LÀs UNT:s prisbelönta serie om sjÀlvmord

Betydligt fler dör av sjÀlvmord Àn i trafikolyckor. I en artikelserie i vintras berÀttade UNT om sorgen hos de som lÀmnas kvar, om alarmerande statistik, om vÄrd som inte funkar och varför fler mÀn Àn kvinnor tar livet av sig. Vi frÄgade oss ocksÄ vad samhÀllet och den enskilde kan göra för att förhindra sjÀlvmord. HÀr kan du lÀsa hela serien, som fick Suicide zeros pris för bÀsta rapportering om sjÀlvmord 2019.

Alla delar av UNT:s prisbelönta serie om sjÀlvmord.

Alla delar av UNT:s prisbelönta serie om sjÀlvmord.

Foto: Staffan Claesson/Svetlana P Jansson/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-09-10 15:20

MÄnga unga har gjort sjÀlvmordsförsök

Var tionde gymnasieelev i Uppsala lÀn uppger att de gjort ett sjÀlvmordsförsök. Och mer Àn var tredje gymnasietjej har nÄgon gÄng övervÀgt att ta sitt liv. Siffrorna överraskar experter.

undefined
"Den hÀr studien bekrÀftar att barns och ungas psykiska ohÀlsa Àr ett stort problem och en av de viktigaste frÄgorna för samhÀllet att jobba med", sÀger Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare pÄ Region Uppsala.

”Vi mĂ„ste prata mer om sjĂ€lvmord”

DÀrför startade UNT en serie om sjÀlvmord.

undefined
Catrin Pihl: En vanlig myt Àr att risken för sjÀlvmord ökar nÀr vi skriver om det, men det Àr fel. Forskning visar tvÀrtom att det kan göra mÀnniskor medvetna om att de behöver söka hjÀlp.

Eva fick aldrig chansen att rÀdda sin son

Evas son Manfred mĂ„dde dĂ„ligt. Men hur illa det var visste hon inte innan Manfred begick sjĂ€lvmord, 18 Ă„r gammal. NĂ€r Eva lĂ€ste hans journal fick hon en chock och riktar nu hĂ„rd kritik mot vĂ„rden. 

undefined
Det har gÄtt ett Är sedan Eva Osterman-Linds yngste son Manfred begick sjÀlvmord, 18 Är gammal. Eva vill vara öppen med hur Manfred dog eftersom hon tycker att samhÀllet behöver prata mer om sjÀlvmord och hur de kan stoppas.

Pojkarnas tystnad kan vara livsfarlig

Fler killar Ă€n tjejer hĂ„ller tyst om att de mĂ„r dĂ„ligt. DataspelsvĂ€rlden ger dem större möjligheter Ă€n förr att göra sig otillgĂ€ngliga. VĂ„ga frĂ„ga – pĂ„ olika sĂ€tt – Ă€r experternas bĂ€sta tips till oroliga förĂ€ldrar. 

undefined
Att skriva ned vad man kÀnner eller hitta en lÄttext som beskriver ens kÀnslor kan vara lÀttare för vissa Àn att prata, sÀger en expert som UNT talat med.

”Man vill inte göra nĂ„gon orolig”

Att inte oroa förĂ€ldrarna Ă€r en anledning till att hĂ„lla tyst om kĂ€nslor. Det sĂ€ger tre gymnasiekillar som UNT trĂ€ffar. "Men alla som Ă€r tysta mĂ„r ju inte dĂ„ligt", sĂ€ger Jonatan Möne. 

undefined
Killar pratar inte sÄ mycket om hur de mÄr, tjejer Àr mer öppna. Det menar de gymnasiekillar som UNT pratat med.

Mansrollen hindrar mÀn att söka hjÀlp

I dag kommer fyra personer i Sverige att ta sitt liv, visar statistiken. Tre av dem Ă€r mĂ€n. I kampanjen Stör döden uppmĂ€rksammas sĂ€rskilt mĂ€ns utsatthet – och hur den kan brytas.

undefined
"MÀn söker hjÀlp i betydligt lÀgre utstrÀckning Àn kvinnor nÀr de mÄr psykiskt dÄligt", sÀger Lolo Westerman, kommunikatör pÄ organisationen Mind.

”Psykiatrin bör inkludera anhöriga mer”

Risken för sjÀlvmord skulle minska om vÄrden blev bÀttre pÄ att inkludera nÀrstÄende. Det menar experten Ullakarin Nyberg. PÄ BUP i Uppsala öppnar man upp för att införa tydligare rutiner.

undefined
Anhöriga ses som en mycket viktig resurs för att förhindra sjÀlvmord. Det uppger Anna Cervin, sektionschef pÄ Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Uppsala, och Marcus Westin, överlÀkare pÄ BUP.

Mer tvÄngsvÄrd uppges kunna rÀdda liv

Psykiatrin skulle kunna anvÀnda tvÄngsvÄrd oftare nÀr en person har sjÀlvmordstankar. Det kan rÀdda liv samtidigt som anhöriga fÄr insikt om allvaret, menar en överlÀkare pÄ psykiatrin i Uppsala.

undefined
TvÄngsvÄrd skulle oftare kunna anvÀndas nÀr en person Àr deprimerad och bedöms ha sjÀlvmordsrisk, enligt Tobias Eriksson, chefsöverlÀkare pÄ vuxenpsykiatrin pÄ Akademiska sjukhuset.

SjÀlvmordsfall specialgranskas i hela Sverige

VÄrden Àr för dÄlig pÄ att upptÀcka sjÀlvmordsbenÀgna personer. Det visar en vÀrldsunik studie, i vilken alla sjÀlvmord under 2015 granskas för att se vilken vÄrd personerna fick.

undefined
"Studien ger oss kunskaper som vi aldrig tidigare haft. Den kommer att hjÀlpa oss att göra förÀndringar inom vÄrden som behövs för att minska antalet sjÀlvmord", sÀger Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare.

Hon vill införa obligatoriska kuratorssamtal

Gör det obligatoriskt med minst ett kuratorssamtal om Ă„ret för varje elev. Det skulle minska sjĂ€lvmordstalen, menar Elisabeth Lindström pĂ„ organisationen SPES. Och hon fĂ„r medhĂ„ll av eleverna sjĂ€lva. 

undefined
"Det Àr otroligt viktigt att vi ger barn och unga verktyg att prata om hur de mÄr", sÀger Elisabeth Lindström pÄ organisationen SPES i Uppsala.

605 elever per kurator i Uppsala 

Antalet kuratorer Ă€r för fĂ„ för att alla elever ska fĂ„ ett Ă„rligt samtal. I stĂ€llet bör man satsa pĂ„ samtal i grupp, menar chefen för elevhĂ€lsan i Uppsala. 

undefined
I Uppsalas grundskolor har en kurator i snitt ansvar för 605 elever.

Elsa kÀnner lycka över att vara levande

Elsa vaknade upp pĂ„ sjukhuset efter ett allvarligt sjĂ€lvmordsförsök. Nu kĂ€nner hon lycka och glĂ€dje över att leva. 

undefined
Efter sjÀlvmordsförsöket har Elsa kÀmpat sig tillbaka till livet och ser nu ljust pÄ tillvaron. Men frÄn början var det en dag i sÀnder och hon fick kÀmpa för att hitta tillbaka till den person som hon Àr nu.

Handlingsplaner mot sjÀlvmord tas fram

Kommunerna i Uppsala lĂ€n har i dag ingen strategi för att fĂ„ ner sjĂ€lvmordstalen. Men nu ska handlingsplaner tas fram. 

undefined
Region Uppsala hjÀlper nu lÀnets kommuner att ta fram handlingsplaner för att minska antalet sjÀlvmord.

Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant hÀr.

HÀr finns hjÀlp

Har du sjĂ€lvmordstankar? Prata med nĂ„gon! Har du ingen anhörig/vĂ€n att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex SjĂ€lvmordslinjen pĂ„ tel 90101 eller mind.se/sjalvmordslinjen, HjĂ€lplinjen pĂ„ tel 0771-220060 eller BRIS pĂ„ tel 116 111.

Är du nĂ€rstĂ„ende? VĂ„ga frĂ„ga, lyssna, visa empati och döm inte. SjĂ€lvmordsnĂ€ra mĂ€nniskor Ă€r ofta ambivalenta in i det sista, de gĂ„r att pĂ„verka. En sjĂ€lvmordsnĂ€ra person behöver trĂ€ffa nĂ„gon frĂ„n psykiatrin pĂ„ en gĂ„ng: ring 112 eller Ă„k till en akutmottagning.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!