Uppsala möts mot vĂ„ldet – missa inte direktsĂ€ndningen

En plats för Uppsalaborna att mötas efter en tung höst. SÄ beskriver UNT, P4 Uppland och SVT Uppsala sin gemensamma satsning om vÄldsvÄgen: en direktsÀndning frÄn Forumtorget den 8 november. Statsministern Àr en av gÀsterna.

SVT:s Erik Leijonhufvud, UNT:s Elin Sandow och P4 Upplands Christer Engqvist hÄller i direktsÀndningen frÄn Forumtorget den 8 november.

SVT:s Erik Leijonhufvud, UNT:s Elin Sandow och P4 Upplands Christer Engqvist hÄller i direktsÀndningen frÄn Forumtorget den 8 november.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-11-06 06:00

Personerna som berörts mest av vÄldet kommer att berÀtta om det som hÀnt.

Polisen, lokala politiker, ungdomsjouren och representanter frÄn Uppsalas skolor kommer att vara pÄ plats.

Och sÄ kommer bÄde statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer.

Ja, sÄ kommer det se ut den 8 november nÀr UNT, SVT Uppsala och P4 Uppland tillsammans sÀnder direkt frÄn Forumtorget i Uppsala.

– Vi vill samla Uppsalaborna efter en vĂ€ldigt tung höst. Vi hoppas att det ska leda till stĂ€rkt sammanhĂ„llning och att vi kan visa hur alla goda krafter i samhĂ€llet nu agerar mot vĂ„ldet, sĂ€ger UNT:s Elin Sandow, som Ă€r en av programledarna.

Det Àr Uppsalabornas frÄgor som stÄr i centrum. Reportrarna kommer att stÀlla invÄnarnas frÄgor till de ytterst ansvariga, varvat med berÀttelser frÄn de som drabbats allra hÄrdast av höstens grova vÄldsdÄd.

undefined
Forumtorget Ă€r platsen dĂ€r Uppsalaborna fĂ„r möta statsministern, justitieministern, polisen – och de som drabbats mest av vĂ„ldsvĂ„gen.

Som Uppsalabo kan du antingen vara en del av publiken direkt pÄ Forumtorget, eller följa direktsÀndningen i radion eller via UNT och SVT:s sajter. Du kan ocksÄ skicka in dina frÄgor i förvÀg.

– Det Ă€r ett unikt tillfĂ€lle att fĂ„ stĂ€lla frĂ„gor och ocksĂ„ fĂ„ svar, att bli lite klokare och fĂ„ reflektera över det som hĂ€nt men ocksĂ„ blicka framĂ„t, sĂ€ger SVT Uppsalas Erik Leijonhufvud.

– Förhoppningsvis kommer man stĂ€lla sig frĂ„gan: Vad kan jag göra för ett tryggare Uppsala?

Att bÄde statsministern och justitieministern tackat ja till att komma och möta Uppsalaborna, visar ocksÄ hur viktigt Àmnet Àr, tycker han.

– Det vittnar om att det inte finns nĂ„gon frĂ„ga som Ă€r viktigare just nu, Ă€n den om att fĂ„ bukt med vĂ„ldet.

undefined
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer till Uppsala och svarar pÄ medborgarnas frÄgor den 8 november.

De tre lokala medierna, som vanligtvis Àr konkurrenter, samarbetar alltsÄ den hÀr dagen pÄ Forumtorget.

– Det hĂ€r Ă€r ett tillfĂ€lle dĂ€r det Ă€r bra att gĂ„ ihop och göra ett avtryck tillsammans. För "tillsammans" Ă€r ett nyckelord hĂ€r, sĂ€ger Erik Leijonhufvud.

– Det har varit vĂ€ldigt fĂ„ manifestationer mot vĂ„ldet och vi tror att det finns ett behov att samlas, sĂ€ger Elin Sandow.

SÄ hÀr gÄr det till:

  • SĂ€ndningen startar klockan 12:00 pĂ„ onsdag den 8 november. GĂ„ till Forumtorget eller följ med via P4, UNT:s eller SVT:s sajt.
  • Vad vill du veta? Skicka in dina frĂ„gor frĂ„n och med nu, till elin.sandow@unt.se.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!