Attacken mot antifascister är en attack mot demokratin

Rätt och starkt att vägra låta sig skrämmas.


Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar anländer till Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar anländer till Gubbängen där ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-04-25 12:50
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Mycket tyder på att det var nazister som attackerade Vänsterpartiets och Miljöpartiets arrangemang på Moment Teatern i Gubbängen i Stockholm. Attacken är en obehaglig påminnelse om hoten från den våldsbejakande högerextrema miljön. Inte för att våldsamma nazister har folkligt stöd eller politiskt inflytande, det har de tack och lov inte. Men för att de med hot, trakasserier och våld försöker skrämma politiska motståndare till tystnad.

Aktivisten Mathias Wåg var en måltavla i Gubbängen och han beskriver i Aftonbladet kultur något som hade kunnat bli en trevlig kväll: "Teaterfoajén doftade av nybakta bullar och muffins. De lokala vänsterpartisterna hade bakat och bjöd på fika. Det var trivsam stämning. Medelåldern var hög, mestadels pensionärer satt och drack sitt kaffe och småpratade när en grupp på fem maskerade personer kom inrusandes." (25/4). Wåg blev slagen av dem. 

"Nazisterna gick till attack, både med fysiskt våld mot besökare, med försvarsspray och vandaliserade lokalen innan de kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén", som tidskriften Expo – som hade bjudits in för att föreläsa – beskriver händelsen (24/4).

Att det kan bli stökigt vid demonstrationer eller politiska möten är en sak. I förra veckan påpekade vi här på ledarsidan att det inte är demokrati att sabotera politiska möten, efter att Kristdemokraternas Ebba Busch fick sitt offentliga after work-möte om EU-valet stört av Palestinademonstranter. I höstas var statsminister Ulf Kristersson (M) med om en liknande situation. 

Men attacken i Gubbängen – extremister som fysiskt angriper meningsmotståndare på ett fredligt politiskt möte – passerar "en ny röd linje" som Nooshi Dadgostar (V) påpekar. Ska man som lokal partiförening våga utannonsera träffar? Måste man planera för att ha säkerhetsvakter? Vågar man igen?

Mattias Wågs avslutande rader i Aftonbladet ger hopp: "Efteråt samlades vi alla mötesdeltagare på torget i Gubbängen. Vi var fast beslutna att inte låta en nazistattack få avbryta ett politiskt möte. Så fort brandkåren och polisen gav oss klartecken återvände vi därför in i teaterlokalen och höll vårt panelsamtal." Det är starkt gjort av de inblandade. Fler möten och en manifestation är redan inplanerade. 

Våldsbejakande högerextremister utgör ett reellt hot. Det bästa sättet att bekämpa dem är att vägra låta sig skrämmas. Vi ska ha mer demokrati, som Norges statsminister Jens Stoltenberg klokt sade efter det stora terrordådet 2011.