă€r det enda veterinĂ€rsjukhuset som finns tillgĂ€ngligt för utbildning av nĂ€sta generation veterinĂ€rer. TyvĂ€rr har UDS har tagits bort frĂ„n de veterinĂ€ra akademiska avdelningarna och getts till rektor för SLU som en ekonomisk enhet. UDS bör inte vara ett ekonomiskt företag utan en del av en veterinĂ€rhögskola. 

Jag tror att UDS borde vara en del av en svensk veterinÀrhögskola. Tyskland har 5 veterinÀrhögskolor och Sverige har inte ens en fullstÀndig högskola (fakultet) för endast veterinÀrmedicin. VeterinÀrutbildning Àr dyr pÄ grund av behovet av ett veterinÀrsjukhus för klinisk erfarenhet.

UDS Ă€r jĂ€mförbar med Akademiska sjukhuset (Akademiska) i Uppsala. Politiker ger Akademiska en budget, men de lĂ€kare och sjuksköterskor som arbetar dĂ€r har den första prioriteringen att sköta patienter. Detta gör de med spetskompetens. Att vĂ€gra att ge Akademiska sjuksköterskor en rimlig höjning av lönen kan ha fĂ„tt poĂ€ng med politiker som krĂ€ver en balanserad budget, men detta gjorde att mĂ„nga sjuksköterskor slutade.  Utan dem fick Akademiska sjukhuset vĂ€gra patienterna vĂ„rd. För nĂ€rvarande Ă€r det igen stopp med operationer, nĂ€r man försöker spara pengar pĂ„ en billigare leverantör av sjukvĂ„rdsmaterial.

Enligt min mening mĂ„ste vi sluta anstĂ€lla administratörer som lovar att balansera budgeten. Hyr istĂ€llet administratörer som sĂ€ger till anstĂ€llda: Gör det bĂ€sta du kan med ditt jobb inom hĂ€lsovĂ„rden. Vi i administrationen skall hitta finansieringen sĂ„ att ni kan ge utmĂ€rkt hĂ€lsovĂ„rd till djurpatienter och nödvĂ€ndiga utbildningsmöjligheter för veterinĂ€rstudenter.  Att klaga om vĂ€xande underskott Ă€r fel.